ČSSD sa bude správať obozretne

"Vyzerá to divoko," povedal o prípade Davida Ratha pre Pravdu Jan Hartl, riaditeľ českej agentúry STEM, ktorá sa zaoberá prieskumami verejnej mienky.

16.05.2012 12:00
debata (1)

Môže údajný podiel stredočeského hajtmana za ČSSD Davida Ratha na korupcii niečo urobiť s preferenciami sociálnej demokracie?
Do preferencií sociálnej demokracie sa to dramaticky nemusí premietnuť. Korupcia medzi politikmi nie je nič nového. Od roku 1990 žijú ľudia v presvedčení, že politika je svinstvo a všetci tam idú preto, aby si nakradli. Takže Rathov prípad pre obyvateľov nie je žiadna nová správa, iba potvrdenie momentálneho stavu. Potom si pri obede ľudia povedia: Vidíš, hovoril som, že kradnú a aj tento kradne. Otázkou je, či to môže byť pri Rathovi inak. Ak by išlo o menej známeho politika, nemuselo by to byť až také významné. Rath bol však štipľavý, ostrý, sarkastický kritik a používal veľmi konfrontačný tón. Keď sa teraz príde na to, že všetko bolo úplne inak, tak to preferenciami ČSSD môže trochu zahýbať. Ukáže sa to v najbližších mesiacoch. Uvidíme, aká veľká bola Rathova symbolická dôležitosť.

Ľudia hovoria, že politici kradnú, ale málokedy prichytia niekoho s miliónmi v škatuli od topánok, ako to tvrdia niektoré české médiá.
Vyzerá to divoko. Ratha prichytili pri čine. To je nová vec. On pritom vystupoval ako nezmieriteľný kritik neprávostí.

Ako bude reagovať ČSSD?
Sociálna demokracia bude veľmi obozretná. Polícia musí mať niečo silné v rukách, bez toho by Ratha, ako poslanca nemohla zadržať. ČSSD bude teda asi skôr zdržanlivá. Predpokladám, že ak Ratha obvinia, ponúkne rezignáciu na svoje funkcie. Sociálna demokracia to prijme. Ak by ČSSD tvrdila, že Rath má jej plnú podporu, zbytočne by prilievala olej do ohňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba