Môžeme podporiť viac ako milión ľudí

"Cena za etiópsku kávu v rámci systému Fair Trade je spravodlivá," povedal pre Pravdu Tadesse Meskela, zakladateľ a generálny manažér Zväzu družstiev pestovateľov kávy v Oromii. Tovar s označením Fair Trade sa preto podľa neho oplatí kupovať, i keď zaň v obchodoch pýtajú viac. "Osoh z toho majú pestovatelia," pripomína Meskela.

24.11.2010 11:21
Etiópia Foto:
V etiópskom mestečku Hagere Mariam vďaka Fair Trade budujú školu.
debata (1)

Keď je v zahraničí, je jeho zvykom hľadať v hypermarketoch etiópsku Fair Trade kávu. V prípade, že ju nemajú, pýta sa prečo.

Ako funguje váš zväz?
Pracoval som s pestovateľmi kávy, ale nevidel som žiadnu zmenu v ich životoch. Mojím cieľom bolo, aby sa ich sociálne orientované družstvo premenilo na trhovo zamerané demokratické podnikanie. Naši členovia dostávajú dividendy, na trhu za svoju kávu dostávajú najvyššie ceny. To im pomáha zlepšiť podmienky, v ktorých žijú. Majú tak šancu kúpiť si hospodárske zvieratá, postaviť si dom.

Je pre nich dôležité, že sú súčasť systému Fair Trade?
Peniaze, ktoré sa získajú v rámci programu Fair Trade, slúžia aj komunite. Podarilo sa za ne postaviť už viac ako 20 základných a štyri stredné školy. Rovnako vzniklo niekoľko zdravotníckych centier a zabezpečili sme dodávky pitnej vody. Etiópia patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta, ale s možnosťou predaja kvalitných produktov, ako je naša káva, dokážeme podporovať viac ako milión ľudí. To znamená pestovateľov a ich rodiny.

Takže ste príkladom, že podnikanie a dobré úmysly môžu ísť ruka v ruke?
Určite. Musíte sa tomu oddať. Pracujem pre pestovateľov, lebo sú chudobní. Teraz majú šancu na vzdelanie, čistú vodu, zdravotnú starostlivosť. Chceme dosiahnuť kvalitnejší život pre obyvateľov vidieckych oblastí. Napríklad aj v tom, že riešime projekt zlepšenia hygienických podmienok. Mimo miest majú ľudia málo toaliet, čo podporuje šírenie chorôb. To sa predsa dá riešiť. Ide najmä o pomoc ženám a dievčatám, ktoré by mali vlastné hygienické zariadenia.

Tovar s označením Fair Trade je zvyčajne drahší. Ako by ste vysvetlili bežnému kupujúcemu, ktorý sa obyčajne riadi práve cenou produktov, že dať viac peňazí povedzme za vašu kávu má zmysel?
Táto cena je spravodlivá, vždy keď si ľudia kúpia tento produkt, majú z toho osoh farmári.

Cesta sa uskutočnila v spolupráci s Platformou MVRO a Nadáciou Integra v rámci projektu podporeného z fondov EÚ.

1 debata chyba