Keď Chruščov udrel do stola, zatriasol sa svet

Šéf Kremľa pred polstoročím v OSN búchal topánkou a Američania sa vystrašene pýtali: Bude vojna? Dnes už je to len kuriózna historka, akých o Nikitovi Chruščovovi kolujú desiatky. V čase studenej vojny sa však výstrelok sovietskeho vodcu bral inak.

12.10.2010 12:00
Nikita Chruščov Foto:
Nikita Chruščov.
debata (18)

„Vyvolalo to poplach,“ pripúšťa Chruščovov syn Sergej, ktorý žije a prednáša históriu v USA. „Keď som sa do Spojených štátov vysťahoval, môj nový sused sa mi priznal, že pod vplyvom médií sa roky strhával zo spánku s obrazom zúrivca, ako búši do tribúny a hrozí, že Ameriku pochová,“ spomína pre Pravdu. „Celý ten príbeh je pritom zmesou skutočnosti a propagandy asi tak v pomere jeden ku desať,“ dodáva.

Podľa Chruščova juniora jeho otec nechcel nikoho ohúriť hrubiánskym gestom a už vôbec nie zastrašiť. „Nestalo sa to pri rečníckom pulte, ako tvrdí legenda, ale v pléne za stolom, za ktorým sedela sovietska delegácia. Na programe OSN bola diskusia o dekolonizácii. Otca rozčúlilo, keď počul z úst predstaviteľa Filipín, že oslobodiť spod koloniálneho jarma treba predovšetkým socialistické krajiny vrátane vtedajšieho Československa. Predsedajúci Ír si nevšímal, že sa vedúci sovietskej delegácie hlási s faktickou poznámkou. Slovu mu udelil až po tom, čo buchol topánkou do stola,“ spomína Sergej Chruščov. Topánkou – či skôr ľahkým polosandálom – podľa neho udrel do stola len preto, že ležala pred ním. Priniesol mu ju tam zriadenec, lebo sa Chruščovovi cestou v sále vyzula a on sedel s jednou nohou bosou.

„Bolo to spontánne. Chcel upútať pozornosť predsedajúceho. Keby mal po ruke dáždnik, mával by dáždnikom,“ myslí si Chruščov junior. Američania to podľa neho zámerne nafúkli. „Propaganda z neho spravila divocha, zúrivého vodcu nebezpečného Sovietskeho zväzu. Ľudí je ľahšie ovládať, keď ich zastrašíte. Vtedy plašili Chruščovom, dnes bin Ládinom,“ dodáva.

Verzia Chruščovovho syna zrejme nie je úplne presná, tvrdí jeden očitý svedok. „Sergej Chruščov často sprevádzal otca na cestách, vtedy však v OSN nebol. A ja som bol,“ povedal pre Pravdu Viktor Suchodrev, osobný tlmočník niekdajších šéfov Kremľa. „Videl som, ako Chruščova rozčúlil Filipíncov prejav. Najprv búchal päsťou. ,Udrel som na stôl a hodinky sa mi zastavili,’ vysvetľoval potom komunistickým vodcom vrátane vášho Antonína Novotného. ,Pomyslel som si, však počkaj! Vyzul som si topánku a začal som ňou búchať do stola, aby všetci vedeli, že sa mi nepáči, čo ten podliak rozpráva’,“ spomína Suchodrev.

Chruščov sa prihlásil o slovo len preto, aby Filipíncovi vykričal, že je „úbohý nohsled amerického imperializmu“. „Tlmočník to do angličtiny preložil ako ,pätolizač’ a obe delegácie sa potom ešte dlho dohadovali, ako to dať do zápisu, až sa napokon zhodli na ,lokajovi’,“ hovorí syn exšéfa Kremľa.

Chruščovova dcéra Rada Adžubejová sa o topánkovom škandále dozvedela od svojho manžela, ktorý bol vtedy v OSN ako novinár. Podľa nej šéf sovietskej diplomacie Andrej Gromyko Chruščovovi navrhol, že na urážky by mala sovietska delegácia reagovať odchodom zo sály. „To máme odísť?! A načo sme potom prišli? Nič také, budeme protestovať!“ reagoval vraj šéf Kremľa „Viem si ho živo predstaviť,“ povedala Adžubejová pre Pravdu. „Často nám rozprával o jednom poslancovi medzirevolučnej Dumy, istom Badajevovi. Tento pologramotný boľševik si prejav sám nevedel pripraviť, Lenin si ho však vážil ako majstra obštrukcií. Keď zaznelo niečo proti boľševikom, kričal, pískal, dupal nohami. Nuž a keď v OSN nejaký delegát spustil urážlivé výroky na adresu Sovietskeho zväzu, otec začal búchať do stola päsťou, potom hodinkami a napokon sa vyzul a búchal topánkou,“ uviedla Chruščovova dcéra.

18 debata chyba