Končí sa sedemročná éra 'guvernátora' Schwarzeneggera

Po siedmich rokoch sa končí éra kalifornského "guvernátora" Arnolda Schwarzeneggera. V pondelok odovzdá funkciu svojmu nástupcovi Jerrymu Brownovi, demokratovi, ktorý v novembrových voľbách porazil republikánsku podnikateľku – miliardárku Meg Whitmanovú.

02.01.2011 13:30
Schwarzenegger Foto: ,
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger
debata

V Rakúsku narodený Schwarzenegger, bývalý Mr. Universe, kulturista svetového formátu a hollywoodská hviezda akčných filmov, nastúpil ako 38. guvernér Kalifornie v roku 2003 po víťazstve v mimoriadnych voľbách. Bolo to dovtedy jeho najvyššie postavenie a najnáročnejšia rola – kilometre vzdialená dobám, keď sa pokúšal v Kalifornii preraziť.

„Vtedy sme natočili prvú názornú kazetu s posilňovaní nazvanú Shape Up With Arnold,“ povedal televízny a rozhlasový producent Michael Linder, ktorý sa prvýkrát stretol so Schwarzeneggerom začiatkom 80. rokov. „Hovoril mi, že keď ako malý vyrastal v Rakúsku, veľmi sa hanbil za svoje chudé lýtka. A tak si odstrihol všetky nohavice od kolien dole, aby tie chudé lýtka vystavil verejnému posmechu. To bol začiatok odhodlania, ktorý z neho najskôr urobilo sľubného kulturistu, potom filmovú hviezdu a nakoniec aj guvernéra Kalifornie,“ dodal Linder.

Schwarzenegger v roku 2003 nahradil v úrade guvernéra Graye Davisa, neobľúbeného kariérneho politika. Bývalý herec vstúpil do politiky plný nadšenia, sľubov a kalifornských snov – a hneď od začiatku bolo jasné, že nebude len tak obyčajným guvernérom.

„Obklopil sa kúzlom červeného koberca,“ hovorí Linder, ktorý teraz vedie internetovú rozhlasovú stanicu KVB.FM. „Fajčil cigary, obklopovali ho urastení, svalnatí bodyguardi. Sprevádzal ho satelitný nákladiak, ktorý všetko, čo urobil, hneď naživo odvysielal na web.“

Voličov si získal zrušením dane z automobilov

Na začiatku si získal priazeň voličov, keď hneď v prvý deň v úrade guvernéra v hlavnom meste štátu Kaliornia Sacramente zamietol zvýšenie dane z automobilov, ktoré malo vstúpiť do platnosti. „Teraz budú mať obyvatelia Kalifornie vo vrecku viac peňazí, aby zaplatili za tovar a služby, ktoré potrebujú,“ vyhlásil. To bol sľubný štart medzi voličmi, ktorí volali po zmene a lepších životných podmienkach.

Sľuboval tiež, že zreformuje kalifornský politický systém a napraví jeho pošramotenú ekonomiku. Jeho plány však zmarila neradostná finančná pozícia štátu, ktorá šla od zlého k ešte horšiemu.

„Arnold Schwarzenegger nemal poňatie, čo je to vládnuť,“ vyhlásila politologička Sherry Bebitchová Jeffeová z Južnej kalifornskej univerzity. „Sacramento nie je Hollywood, akčný hrdina tu nemôže presadzovať svoju moc sám, ak vôbec. V Sacramente sa každý guvernér musí vysporiadať s legislatívou, ktorá sa cíti byť s ním rovnoprávna,“ dodala.

Často sa tak púšťal do hádok s demokratickými protivníkmi v štátnom zákonodarnom zbore. Vo farbistom prejave na republikánskom zjazde v roku 2004 dal najavo svoje frustrácie, keď vyhlásil: „Tým kritikom, ktorí sú tak pesimistickí voči našej ekonomike, odkazujem – Nebuďte ekonomické slečinky!“ – a vyslúžil si nadšený potlesk. Vtedy bol pre republikánov vzorom a uvažovalo sa dokonca aj o zmene zákona, ktorý by mu – aj keď sa v USA nenarodil – ako naturalizovanému Američanovi umožňoval kandidovať na prezidenta.

Ekologické aktivity mal Schwarzenegger najradšej

Dnes však už nikto o niečom podobnom nehovorí, pretože Schwarzeneggerova politická hviezda pobledla. „Kalifornčania za jeho vlády zažili len málo, čo by zmenilo ich životy a čo by ich vyviedlo z recesie,“ dodala Bebitchová Jeffeová. „Nemožno tvrdiť, že je Arnold Schwarzenegger príčinou recesie štátu, ale to najhoršie sa odohralo pod jeho dohľadom.“
Priaznivejšie preto budú jeho stúpenci spomínať na jeho ekologické iniciatívy, predovšetkým na jeden z najprísnejších zákonov v Amerike zameraného proti globálnemu otepľovaniu, ktorý Schwarzenegger pomohol presadiť.

Po odchode z úradu vraj chce písať knihy, predovšetkým autobiografiu, kvôli ktorej ho vydavatelia údajne uháňajú už dve desaťročia. Sľúbil tiež, že bude pokračovať v práci vo verejnej politike, zatiaľ však nespresnil, či sa pripoja k nejakej organizácii. Jednou z možností je, že sa pokúsi stať niečím ako globálnym ekologickým vyslancom.

Návrat k filmovaniu vyzerá byť nepravdepodobný, prinajmenšom v hlavnej roli. Muž, ktorý býval filmovým Terminátorom, sám vyjadril pochybnosti, že by mal ešte dosť trpezlivosti na často zdĺhavé natáčanie. Nech už bude jeho budúca úloha akákoľvek, jedno je isté, Arnold Schwarzenegger sa vráti.

debata chyba