Do väzenia za Rathom putovali ďalší

Najväčší politický škandál v Česku od roku 1989 naberá na obrátkach. Po tom, čo sudca v pondelok poslal za mreže v Litoměřiciach poslanca Davida Ratha (pôvodne ČSSD), v cele sa vo štvrtok ocitli aj ďalší siedmi podozriví v úplatkárskej afére. Každý je v inej väznici.

18.05.2012 11:08
David Rath Foto:
David Rath.
debata (34)

Novinárom to potvrdila štátna prokurátorka v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová (39). Hlavný aktér škandálu Rath sa po troch dňoch vypočúvania a odmietnutí vzdať sa poslaneckého mandátu plánuje brániť na pôde snemovne. Naopak, členovia parlamentného imunitného výboru si ho chcú vypočuť, ak bude treba, aj vo väzení.

„Najlepšie a vlastne jediné, čo teraz môže Rath urobiť, je mlčať,“ cituje portál Insider zdroj oboznámený s taktikou obhajcov zatknutej osmičky. Ibaže ten nemlčal od začiatku. Právnici, ktorých oslovil portál iDNES, tvrdia, že obhajoba nemá preto veľké šance.

„Už to, že na samom začiatku priznal nejakú škatuľu, bolo podľa mňa chybou,“ tvrdí právnička Klára Slámová. Rath pri zatýkaní vravel, že nevedel, čo je v škatuli na víno. „Na prípade polícia pracovala pol roka, a teda bude mať viac dôkazov. Určite budú medzi nimi záznamy z odpočúvania a vraj existuje aj videozáznam. V takom prípade obhajoba postavená na spomínanej verzii nemá šancu na úspech,“ potvrdil aj advokát Jaroslav Ortman. Práve odpočúvanie napríklad potvrdilo, že David Rath vedel o 46-miliónovom predražení rekonštrukcie zámku v Buštěhrade. Sedem miliónov z nich našli policajti pri jeho zatknutí.

Poslanecká imunita nepomohla, lebo…

…v tomto prípade sa nevzťahovala na Ratha. Zadržali ho totiž pri spáchaní trestného činu. Česká ústava umožňuje polícii zasiahnuť v prípade, že tak zabráni páchaniu ďalšej trestnej činnosti.


Polícia ešte stíha…
…okrem Davida Ratha aj štyroch mužov a tri ženy. Podľa ČT všetci sú už za mrežami, každý v inej väznici. Medzi ďalšími zadržanými sú aj bývalý poslanec za ODS Petr Kott, riaditeľka nemocnice v Kladne Kateřina Pancová a Pavel Drážďanský, riaditeľ stavebnej firmy Konstruktiva Branko.
Úplatok súvisí…
…s tendrami v stredočeských nemocniciach. Zadržané osoby mali vraj prsty aj v podvodoch týkajúcich sa rekonštrukcie Buštehradského zámku. Stopy aktivít zadržanej skupiny vraj vedú aj do severných Čiech.

Napriek prichyteniu Davida Ratha pri preberaní úplatku sa rozprúdila diskusia o možnom porušení ústavy v súvislosti s konaním polície. Podľa Václava Pavlíčka, odborníka na ústavné právo z pražskej právnickej fakulty, stále platí, že poslanca možno trestne stíhať až po súhlasnom rozhodnutí snemovne. Ratha však policajti začali stíhať ihneď, ako prijal úplatok. Súhlas iba šéfky snemovne, čo sa aj stalo, vraj nestačí. Iné by vraj bolo, ak by sa poslanec vzdal mandátu. Stratil by tak automaticky poslaneckú imunitu. Aj preto to Rath odmieta.

„Imunita platí iba pre poslanca. Ak ním nie som, tak ju nemôžem používať,“ vysvetlil ústavný odborník Zdeněk Jičínský. Rath sa však zatiaľ vzdal iba funkcie hajtmana a skončil v ČSSD.

O Rathovi má na budúci týždeň rokovať parlamentný mandátový a imunitný výbor. Jeho predseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) už vyhlásil, že bude navrhovať Rathovu účasť na rokovaní. Nie je však vylúčené, že poslanci navštívia obvineného vo väznici. Niektorí zákonodarcovia však neskrývajú nádej, že obvinený poslanec sa sám vzdá mandátu a nebude tak treba o prípade rokovať. Ibaže Rathov obhajca Adam Černý podľa portálu Aktuálne už požiadal o možnosť, aby jeho klient mohol prehovoriť v snemovni. V prípade dokázania viny čaká Davida Ratha nedobrovoľný pobyt za mrežami v dĺžke až dvanásť rokov.

„Je to obrovská skúsenosť pracovať na tejto veci. Nemyslím tým ani tak skutok či rozsah, ale skúsenosti z toho, že ide o poslanca s imunitou. Nikto nikdy nebol v podobnej situácii, ako sme my teraz na prokuratúre, a neraz kráčam neprechodenou cestou,“ citujú agentúry prokurátorku Lenku Bradáčovú.

Pancová – Rathova oddaná služobníčka

Vždy upravená, nalíčená, v drahom kostýme a ochotná podporovať „svojho“ hajtmana Davida Ratha. Poznajú sa a spolupracujú už roky. Šéfka nemocnice v Kladne Kateřina Pancová funguje spolu s Rathom od zoznámenia sa v Lekárskom odborovom klube.

Nikdy netajila, že práve priateľstvo s Rathom jej v roku 2008 vynieslo kreslo v krajskej nemocnici a neskôr aj riaditeľky príspevkovej organizácie v kraji, ktorá mala dohľad nad všetkými nemocnicami hajtmanstva a ktoré organizácii o. i. odvádzali mesačne povinné 150-tisícové „všimné“. O tom, že v nemocnici napriek tomu v skutočnosti šéfuje Rath, sa čoskoro mohli na vlastnej koži presvedčiť primári nemocnice v Kladne.

„Nikdy nerozhodovala sama. Aj trikrát denne volala hajtmanovi. Ani na poradách nedokázala odpovedať na mnohé otázky týkajúce sa napríklad poisťovní,“ povedal portálu Ihned o rokoch pod vedením Pancovej Tomáš Bouzek, bývalý primár neurologického oddelenia. Stačilo ale vraj zatelefonovať, zahrkútať ,miláčik, prosím ťa‘ a bolo podľa nej všetko jasné.

Na druhej strane časté prepojenie Rath – Pancová malo pre nemocnicu svoju výhodu. Ak bolo treba na niečo získať peniaze, tak Rath ich vždy našiel.

34 debata chyba