WikiLeaks zverejnil tajné dokumenty o vraždách civilistov v Iraku

Internetový portál WikiLeaks v noci na sobotu zverejnil 400-tisíc tajných amerických dokumentov o vojne v Iraku, ktoré podľa zakladateľa serveru prinášajú dôkazy o spáchaných vojnových zločinoch. Julian Assange v rozhovore pre televíznu stanicu CNN a Al-Džazíra vyhlásil, že v dokumnetoch je dostatok materiálu pre súdne žaloby najmenej v štyridsiatich prípadoch zabitia civilistov.

23.10.2010 12:41
Irak, dokumenty, WikiLeaks Foto: ,
Október 2010: Portál WikiLeaks vyvolal rozruch zverejnením tajných dokumentov o vojne v Iraku.
debata (26)

WikiLeaks uvoľnil dokumenty v noci na sobotu a výňatky z nich dal v predstihu k dispozícii vybraným svetovým médiám. Webové stránky, na ktorých sú dokumenty vystavené, sú pre veľký nápor užívateľov väčšinou dočasne nedostupné. Americký denník The New York Times v sobotu niektoré časti dokumentov publikoval na svojom serveri.

Hovorca Pentagonu Geoff Morrell označil zverejnenie dokumentov za „hanebné“ a vyhlásil, že množstvo Iračanov, ktorých mená sa v materiáloch objavujú, je teraz veľmi ohrozených. Portál WikiLeaks odovzdal niektorým médiám dokumenty so začiernenými menami, kým iné médiá dostali plné znenie. Dôvody takéhoto postupu server odmietol vysvetliť.

Podľa expertov dokumenty vyzerajú byť autentické, aj keď ich pravosť nemožno nezávisle doložiť. Portál WikiLeaks o nich odmieta podať akékoľvek podrobnosti. Ide presne o 391 831 doku­mentov, väčšinou sú to hlásenia nižších veliteľov, ktoré mali zdokumentovať významnejšie bojové akcie. Dokumenty sú napísané vojenskými termínmi väčšinou nezrozumiteľnými bežnému čitateľovi a očividne boli vypracované s dôrazom na rýchlosť a nie presnosť.

WikiLeaks tvrdí, že v Iraku prišlo o život až 66-tisíc civilistov

Zverejnené údaje poukazujú na mnohé „prechmaty“ amerických i irackých ozbrojených síl v období od 1. januára 2004 do konca roku 2009. V dokumentoch sa hovorí o viac ako 15-tisíc civilistoch, ktorí zahynuli pri doteraz neznámych incidentoch. Aj keď americké a britské úradné zdroje tvrdia, že neexistuje oficiálna bilancia civilných obetí, WikiLeaks hovorí o viac ako 66-tisíc mŕtvych civilistoch z celkového počtu 109-tisíc obetí.

Janurá 2010. Domová prehliadka vojakov... Foto: AP, SITA
Irak, dokumenty, WikiLeaks Janurá 2010. Domová prehliadka vojakov koaličných síl v západnom Bagdade.

„Sú tam informácie o civilistoch zabíjaných bez rozdielu na kontrolných stanoviskách alebo o irackých väzňoch, ktorých mučia koaličné sily a o amerických vojakoch, ktorí vyhodili do povetria celé civilné budovy len preto, že na streche bol jeden podozrivý povstalec,“ uviedol WikiLeaks vo svojom vyhlásení.

The New York Times označil obsah dokumentov za „dramatickú tvár vojny“. Podľa nemeckého Spiegelu dokumenty obsahujú informácie o krutých prípadoch mučenia, ktorého sa na väzňoch dopúšťali irackí vojaci a policajti. Nechýba medzi nimi polievanie väzňov vriacou vodou, strhávanie nechtov, týranie elektrickým prúdom na chodidlách a genitáliách alebo zavádzanie fliaš či kusov dreva do konečníka.

Podľa britského Guardianu americká armáda stovky hlásení o prípadoch mučenia väzňov nevyšetrovala, napriek tomu, že sa znásilňovanie, týranie a dokonca vraždy javili ako systematická prax irackých policajtov a vojakov. Naproti tomu prípady, keď sa na údajnom mučení podieľali spojeneckí vojaci, boli vždy predmetom vyšetrovania.

Mučenie irackých väzňov je doložené aj lekárskou správou

Guardian napísal, že mučenie je v niektorých prípadoch doložené lekárskou správou. Denník hovorí o situáciách, keď boli väzni spútaní, oslepovaní a vešaní za zápästia. Irackí väzenskí strážcovia väzňov bičovali, mlátili päsťami a kopali do nich. Správy o kontrole mŕtvol obsahujú údaje o popáleninách, bodných ranách a dokonca „nejasných chirurgických zákrokoch“.

Hovorca irackého ministerstva spravodlivosti v Bagdade odmietol, že by sa iracké vládne sily vo väzniciach dopúšťali na zadržaných akýchkoľvek krutostí. V oficiálnej reakcii na zverejnenie dokumentov hovorca povedal, že dokumenty neobsahujú „žiadne prekvapenia“, pretože mnoho skutočností sú už verejnosti známe.

November 2005. Iračan ukazuje v nemocnici rany,... Foto: AP, SITA
Irak, dokumenty, WikiLeaks November 2005. Iračan ukazuje v nemocnici rany, ku ktorým prišiel vo väznici.

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange americkej televízii CNN povedal, že dokumenty „potvrdzujú vojnové zločiny“, ktorých sa v Iraku dopúšťali spojenecké sily a iracká armáda. Poprel, že by bol život kohokoľvek ohrozený zverejnením týchto dokumentov.

Krátko pred zverejnením tajných dokumentov vo Švédsku oznámili, že vyšetrovanie údajných sexuálnych prehreškov Juliana Assangea sa dostalo do „pomerne pokročilej fázy“. V auguste sa proti Assangeovi začalo vyšetrovanie kvôli údajnému sexuálnemu obťažovaniu dvoch žien, ktorého sa mal vo Švédsku dopustiť. Tridsaťdeväťročný Austrálčan spáchanie akéhokoľvek sexuálneho deliktu popiera a naznačuje, že za jeho obvinením môžu stáť americké tajné služby.

Portál WikiLeaks má vo Švédsku niekoľko svojich serverov, pretože táto škandinávska krajina poskytuje podobným projektom vysokú právnu ochranu.

Október 2010: Portál WikiLeaks vyvolal rozruch...
Život Iračanov nie je ani po zvrhnutí diktátora...
+6Janurá 2010. Domová prehliadka vojakov...
26 debata chyba