Líbyu ostreľuje už päť krajín, tá tvrdí, že bombardujú civilné ciele

Koalícia už piatich krajín - Francúzsko, USA, Veľká Británia, Kanada a Taliansko - útočí na oblasť okolo Tripolisu. Kaddáfího sily ostreľovali Benghází.

19.03.2011 20:38 , aktualizované: 20.03.2011 07:01
lietadlá, stíhačka, Líbya Foto: ,
Francúzska stíhačka nad Líbyou.
debata (209)

V líbyjskom hlavnom meste Tripolis sa v nedeľu v noci opäť ozvala prudká streľba z automatických zbraní. Po sérii explózií bolo počuť líbyjskú protilietadlovú delostreleckú paľbu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov. Líbyjská štátna televízia neskôr oznámila, že terčom nových leteckých a raketových útokov západných síl sa v nedeľu skoro ráno stalo niekoľko miest v líbyjskom hlavnom meste. Televízia Al-Džazíra zároveň oznámila, že Kaddáfího sily ostreľovali raketami a tankami baštu rebelov Benghází. Od soboty ide už o druhý útok na toto mesto. Informáciu ale zatiaľ nemožno overiť.

Letecké údery na Líbyu v nedeľu v noci ohlásila aj Británia. Podľa hovorcu britskej armády generála Johna Lorimera zaútočila lietadlami Tornado, z ktorých boli odpálené riadené strely Stormshadow.

Líbyjská štátna televízia zároveň oznámila, že pri doterajších leteckých a raketových úderoch západných síl na Líbyu bolo 48 ľudí zabitých a približne 150 utrpelo zranenia. Podľa agentúry Reuters boli okrem Tripolisu zasiahnuté mestá Syrta, Benghází, Misura a Zuára.

Spojenci na líbyjskú protilietadlovú obranu zaútočili v sobotu desiatkami riadených striel. Podľa jedného z amerických predstaviteľov, ktorý chcel zostať anonymný, bola „ťažko poškodená“.

Útoky na Líbyu sa začali v sobotu

Koalícia piatich krajín – Francúzsko, USA, Veľká Británia, Kanada a Taliansko – začali v sobotu útoky proti líbyjskej protilietadlovej obrane. Hlavným cieľom úderov je oblasť okolo metropoly Tripolis a miest Misuráta a Benghází, ktoré stále ovládajú povstalci. O operácii nazvanej Odyssey Dawn informovalo americké ministerstvo obrany.

Terčom spojeneckých útokov sa stalo vyše dvadsať líbyjských zariadení, ktoré by mohli predstavovať nebezpečenstvo pre spojeneckých pilotov alebo líbyjský ľud. Americké a britské lode a ponorky na tieto objekty vystrelili 112 riadených striel Tomahawk. Podľa amerických činiteľov ide o prvú časť viacfázovej operácie.

V Stredozemnom mori operuje asi 25 koaličných lodí, vrátane troch ponoriek USA. Spojené štáty spustili útok riadenými strelami z vojnovej lode, ale podľa Pentagonu sa do akcie zapojí aj americké letectvo. Podľa jedného z amerických činiteľov nie sú zatiaľ plánované žiadne rozsiahle akcie v okolí bašty vzbúrencov Benghází.

Účasť britských jednotiek potvrdil britský premiér David Cameron, podľa ktorého je vojenská akcia „nutná, legálna a správna“. Británia sa do akcie zapojila stíhačkami. Francúzsko bolo prvé, ktoré odštartovalo vojenskú akciu proti Líbyi. Podľa zdrojov z francúzskeho ministerstva obrany zničili niekoľko líbyjských tankov a obrnených vozidiel.

Prvý úder francúzskeho bojového lietadla sa uskutočnil okolo 17:45 stredoeurópskeho času. Hovorca francúzskeho ministerstva obrany už skôr spresnil, že Francúzsko nasadilo do misie dvadsať lietadiel, ktoré operujú hlavne v okruhu sto až 150 kilometrov okolo bašty vzbúrencov Benghází, ktoré sa Kaddáfí snaží dobyť.

Podľa štátnej televízie spojenci bombardujú civilné ciele

Líyjská štátna televízia večer tvrdila, že západní spojenci, ktorých označila za „križiackych nepriateľov“, bombardujú civilné ciele v Tripolise, Misuráte, Syrte, Bengházi a v meste Zuára. Na predmestí Tripolisu údajne zasiahli nemocnicu a v Misuráte ropné zásobníky. Podľa líbyjskej štátnej agentúry JANA vraj záchranári v líbyjskom hlavnom meste museli prevážať „civilné obete“ do zdravotníckych zariadení. Spojenci sa k tomuto obvineniu zatiaľ nestihli vyjadriť.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) vyzval znepriatelené strany v Líbyi, aby umožňovali zdravotnému personálu a sanitkám prístup k raneným. Zdôraznil tiež, že medzinárodné právo zakazuje útočiť na civilistov a používať ľudské štíty na ochranu objektov a jednotiek.

Nad celým líbyjským územím od popoludnia prelietavajú francúzske bojové lietadlá Rafale a Mirage v rámci misie schválenej OSN na zaistenie bezletovej zóny nad touto krajinou a na ochranu líbyjských civilistov pred líbyjskými vládnymi silami. „Každé lietadlo, ktoré vstúpi do tejto zóny, môže byť zostrelené,“ potvrdil hovorca Thierry Burkhard.

Oznámil tiež, že k Líbyi v nedeľu vyrazia z Toulonu v Stredomorí francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle. Prvé francúzske lietadlá odštartovali skoro popoludní zo základne Saint-Dizier a táto prieskumná misia má trvať celé popoludnie, uviedla AFP s odvolaním sa na oficiálne francúzske vojenské zdroje. Lietadlá podľa nich pri prelete nad Líbyou nenarazili v prvých hodinách na žiadne problémy.

Rusko, ktoré za ňu v OSN nehlasovalo a umožnilo jej schválenie zdržaním sa, vyjadrilo nad operáciou „poľutovanie“.

Štvrtková rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN umožňuje zriadenie bezletovej zóny nad Líbyiou i vojenský zásah proti Kaddáfího jednotkám na zeme v prípade ohrozenia civilistov s výnimkou využitia pozemných síl.

209 debata chyba