Jadrové stredisko Sarov i elektráreň pri Voroneži vážne ohrozuje oheň

Hlavné ruské jadrové centrum v meste Sarov, ktoré leží necelých tristo kilometrov východne od Moskvy, vážne ohrozuje požiar. Podľa správy moskovského rozhlasu, ktorá sa odvoláva na šéfa sarovského jadrového strediska Valentina Kosťukova, prenikol oheň do priemyselnej zóny mesta a prácu v objektoch na výrobu jadrových zbraní museli obmedziť. Oheň ohrozuje aj jadrovú elektráreň pri Voroneži.

03.08.2010 14:42
Rusko, požiar Foto:
Množstvo požiarov pustoší Rusko už niekoľko dní.
debata (1)

Takmer stotisícové mesto Sarov, ktorého polovica dospelých obyvateľov pracuje v jadrovom centre, s ohňom bojuje už niekoľko dní. Podľa kusých správ ruských médií by jadrové objekty vraj nemali byť priamo ohrozené, ale počet ľudí bojujúcich s ohňom sa v pondelok zvýšil desaťnásobne.

V utorok prišiel do mesta šéf ruskej štátnej jadrovej agentúry Sergej Kirijenko, v objekte jadrového centra už záchranárske práce riadi námestník ministra pre mimoriadne situácie Pavel Plat.

Úrady uisťujú obyvateľstvo, že situácia je stabilná a pod kontrolou. „Počas noci sa síce niekoľkokrát zmenil vietor, ale oheň sa podarilo obmedziť na ploche pôvodného ohniska. Spravili sme letecké snímky, k dispozícii je dostatočné množstvo hasiacej techniky,“ uviedlo v správe vedenie mesta.

Riaditeľ Kosťukov moskovskému rozhlasu povedal, že "ohniská požiaru sú aj v priemyselnej zóne a v čo najkratšej dobe je nutné ho likvidovať. Mesto do boja s ohňom povolalo ďalšie sily, podľa agentúry Interfax sa na likvidácii ohňa podieľa 500 príslušníkov armády.

Kosťukov tiež oznámil, že „v týchto objektoch obmedzili práce, ktoré sú rozmiestnené v oblasti závodu Avangard“. Tento podnik, označovaný oficiálne za „elektromecha­nický“, sa podľa dostupných informácií zaoberá montážou a demontážou jadrových hlavíc. Pracuje v ňom 3500 ľudí.

Ďalším ohrozeným jadrovým objektom je Novovoronežská jadrová elektráreň, ktorá leží asi sto kilometrov južne od Voroneža. Aj tu nasadili armádu, ktorá v okolí elektrárne buduje ochranné bariéry.

Objekty elektrárne sú pod trvalou kontrolou, ale lesné požiare sa uhasiť zatiaľ nedarí. V okolí elektrárne horí 2300 hektárov lesa, na hasení sa podieľajú lietadlá a vrtuľníky.

1 debata chyba