Rozsudok nad Chodorkovským sudcovi vnútili?

Právnici niekdajšieho najbohatšieho Rusa dávno tvrdili, že Michail Chodorkovskij bol odsúdený pod tlakom zhora. Potvrdzujúce svedectvo asistentky sudcu, ktorý bývalému ropnému magnátovi a kritikovi Kremľa pridal k už takmer odpykanému osemročnému trestu ďalších šesť rokov, však zaskočil aj obhajcov.

16.02.2011 08:01
Viktor Danilkin Foto:
Sudca Viktor Danilkin pri čítaní rozsudku nad Michailom Chodorkovským.
debata (5)

„Nemienime reagovať neuvážene,“ povedal včera pre agentúru RAPSI advokát Konstantin Rivkin. „Berieme si pauzu na zosúladenie postoja s klientmi,“ dodal s tým, že Chodorkovskij a s ním spolu odsúdený Platon Lebedev o novom odhalení ešte nevedia.

O rozruch sa postarala asistentka sudcu Viktora Danilkina a hovorkyňa moskovského obvodného súdu Natalia Vasilievová. V pondelňajšom rozhovore pre internetové noviny Gazeta.ru vyhlásila, že jej šéf predminulý mesiac prečítal verdikt, ktorý mu nanútili jeho nadriadení z mestského súdu. „Viem s absolútnou istotou, že rozsudok priviezli z Moskovského mestského súdu a že ho písali sudcovia odvolacej inštancie,“ uviedla. Danilkin to ihneď dementoval a Vasilievovej pohrozil, že ju za túto klebetu zažaluje. Pravda, spraví to až po tom, čo rozsudok nad Chodorkovským, ktorý sa proti nemu odvolal, nadobudne účinnosť.

Ľudskoprávni aktivisti však nechcú tak dlho čakať. V otvorenom liste generálnemu prokurátorovi včera požiadali o naliehavé preverenie spôsobu, akým bol vynesený rozsudok nad Chodorkovským. „Ak sa Vasilievovej svedectvo potvrdí, žiadame o začatie trestného konania a podanie návrhu na zrušenie rozsudku nad Chodorkovským a Lebedevom,“ napísali predstavitelia organizácií na ochranu ľudských práv.

Chodorkovského právnici aj doteraz tvrdili, že rozsudok sa zrodil na politickú objednávku. Pripomínali napríklad, že iba pár dní pred jeho vynesením premiér Vladimir Putin na adresu niekdajšieho šéfa ropnej spoločnosti Jukos vyhlásil, že „zlodej musí sedieť vo väzení“. „Vasilievová iba potvrdila to, čo sme už skôr vedeli,“ cituje agentúra RAPSI advokáta Rivkina. „Jej slová sú však slovami človeka, ktorý videl situáciu z vnútra,“ dodal. Vasilievová si vybrala niekoľkotýždňovú dovolenku a médiám sa prestala ozývať. Ak by súd jej výroky uznal za klebetu, hrozili by jej až tri roky väzenia. Ak by sa však preukázalo, že hovorila pravdu, sudcovi Danilkinovi by hrozilo až desať rokov straty slobody.

Na nové odhalenie včera prekvapujúco ostro reagoval vysoký predstaviteľ prokremeľskej strany Spravodlivé Rusko. „Tento škandál vážne poškodil imidž Ruska vo svete, pretože dokazuje, že v našej krajine niet nezávislého súdnictva,“ povedal pre agentúru Interfax podpredseda parlamentného výboru pre bezpečnosť Gennadij Gudkov. „Z odhalení asistentky sudcu vyplýva, že Danilkin nielenže čítal cudzí, niekým iným napísaný text rozsudku, ale ešte ho aj predvolávali na koberec k vrchnosti ako nejakého drobného úradníka, hoci sudcovi nik nemá právo vydávať príkazy,“ dodal Gudkov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba