Kosti patria Jánovi Krstiteľovi, zdôrazňuje svetoznámy archeológ

Neexistuje síce databáza DNA s profilmi svätých, ale logické vyhodnotenie poznatkov smeruje k tomu, že na najväčšom bulharskom ostrove boli objavené relikvie významnej biblickej postavy. V rozhovore pre Pravdu to poznamenal uznávaný archeológ, profesor Kazimir Popkonstantinov, ktorý riadil prieskum na mieste, kde sa podľa neho našli kosti Jána Krstiteľa.

16.11.2010 12:30
relikvie, kosti, Ján Krstiteľ Foto:
Relikviár s kosťami, ktoré by mali patriť Jánovi Krstiteľovi, vystavili v najväčšej katedrále v Sofii.
debata (1)

Ako ste postupovali pri skúmaní terénu?

V lete tohto roku sme pomocou sondy pokračovali v pláne vystopovať najstarší kostol na ostrove Sveti Ivan. Bol prekrytý bazilikou, ktorú postavili približne v 6. storočí n. l. Prvý kostol bol zničený požiarom, pravdepodobne počas nájazdu Avarov v roku 586 n. l. smerom na Konštantínopol. Nad ruinami vyrástol nový svätostánok. V roku 2009 sme objavili apsidu (polovičnou kupolou zaklenutý výklenok). Sondovali sme teda v júli 2010 v časti, kde je stĺp pod oltárom. Na základe poznatkov z náboženskej architektúry sme sa nazdávali, že odhalíme schránku na relikvie, ktorú tam umiestnili počas vysvätenia kostola. Očakávania sa splnili.

Čo ste našli?

Relikviár v truhlici s rozmermi 50 krát 30 centimetrov. Malá schránka na relikvie bola vyrobená z mramoru – dĺžka 20,5 cm, šírka 12,5 cm, výška 14,5 cm. Našli sme v nej 8 kúskov z ľudskej kostry. Na prvý pohľad sme rozpoznali, že medzi nimi je určite jeden zub a časť prednej lebky. Na druhý deň po náleze sme opodiaľ objavili maličkú škatuľku z pieskovca, mala iba 4 krát 6 centimetre. Úžasné pre nás bolo, že nápis v gréčtine znel takto:. „Bože, pomocou Teba služobník Tomáš… svätému Jánovi… Jún 24.“ Niektoré písmená boli nečitateľné, rozmazané. V tomto miniatúrnom relikviári bola zemina, nijaké kosti.

Ako ste si vysvetlili druhý nález?

Podľa mňa to je „kľúč“ k väčšiemu relikviáru – naznačuje, komu relikvie patrili, keď ich umiestnili pod oltár najstaršieho kostola na ostrove. Znamená to, že nejaký Tomáš priniesol relikvie Jána Krstiteľa v tejto jednoduchej škatuľke. Úvahu podporuje dátum na nápise 24. jún, lebo presne vtedy si cirkev pripomína jeho narodenie.

Jeden relikviár s cenným obsahom a druhý iba so zeminou. Nie je to čudné?

Pravdepodobne relikvie premiestnili z maličkej škatuľky do „oficiálneho“ relikviára, čiže do toho, v ktorom sme našli kosti. Prečo tomu neveriť, keďže sme obidva našli blízko pri sebe.

Tvrdíte, že relikvie patria Jánovi Krstiteľovi, ale ako je možné dokázať, že akékoľvek také staré kosti nájdené kdekoľvek na svete prináležia určitému človeku?

Čiže v tomto prípade si kladieme otázku, či všetky alebo niektoré kosti v alabastrovom relikviári patria Jánovi Krstiteľovi. Na rad prichádzajú hypotézy. Zrejme všetky kosti nemohli byť prinesené na ostrov v maličkej pieskovcovej schránke s nápisom svätého. Neexistuje však dôvod popierať možnosť, že niektoré z nich môžu byť vzácne relikvie. Samozrejme, že nijaký rozumný človek na svete, či nábožný alebo ateista, nemôže veriť, že sa určitá kosť dá pripísať určitému svätému. Keby som mal vtipkovať, poviem, že neexistuje databáza DNA s profilmi svätých. Tu sa veda končí. Ak nie sme schopní vedeckými metódami dokázať, že nejaké relikvie patria Jánovi Krstiteľovi, musíme mať dostatok tolerancie k ľuďom, ktorí tomu veria. Rovnako by sme mohli hovoriť o najznámejších relikviách tohto svätého, ktoré sa nachádzajú v Istanbule v Turecku a v Amiens vo Francúzsku.

Podľa opisu originálna schránka s relikviami nebola hodnotná, ale vyrobená z pieskovca. Prečo Tomáš doniesol veľkú vzácnosť v bezcennej škatuľke?

Predpokladáme, že s kosťami prišiel z Antiochie (nachádza sa v najjužnejšom výbežku súčasného Turecka). Prečo v takom lacnom obale? Pretože iba pre jedného človeka bolo veľmi nebezpečné prenášať neopísateľne cenné relikvie na dlhej trase. Veľa mocných ľudí snívalo vlastniť kosti svätých, umiestniť ich v kostoloch alebo v palácoch. Veľký a draho zdobený relikviár by tiež upútal pozornosť rôznych lupičov, ktorí striehli na korisť popri cestách.

1 debata chyba