Zlý muž sociálnej demokracie sypal urážky z rukáva

Poslanec za Stredočeský kraj a hajtman David Rath je dnes v Česku pravdepodobne najväčším politickým hriešnikom od roku 1989. Má ostrý jazyk a mnohí o ňom dokonca hovoria ako o hulvátovi.

17.05.2012 07:58
David Rath Foto:
David Rath.
debata (45)

Keď ho v októbri 2005 navrhol vtedajší premiér Paroubek prezidentovi Klausovi na funkciu ministra zdravotníctva, prezident to odmietol. Vraj najprv treba vyriešiť situáciu okolo jeho ďalších funkcií. V tom čase bol Rath o. i. napríklad v predsedníctve lekárskej komory. V médiách sa mu následne Rath „odvďačil“ výrokom, že Klaus je „vrtošivý starec“.

V máji 2006 dostal Rath na rokovaní Českej stomatologickej komory zaucho od Miroslava Macka pred zrakmi prítomných aj pred kamerami. Macek útok zdôvodňoval Rathovým predchádzajúcim výrokom, podľa ktorého sa Macek oženil pre peniaze. Rath Macka žaloval a súd vo februári 2009 rozhodol, že Macek sa musí ospravedlniť a zaplatiť poškodenému 100-tisíc korún.

Niekoľkokrát bol v médiách vďačnou témou aj súkromný život nielen politického búrliváka. Rath totiž žije striedavo s manželkou Evou, ktorá je lekárkou, a s priateľkou Renatou Horkou, ktorá je manažérkou firmy Zentiva. S oboma má syna. Väčšinou žije so svojou priateľkou.

Rath už ako člen ČSSD (od mája 2006) patrí aj v Snemovni k najostrejším rečníkom. Tvrdé výrazy dokáže sypať z rukáva. Častým terčom bol napríklad vtedajší premiér Mirek Topolánek (ODS) alebo exminister financií Miroslav Kalousek (predtým KDU-ČSL, dnes TOP 09).

Počas jednej interpelácie použil Topolánek citát z piesne Daniela Landu, keď vyhlásil, že „každé hovädo má svoj strop“, ale Rath podľa neho ho nemá. Následne Rath charakterizoval Topolánka ako „absolútneho kráľa všetkých hulvátov u nás aj vo svete.“

Obeťami slovných útokov Ratha sa stal napríklad aj vtedajší minister zdravotníctva Tomáš Julínek. V snemovni ho nazval „korupčníkom“ a opýtal sa ho, koľko mu platia farmaceutické firmy. Julínek predtým totiž kritizoval Rathovo podnikanie v zdravotníctve. Svoje schytala od Ratha aj podpredsedníčka ODS Miroslava Nemcová, ktorú charakterizoval ako „človeka formátu drobného kleptomana zo samoobsluhy“.

45 debata chyba