Európsky súd v Štrasburgu odsúdil Rusko v prípade Katyň

Európsky súd pre ľudské práva odsúdil Rusko za ponižujúce a neľudské zaobchádzanie s niektorými blízkymi obetí masakry v Katyni, pri ktorom tajná sovietska polícia NKVD v roku 1940 postrieľala tisíce zajatých Poliakov.

16.04.2012 14:28
Katyň Foto:
Zo zastrelených poľských dôstojníkov, ktorých našli postrieľaných v Katyňskom lese, sa podarilo identifikovať len 22 tiel.
debata (1)

Masaker možno podľa tribunálu považovať za vojnový zločin. Moskva naopak s uspokojením prijala, že súd nezaviazal ruské úrady obnoviť vyšetrovanie prípadu, považovaného v Rusku za už premlčaný.

Rozsudok nie je právoplatný. Obe strany majú tri mesiace na to, aby sa odvolali na vyššej inštancii štrasburského súdu.

Z ponižujúceho zaobchádzania Rusmi obvinilo 15 príbuzných obetí katyňského masakru, štrasburský tribunál v pondelok dal za pravdu desiatim blízkym príbuzných obetí. Ruská justícia odmietala žiadosti pozostalých o informácie, za akých okolností ich blízki zomreli, a o ich rehabilitáciu.

Štrasburský tribunál tiež konštatoval, že nemôže zhodnotiť, či Rusko pri vyšetrovaní masakry porušilo Európsky dohovor o ľudských právach, pretože sa súdom nespolupracovalo a neposielalo mu vyžiadané podklady.

Rozhodnutie súdu podľa ruského zástupcu Andreja Fiodorova zodpovedá ruským záujmom, a preto nepredpokladá, že by sa Moskva ešte odvolala. „V prospech Ruska vyznieva rozhodnutie v hlavnom bode: obnovenie vyšetrovania katyňského prípadu je mimo rámec kompetencií súdu. To je nesporne pozitívny výsledok,“ povedal agentúre Interfax.

Prípad z roku 1940 podľa Fiodorova nespadá pod jurisdikciu súdu v Štrasburgu kvôli premlčaniu, aj keď poľskí žalobcovia tvrdili opak a požadovali, aby Rusko masaker vyšetrilo a vypátralo vinníkov.

Po vstupe sovietskej armády do Poľska tajná polícia v katyňskom lese neďaleko západoruského Smolenska a aj na iných miestach postrieľala 22-tisíc Poliakov, hlavne príslušníkov poľských elít.

Katyňský masaker a prístup Moskvy k nemu dlhodobo zaťažuje poľsko-ruské vzťahy. Sovietsky režim z neho dlhé desiatky rokov obviňoval nacistovi, pravdu o týchto udalostiach sa ruská verejnosť dozvedela v ére Gorbačovovej perestrojky až 13. apríla 1990. Počas návštevy vtedajšieho poľského prezidenta Wojciecha Jaruzelského Moskva oficiálne pripustila, že zločin bol dielom sovietskej tajnej polície NKVD.

Rusko masaker vyšetrovalo od začiatku 90. rokov do roku 2004, keď ho hlavná vojenská prokuratúra zastavila s tým, že vinníci sú už mŕtvi, a väčšina dokumentov z vyšetrovania podliehala utajeniu.

Pred dvoma rokmi sa zdalo, že prelom je na dosah: ruský premiér Vladimir Putin sa so svojím poľským náprotivkom v Katyni poklonil pamiatke obetí a odsúdil zločiny stalinizmu. V tom istom roku, keď neďaleko Katyne pri leteckom nešťastí zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a jeho spolupracovníci, aj poslanci ruského parlamentu v osobitnom vyhlásení uviedli, že zločin nariadilo sovietske vedenie na čele so Stalinom.

Napriek tomu však spor nebol plne urovnaný. Otázka rehabilitácie obetí ešte ostáva otvorená a Moskva ešte stále neodovzdala Varšave všetky tajné dokumenty.

1 debata chyba