François Hollande sa ujal úradu, ohlásil 'novú cestu' pre Európu

François Hollande sa dnes v Paríži stal novým francúzskym prezidentom. Je po 17 rokoch prvým socialistom, ktorý sa dostal do prezidentského Elyzejského paláca. Po nástupe do úradu oznámil, že chce pre Európu "novú cestu". Vo funkcii, ktorú prevzal od svojho predchodcu Nicolasa Sarkozyho, bude päť rokov. Dnes popoludní Hollande menuje premiéra, ktorým zrejme bude Jean-Marc Ayrault. Potom nový prezident odletí do Berlína na dôležité rozhovory s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, s ktorou bude rokovať o kríze eurozóny.

15.05.2012 10:17 , aktualizované: 15:50
François Hollande Foto:
François Hollande pred Víťazným oblúkom
debata (1)

Merkelová opakovane dala najavo, že nemieni znovu otvárať fiškálny pakt a podporovať rast za cenu nových pôžičiek. Hollande dnes však povedal, že chce „otvoriť v Európe novú cestu“. „Ponúknem našim európskym partnerom pakt, ktorý bude viazať nevyhnutné zníženie deficitu s potrebným povzbudením ekonomiky,“ vyhlásil. „Aby prekonala svoju krízu, Európa potrebuje projekty, potrebuje solidaritu, potrebuje rásť.“

Hollande pripustil, že si uvedomuje vo Francúzsku „veľké obmedzenia … predovšetkým ohromný dlh, slabý rast, vysokú nezamestnanosť a oslabenú konkurencieschop­nosť“.

Ceremónia v striedmom štýle

Päťdesiatsedemročný Hollande porazil vo voľbách konzervatívca Sarkozyho, ktorý ho dnes pred ceremóniou privítal na schodoch Elyzejského paláca. Sarkozy potom odovzdal svojmu nástupcovi kódy k francúzskym jadrovým zbraniam a ďalšie tajné materiály. Bezprostredne po odovzdaní moci exprezident odišiel v sprievode manželky Carly Bruniovej z paláca.

Hollande sa chcel odlíšiť od okázalého štýlu svojho predchodcu, takže požadoval, aby začiatok jeho prezidentského mandátu bol čo najstriedmejší. Sarkozy si proti sebe popudil veľa ľudí, keď pred piatimi rokmi volebné víťazstvo slávil v prepychovej reštaurácii.

Okrem 350 oficiálnych hostí sa tak dnes na slávnosti Hollandovho nástupu do funkcie zúčastnilo len 30 ďalších pozvaných. Medzi nimi neboli jeho deti, ani deti jeho partnerky Valerie Trierweilerovej. „Je to protokolárna ceremónia. Nie je to ceremónia víťazstva alebo lúčenia,“ uviedol Hollandov hovorca Manuel Valls.

Prezident dostal zlatú reťaz s menami svojich predchodcov. Hollande je siedmym prezidentom francúzskej piatej republiky, ktorá vznikla v roku 1958.

Medzi oficiálnymi hosťami bolo desať francúzskych držiteľov Nobelovej ceny, vrátane lekára Luka Montagniera a spisovateľa Jeana-Marieho Le Clézia, vrchného francúzskeho rabína, šéfa strešnej organizácie francúzskych moslimov, dcéry socialistického prezidenta Françoisa Mitterranda Mazarin Pingeotovej i Pierra Bergého, riaditeľa módneho závodu Saint-Laurent.

Po ceremónii sprevádzanej 21 delovými salvami Hollande absolvoval prehliadku v záhrade Elyzejského paláca a potom sa vydal na víťaznú jazdu po neďalekom bulvári Champs-Elysées. Išiel v otvorenom citroëne na hybridný pohon, počas jazdy sa rozpršalo, takže keď dorazil k Víťaznému oblúku, bol zjavne premočený. Pod oblúkom položil veniec k hrobu Neznámeho vojaka.

Pocta osobnostiam symbolizujúcim vzdelanie a integráciu

Prvý obed v Elyzejskom paláci mal Hollande s bývalými socialistickými premiérmi Pierrom Mauroym, Laurentom Fabiusom, Michelom Rocardom, Edith Cressonovou a Lionelom Jospinom.

Dnes vzdá aj poctu osobnostiam, ktoré majú symbolizovať jeho priority – vzdelanie a integráciu. Vzdá hold Julesovi Ferrymu, ktorý je považovaný za zakladateľa laického školstva sa školskou dochádzkou, ktorá je zadarmo a povinná. Rovnako si uctí Marie Curie-Sklodowskú, ktorá bola pôvodom Poľka a za vedecké pôsobenie vo Francúzsku dostala dve Nobelove ceny.

Oslavy nástupu do prezidentskej funkcie zakončí Hollande na parížskej radnici a potom oznámi pred odletom do Berlína meno premiéra. Zvyšok kabinetu bude zverejnený vo štvrtok, ešte kým sa Hollande vydá za oceán, kde sa zíde v Bielom dome s americkým prezidentom Barackom Obamom a zúčastní sa summitov G8 a Severoatlantickej aliancie v Camp Davide a v Chicagu.

1 debata chyba