Kaddáfí je mŕtvy, podľahol zraneniam po tom, ako ho chytili

Zvrhnutý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí je mŕtvy. Po tom, ako ho zadržali povstalci, podľahol následkom ťažkých zranení pri zatýkaní. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Kaddáfího televízia zadržanie a smrť bývalého vodcu poprela aj napriek tomu, že fotografie mŕtveho a videá kolujú po internete.

20.10.2011 13:36 , aktualizované: 21:44
Muammar Kaddáfí Foto: ,
Muammar Kaddáfí
debata (130)

Smrť Kaddáfího potvrdila Dočasná národná rada (NTC). Informovala o tom AFP s odvolaním sa na predstaviteľov líbyjskej vlády.

Podľa agentúry Reuters sa Kaddáfí ukrýval v zemi a kričal na povstalcov: „Nestrieľajte, nestrieľajte…“

„Zajali sme ho. Má zranenia na oboch nohách,“ informoval Reuters predstaviteľ Dočasnej národnej  rady Abdel Madžíd a dodal, že Kaddáfího odviezli na ošetrenie. Podľa Madžída bol pri prevoze ťažko zranený, ale stále dýchal. Správy o zraneniach, na následky ktorých niekdajší líbyjský vodca zomrel, sa rozchádzajú, objavila sa aj verzia, podľa ktorej Kaddáfího pri úteku zasiahli do hlavy.

Fotografia, ktorá zachytáva zraneného Kaddáfího. Foto: AFP
Muammar Kaddáfí Fotografia, ktorá zachytáva zraneného Kaddáfího.

Agentúra AFP informovala o fotografii, na ktorej je vidieť zraneného Kaddáfího. NTC potvrdila, že na snímke je skutočne Kaddáfí.

„Oznamujeme svetu, že Kaddáfí zomrel v rukách revolucionárov,“ vyhlásil hovorca NTC Abdal Háfiz Ghúga. „Je to historický moment, je to koniec tyranie a diktatúry,“ dodal. Smrť zvrhnutého vodcu bola podľa neho potvrdená veliteľmi v Syrte.

Rozporuplné správy sa objavili aj o tele zabitého Kaddáfího.  Predstaviteľ NTC najprv informoval, že bude premiestnené z bezpečnostných dôvodov na utajené miesto, neskôr televízia  Al-Džazíra ohlásila, je vystavené v mešite v meste Misráta.

Jeho dvaja synovia už tiež nežijú

Kaddáfího syn Sajf Islám nežije. Správy o jeho smrti potvrdil korešpondent televízie Al-Arabíja. Líbyjská štátna televízia informovala, že jeho telo spolu s telom jeho brata Mutasima previezli do nemocnice v pobrežnej Misuráte. Povstalecký minister spravodlivosti Muhammad Aladží skôr informoval, že Sajf Islam bol postrelený do nohy a je v nemocnici.

Madžíd tiež potvrdil smrť ďalšieho Kaddáfího syna Mutasima. „Mutasim bol bojovníkmi zabitý. Pokúšal sa klásť odpor,“ dodal o ďalšom Kaddáfího synovi. Televízia Al-Arabíja zverejnila fotografiu zachytávajúcu údajne jeho telo ležiace na lôžku v prostredí pripomínajúcom nemocnicu.

Televízia Al-Džazíra informovala, že spolu s Kaddáfím bol zadržaný aj jeho hovorca Músá Ibráhím. Povstalci podľa AFP oznámili aj zabitie ministra obrany zvrhnutého režimu Júnisa Džábira. V Syrte bol zadržaný aj veliteľ Kaddáfího bezpečnostných brigád Mansúr Zaú a šéf libyjskej rozviedky Abdalláh Sanúsí.

Muammar Kaddáfí. Foto: ČTK/AP
kaddáfí, líbya Muammar Kaddáfí.

to je jeho plné meno, sa podľa historikov narodil v roku 1940. Plukovník však tvrdil, že na svet prišiel na jar o dva roky neskôr. V beduínskom stane asi 30 kilometrov od mesta Syrta. Isté ale je, že syn pastiera oviec sa prevratom dostal k moci a vládol 40 rokov.

Čítajte profil: Kaddáfí: génius, démon a či blázon?

Agentúra AFP citovala ďalšieho predstaviteľa rady Mohameda Leitha, podľa ktorého bol Kaddáfí zajatý v svojom rodnom mesta Syrta hneď po tom, ako jeho vojaci stratili nad Syrtou kontrolu. Kaddáfí sa snažil uniknúť v konvoji asi 40 áut, na ktoré útočili lietadlá NATO.

V líbyjských mestách vypukli oslavy

V hlavnom meste Tripolis prepukli po oznámení správy o dolapení a smrti Kaddáfího oslavy. Ako informuje server CNN, v uliciach metropoly znie trúbenie a streľba do vzduchu. Oslavuje sa aj v ďalších veľkých mestách ako Misuráta.

„Je to úžasný okamih,“ vyhlásil minister pre informácie Dočasnej národnej rady Mahmúd Šammam. „Čakal som na tento moment desiatky rokov a ďakujem Bohu, že som živý a môžem to zažiť,“ uviedol.

„Je to tu veľmi hlučné, je tu veľké nadšenie,“ informoval reportér CNN z Tripolisu. Ľudia zastavujú svoje autá, pokrikujú z nich. Jasot sa miesil s volaním k modlitbám. Pri jednom hoteli v metropole sa zamestnanci vrátane recepčných dali do tanca a mávali líbyjskými vlajkami.

Veselá nálada panuje aj v prístavnej Misuráte východne od Tripolisu. Ľudia tu podľa informácií DPA skáču nadšením, objímajú sa a vzájomne si rozdávajú sladkosti. Po dopoludňajšom dobytí Syrty prepukli oslavy a nadšenie aj v tejto bývalej prístavnej bašte Kaddáfího. Povstalci tu vyvesili vlajky a strieľali do vzduchu na znamenie víťazstva. Podľa záberov ľudia v meste jazdia s hlavami vyklaňajúcimi sa z áut a mávajú vlajkami.

**Ohlasy zo sveta: Kaddáfího smrť predstavuje zásadný prelom **

Smrť Kaddáfího predstavuje podľa reakcií z celého sveta zásadný prelom v ďalšom vývoji krajiny. Zatiaľ čo lídri Európskej únie to označili za koniec éry despotizmu v Líbyi, pre amerického prezidenta Baracka Obamu to znamená koniec „dlhého a bolestivého obdobia“.

„Smrť Muammara Kaddáfího predstavuje koniec éry despotizmu a represie, ktorú líbyjský ľud trpel príliš dlho,“ uviedli v krátkom spoločnom vyhlásení predseda Európskej komisie José Barroso a prezident EÚ Herman van Rompuy. Líbya podľa nich teraz môže otočiť stránku v histórii a vydať sa na cestu demokracie. Obaja predstavitelia únie vyzvali líbyjskú prechodnú vládu, aby sa postarala o to, že v tejto severoafrickej krajine, v ktorej značnú úlohu hrá kmeňové usporiadanie, začne proces zmierenia.

Za odstránenie „ďalšej prekážky“ považuje Kaddáfího smrť americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová, ktorá podľa amerických médií najprv reagovala prekvapeným povzdychom. Šéfka americkej diplomacie, ktorá už v utorok v Líbyi povedala, že Spojené štáty si želajú Kaddáfího vidieť mŕtveho alebo vo väzení, to zároveň označila za príležitosť pre Líbyu „posunúť sa dopredu“.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy povedal, že sa tým otvára nová stránka pre líbyjský ľud a začína proces nastoľovania demokracie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej krajina sa odmietla intervencie NATO v Líbyi zúčastniť, vyjadrila želanie, aby Líbya začala nové politické obdobie v mieri. Šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle vyjadril nádej, že „v Líbyi nastáva nová éra mieru a demokracie“.

Podľa britského premiéra Davida Camerona majú obyvatelia Líbye po Kaddáfího smrti väčšiu šancu na „silnú a demokratickú budúcnosť“. Francúzsky minister zahraničia Alain Juppé označil udalosť za koniec 42-ročnej tyranie a počiatok „demokracie a obnovy v Líbyi“. Juppé a Cameron zároveň prejavili „hrdosť“ nad vojenskou intervenciou svojich krajín v Líbyi. Juppé sa so svojim britským kolegom Williamom Haguem zároveň zhodol, že operácia NATO čoskoro skončí.

Historickým predelom nazval smrť Kaddáfího generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. „Cesta, ktorú bude musieť Líbya a jej ľud prejsť, bude ale ešte ťažká a plná výziev. Nastal teraz čas pre všetkých Líbyjčanov, aby sa zjednotili,“ vyhlásil.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi vyjadril presvedčenie, že vojna v Líbyi sa skončila. „Sic transit gloria mundi“ (tak pominie svetská sláva), "poznamenal podľa agentúry AFP Berlusconi pred svojimi spolustraníkmi. Taliansko, ktoré sa v minulosti po­kladalo za blízkeho spojenca Kaddáfího režimu, sa však počas tohtoročných bojov v Líbyi postavilo na stranu medzinárodnej koalície.

Vatikánsky štátny sekretár, teda fakticky predseda vlády, kardinál Tarcisio Bertone vyjadril nádej, že v Líbyi nastane mier a demokracia. Vatikán zároveň uznal povstaleckú vládu za legitímneho zástupcu Líbye.

Reakcií z blízkovýchodných krajín bolo zatiaľ pomenej. Zatiaľ čo libanonský premiér Saad Hariri označil Kaddáfího smrť za „nevyhnutný koniec všetkých tyranov“, sýrska exilová opozícia vyhlásila, že teraz prišiel rad na sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Podľa poľského ministerstva zahraničia je Kaddáfího smrť výstrahou pre ostatných diktátorov vo svete.

Protivládne povstanie vypuklo pred ôsmimi mesiacmi

15. februára – Vo východolibyjskom meste Benghází protestovalo niekoľko stoviek ľudí proti zatknutiu jedného z ochrancov ľudských práv.
16. februára – V Benghází začali strety medzi políciou a protivládnymi demonštrantmi, o štyri dni neskôr vypukli aj v Tripolise.
21. februára – Opozičné sily ovládli Benghází.
22. februára – Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí odmietol ustúpiť protivládnymi protestom a rezignovať. Od režimu sa začali dištancovať niektorí jeho vysokí činitelia a diplomati; z krajiny utekali tisíce cudzincov.
25. februára – Prezident USA Barack Obama oznámil uvalenie sankcií na Líbyu kvôli násilným represiám.
26. februára – BR OSN uvalila embargo na vývoz zbraní do Líbye a schválila sankcie proti predstaviteľom režimu.
27. februára – V Benghází vytvorili Kaddáfího odporcovia Prechodnú národnú radu (NTC) na čele s bývalým ministrom spravodlivosti Mustafom Abdal Džalílom.
28. februára – EÚ prijala sankcie proti Líbyi, ktoré neskôr rozšírila.
10. marca – Francúzsko ako prvé na svete uznalo povstaleckú NTC za legitímneho predstaviteľa líbyjského ľudu.
17. marca – Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o potrebných krokoch k ochrane civilistov, vrátane vytvorenia bezletovej zóny nad Líbyou.
19. marca – Francúzskym leteckým útokom na líbyjské vojenské vozidlo začala operácia západných štátov nazvaná Odyssey Dawn (Počiatok Odysey) zameraná na zabezpečenie bezletovej zóny a ochranu civilistov.
20. marca – Bolo oznámené, že vďaka náletom sa podarilo vytvoriť bezletovú zónu a zastaviť útoky Kaddáfího síl proti rebelom.
25. marca – Povstalci začali znovu postupovať na západ.
30. marca – Líbyjský minister zahraničia Muá Kusá utiekol do Británie.
31. marca – NATO sa v operácii Unified Protector (Zjednotený ochranca) ujalo velenia vojenských operácií v Líbyi.
10. apríla – Kaddáfí pristúpil na plán Africkej únie ukončiť boje. Povstalci plán odmietli, pretože neobsahoval odstúpenie Kaddáfího.
27. apríla – Vodcovia a zástupcovia 61 kmeňov z celej Líbye vyzvali v spoločnom vyhlásení Kaddáfího, aby sa vzdal moci.
30. apríla – Pri nálete NATO na Tripolis zahynul Kaddáfího syn Sajf Arab.
15. mája – Povstalci ovládli mesto Misurata východne od Tripolisu.
27. júna – Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na Kaddáfího, jeho syna Sajfu Islama a šéfa rozviedky Abdalláha Sanúsího kvôli ich údajným zločinom proti ľudskosti.
15. júla – Takzvaná kontaktná skupina pre Líbyu uznala povstaleckú NTC ako legitímnu vládnu moc; NTC uznali aj USA a neskôr aj Británia.
28. júla – Za nejasných okolností bol v Benghází zavraždený vojenský veliteľ líbyjskej opozície generál Abdal Fatah Júnis.
14. augusta – Povstalci ovládli mesto Závíja, 50 km západne od Tripolisu.
22. augusta – Povstalci po polročnej občianskej vojne obsadili väčšinu hlavného mesta Tripolis.
29. augusta – Pri nálete NATO na Tripolis zahynul Kaddáfího syn Chámis.
10. septembra – Šéf NTC Mustafa Abdal Džalíl priletel prvýkrát do Tripolisu.
16. septembra – Bezpečnostná rada OSN zmiernila sankcie proti Líbyi a Valné zhromaždenie OSN de facto uznalo povstaleckú NTC.
21. septembra – Povstalci ovládli väčšinu púštneho mesta Sabha.
25. septembra – Pri väznici Abú Salim v Tripolise, kde boli v minulosti držaní odporcovia Kaddáfího režimu, bol nájdený masový hrob s pozostatkami asi 1700 ľudí.
17. októbra – Povstalci oslobodili mesto Bani Valid, asi 150 kilometrov južne od Tripolisu.
20. októbra – Povstalci dobyli Syrtu, poslednú baštu síl zvrhnutého vodcu Muammara Kaddáfího.

130 debata chyba