Kaddáfího snajperi zastrelili desiatky demonštrantov

Pri sobotňajších zrážkach medzi líbyjskými bezpečnostnými zložkami a protivládnymi demonštrantami v meste Benghází prišlo o život oveľa viac ľudí, ako predtým informovali svetové médiá. S odvolaním sa na očitých svedkov krvavého masakru to uviedla agentúra Reuters.

19.02.2011 09:30 , aktualizované: 20:55
Líbya, protesty, demonštrácie, Kaddáfi Foto:
Jeden zo zastrelených demonštrantov počas pohrebu v meste Benghází.
debata (32)

Televízna stanica al-Džazíra pôvodne informovala, že ostreľovači patriaci k elitným jednotkám vodcu krajiny Muammara Kaddáfího zavraždili najmenej 15 ľudí, ktorí si chceli v druhom najväčšom líbyjskom meste uctiť pamiatku 35 obetí piatkových nepokojov.

„Zabité boli desiatky ľudí… nie 15, ale desiatky. Nachádzame sa tu uprostred masakry,“ citovala Reuters svedka udalosti, ktorý podľa vlastných slov pomáhal dostať obete streľby do miestnej nemocnice. Podľa spravodajskej stanice BBC sú medzi zmasakrovanými civilistami aj deti.

Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch v sobotu ešte pred týmto incidentom odhadla počet obetí trojdňových nepokojov v Líbyi na najmenej 84.

V Líbyi nezvyčajné protesty sú inšpirované revolúciami v Tunisku a Egypte, ktoré viedli k zosadeniu tamojších prezidentov Zajna al-Ábidína bin Alího a Husního Mubaraka. Líbyjské bezpečnostné sily proti demonštrantom zasahujú, presné informácie o násilnostiach sa však nedajú presne overiť, keďže vláda kontroluje médiá a iné komunikačné kanály. Úrad ešte v piatok odstrihli krajinu od pripojenia na internet.

Stúpenci líbyjskej vlády Muammara Kaddáfího.
Stúpenci líbyjskej vlády Muammara Kaddáfího.
+1Jeden zo zastrelených demonštrantov počas...
32 debata chyba