Hádku o ruštinu spestrili poslanecké päste

Padla facka na sále, spieva sa v jednej z pesničiek. Tentoraz to však nebola facka, ale poriadne boxerské vystúpenie na pôde ukrajinského parlamentu, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani ukrajinský majster boxerských rukavíc Vladimir Kličko či jeho starší brat Vitalij.

25.05.2012 17:03 , aktualizované: 26.05.2012 09:35
ukrajinský parlament Foto: ,
Opoziční poslanci blokujú rečnícky pult na protest proti návrhu nového jazykového zákona.
debata

Jablkom sváru bol jazykový zákon. Konkrétne návrh o používaní ruského jazyka na Ukrajine. Štvrtkové rokovanie poslancov predčasne ukončil šéf parlamentu Volodymyr Lytvyn. Ten uprostred lietajúcich pästí stačil iba zakričať, že verejné rokovanie sa končí. A nerokovalo sa napokon ani v piatok. Modriny, tržné rany a krv boli výsledkom vybavovania si účtov poslancov za vládnu Stranu regiónov, ktorí stratili trpezlivosť s blokovaním tribúny opozičnými poslancami. Prípadom sa už zaoberá polícia a prokuratúra.

„Navrhujem poslancom, aby odhlasovali rozpustenie parlamentu. K dnešnému dňu ukrajinský parlamentarizmus a parlament sú v troskách. V tejto situácii navrhujem politické riešenie s cieľom vyhlásiť predčasné parlamentné voľby,“ cituje agentúra UNIAN Lytvyna po piatkovom bezvýslednom rokovaní s jednotlivými politickými frakciami. Na jeho návrh vzápätí súhlasne reagovala opozícia. S tým, že hlasovanie by sa malo konať už 26. augusta. Pritom riadne parlamentné voľby sa majú konať 28. októbra.

„Opozícia je pripravená mesiac blokovať prácu parlamentu, aby tak dala možnosť prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi ho rozpustiť,“ vyhlásil podpredseda najvyššieho zákonodarného zboru a predstaviteľ opozície Nikolaj Tomenko.

Vládna Strana regiónov je však rozhodnutá aj po násilnom prerušení rokovania parlamentu schváliť zodpovedajúci zákon o jazykoch. „Zaväzuje nás k tomu ústavné právo miliónov ukrajinských občanov používať rodný jazyk,“ konštatuje sa vo vyhlásení tlačového oddelenia Strany regiónov. Podľa neho krajina bola vo štvrtok večer svedkom toho, ako si opozícia namiesto civilizovanej diskusie zvolila „zverské orgie nacionalistov“. „Predstavitelia BJUT, Frontu zmien a Našej Ukrajiny ukázali skutočný cieľ, ktorý nemá nič spoločné nielen s obhajobou štátneho jazyka a ľudských práv, ale ani s úsilím o európske smerovanie Ukrajiny,“ konštatuje sa v dokumente.

Viacerí účastníci dramatickej udalosti upozorňujú, že bitka pod parlamentnou kupolou sa strhla bez toho, aby opozícia prišla s nejakým návrhom. Napriek tomu počuť hlasy, podľa ktorých návrh zákona pravdepodobne vrátia na dopracovanie do výborov a až následne budú poslanci o ňom opätovne rokovať. V prípade jeho schválenia bude ruština fakticky popri ukrajinčine druhým štátnym jazykom. Prezident Janukovyč to sľuboval aj v predvolebnej kampani miliónom Ukrajincov žijúcim prevažne vo východnej časti krajiny a používajúcich ruštinu. V tejto súvislosti parlamentný Výbor pre kultúru a duchovnosť už navrhol stiahnuť kontroverzný návrh jazykového zákona z dielne Strany regiónov z rokovania parlamentu. Na možný problém v prípade jeho schválenia poukázal šéf parlamentu Lytvyn, podľa ktorého navrhovaná norma ohrozuje ukrajinský jazyk. „Ak ju schvália, hrozí, že desať percent ľudí prejde na dvojjazyčnosť,“ cituje UNIAN šéfa poslancov.

Článok z denníka Pravda nahradil pôvodnú agentúrnu správu

debata chyba