Zvolenie Hollanda je ranou pre Merkelovú, píše nemecká tlač

Zvolenie Françoisa Hollanda za nového francúzskeho prezidenta by malo viesť k zmenám v Európskej únii v rámci riešenia krízy, najmä pokiaľ ide o politiku zameranú len na rozpočtové škrty. V reakcii na víťazstvo francúzskeho socialistu to uviedla zahraničná tlač.

07.05.2012 09:43
Hollande Foto:
Nový francúzsky prezident na titulke denníka Le Figaro.
debata (4)

„Hollande triumfuje voči úspornej politike (Nicolasa) Sarkozyho,“ píše britský The Times. The Independent sa domnieva, že Hollandovo víťazstvo oznamuje zmenu v spôsobe, akým sa Európa pobije s dlhovou krízou a ako bude Francúzsko postupovať vo svete. Pre The Guardian ide o koniec pravičiarstva a xenofóbie v európskej politike.

„Hollande je muž, ktorý sľubuje zmeniť dedičstvo (nemeckej kancelárky) Angely Merkelovej a prijať inú stratégiu v boji proti kríze a za stabilizáciu eura,“ napísal portugalský ekonomický denník Jornal de Negocios. Podľa neho je Hollande v Nemecku málo žiadanou osobou.

Zvolenie Hollanda je pre Merkelovú veľkou ranou aj podľa nemeckej tlače. „Je to pre Merkelovú veľmi nepríjemné. Ani nie preto, že by Hollande ohrozoval záchranu eura. Ale preto, že jeho žiadosť doplniť fiškálny pakt rastovými opatreniami sa dotýka zvrchovanosti kancelárky v Európe,“ uviedol napríklad Financial Times Deutschland.

„Paríž sa mení a Európa sa mení. V Európe sa toho asi zmení veľa,“ reagoval na Hollandovo zvolenie taliansky denník Corriere della Sera. Podľa talianskeho ekonomického denníka Il Sole 24 Ore ale zmeny v podaní umierneného Hollanda nebudú mať dramatický priebeh.

„Príchod Hollanda otvára novú etapu európskej politiky,“ tvrdí španielsky denník El Periodic. Podobne zhodnotilo situáciu mnoho ďalších európskych denníkov, napríklad švédsky Svenska Dagbladet.

Austrálska tlač zdôraznila, že Európa sa teraz bude snažiť zmierniť dopady úspor. Miestny denník Financial Review ale zdôraznil, že víťazstvo francúzskeho socialistu znepokojuje finančné trhy.

Japonská tlačová agentúra Džidži sa domnieva, že Hollandov úspech, rovnako ako úspech oponentov voči škrtom v Grécku, znamená pre EÚ vážne varovanie. „Po týchto prísnych súdoch voličov bude EÚ musieť nevyhnutne prehodnotiť svoje nasmerovanie,“ uviedla agentúra.

Komentáre čínskej tlače a miestnych analytikov podľa agentúry AFP predpokladajú, že Hollande ako ľavicový predstaviteľ bude asi voči Pekingu viac zdôrazňovať otázku ľudských práv, čo neprospeje francúzsko-čínskym vzťahom.

Ruský denník Kommersant už skôr uviedol, že Rusko pri víťazstve Hollanda „nič nestratí, ale sotva niečo získa“. Hospodárska spolupráca s Francúzskom podľa Kommersantu prinajmenšom zostane na súčasnej úrovni, zatiaľ čo v politike Hollande na rozdiel od Sarkozyho sa nebude sám usilovať o „privilegované partnerstvo“ s Ruskom, ale prenechá takúto iniciatívu Moskve.

4 debata chyba