Izraelskí intelektuáli vyzvali na vytvorenie palestínskeho štátu

Desiatky izraelských intelektuálov vyzvali dnes na vytvorenie palestínskeho štátu v hraniciach spred šesťdňovej vojny z roku 1967.

21.04.2011 16:32
debata (8)

Medzi signatármi deklarácie je 17 víťazov tzv. Izraelskej ceny, najvyššieho civilného vyznamenania krajiny, udeľovaného osobnostiam z oblasti vzdelávania, histórie a vedy.

K výzve sa pripojila aj herečka Hannah Meronová, ktorá prišla o nohu pri palestínskom útoku na izraelské lietadlo v Mníchove v roku 1970.

„Vyhlásenie samostatného štátu Palestínčanov je v záujme Izraela. Spejeme ku katastrofe, ak Izrael nezmení svoje smerovanie,“ vyhlásil podľa agentúry DPA novinár Sefi Rachlevsky.

Organizátori prečítali vyhlásenie na podporu palestínskej štátnosti pred historickou budovou v Tel Avive, kde prvý izraelský premiér David Ben-Gurion 14. mája 1948 vyhlásil samostatný židovský štát.

Odpor voči deklarácií prišli na rovnaké miesto vyjadriť aj prívrženci izraelskej pravice, ktorí na vyhlásenia intelektuálov reagovali pískaním a nesúhlasným pokrikom. Stúpencov vzniku palestínskeho štátu pritom označovali za zradcov.

Blízkovýchodné mierové rozhovory uviazli vlani v septembri na mŕtvom bode, keď Izrael odmietol splniť požiadavku Palestínčanov na úplné zmrazenie výstavby osád v okupovanom Predjordánsku a vo východnom Jeruzaleme.

8 debata chyba