Bielorusi ukázali, že strach hodili za hlavu, hovorí Demeš

Obrovskú účasť demonštrantov bieloruskí politológovia neočakávali, počet ľudí na najväčšom námestí bol prekvapením, povedal pre Pravdu zahraničnopolitický analytik a nezávislý pozorovateľ volieb Pavol Demeš, ktorý sleduje dianie priamo v Minsku.

21.12.2010 12:44
debata (43)

V marci 2006 po prezidentských voľbách protestovalo oveľa menej Bielorusov proti výsledkom volieb v porovnaní s najnovšou demonštráciou. Prečo?
Výrazná účasť napovedá o väčšej odvahe ukázať nespokojnosť. Posmelila ich predvolebná kampaň, lebo autoritársky režim bol tlakom EÚ aj Ruska prinútený spraviť ústupky a umožniť prezidentským kandidátom uchádzať sa o hlasy voličov. Deväť politikov dostalo šancu celý mesiac rozprávať sa verejne s občanmi, zároveň každý mohol dva razy po 30 minút v televízii predostrieť svoj program a zúčastniť sa dvoch debát pred kamerami. Opoziční lídri upozorňovali ľudí, že voľby budú opäť manipulované a opakovane ich vyzývali, aby po zatvorení volebných miestností prišli protestovať na najväčšie námestie v Minsku.

Prekonala účasť na nedeľňajšom proteste očakávania opozície?
Bieloruskí politológovia nepredpokladali, že príde tak veľa ľudí. Poukazovali na strach občanov z režimu, na hrozbu hrubého potlačenia demonštrácie a tiež, že ich môže odradiť silný mráz. Prívrženci demokracie však ukázali, že obavy hodili za hlavu, čo je veľmi prekvapujúci výsledok. Žiaľ, režim použil násilie, aby prejav nespokojnosti potlačil.

Zostane len pri jednom masívnom proteste alebo budú ľudia pokračovať?
V túto chvíľu je ťažké predvídať spoločensko-politický vývoj po brutálnom zásahu v nedeľu večer, ale isté je, že krajina sa dala do pohybu a ten nemožno zahatať. Spúšťa sa proces, keď Bielorusko bude nútené akceptovať pravidlá medzinárodného spoločenstva a v súzvuku s túžbou občanov žiť v slušnom a slobodnom štáte sa začne posúvať k európskejším pomerom. Po výsledku volieb mu v tom budú stáť ešte nejedny prekážky.

Ako sa má EÚ postaviť k dianiu v Bielorusku?
Až do nedeľňajšieho podvečera sa v diplomatických kruhoch v Minsku uvažovalo, ako by mala EÚ formulovať stanovisko. Či by mala na úvod poznamenať, že oproti voľbám v roku 2006 nastal určitý pokrok v predvolebnej súťaži a následne poukázať na nedostatky. Po brutalite v uliciach Minska je však nemožné, aby EÚ dala facku zbitým a uväzneným demonštrantom v podobe nemastného-neslaného postoja. Únia musí vyslať dôrazný odkaz a pokračovať v pomoci Bielorusku ležiacemu v susedstve EÚ.

43 debata chyba