Egypťania nesúhlasia s trestom pre Mubaraka, sľubujú novú revolúciu

Na Káhirskom námestí Tahrír aj v nedeľu ráno protestujú stovky ľudí proti výsledku procesu s bývalým prezidentom Husním Mubarak a s ďalšími predstaviteľmi jeho režimu. Demonštrácie vypukla už v sobotu niekoľko hodín po vynesení rozsudku, ktorým súd vymeral Mubarakovi a jeho ministrovi vnútra doživotné väzenie za podiel na smrti demonštrantov počas vlaňajších protivládnych protestoch. Ďalších šesť bezpečnostných činiteľov však v procese oslobodili.

03.06.2012 10:33
Egypt, protest, rozsudok Foto:
Egypťanov doživotný trest pre exprezidenta Mubaraka rozhneval. Podľa nich si on i bývalý minister vnútra zaslúžili trest smrti.
debata (9)

„Mnoho ľudí malo pri počúvaní rozsudku pocit, že sme na ceste späť do epochy minulého režimu,“ povedal jeden z demonštrantov. Ďalší protestujúci niesli transparenty pripomínajúce obete minuloročných nepokojov a hlásajúce: „Mučeníci, v mene vašej krvi budeme mať ďalšiu revolúciu.“

Už v sobotu sa na námestí Tahrír zhromaždilo 20-tisíc ľudí. Protesty proti verdiktu v procese s Mubarakom sa konali aj v ďalších egyptských mestách, v Alexandrii demonštrovalo asi 5-tisíc ľudí.

Egypťania nespokojní s rozsudkom v ne­deľu v noci zdemolovali volebný štáb prezidentského kandidáta Ahmada Šafíka. Ten bol premiérom v čase Mubarakovho vlády a jeho postup do druhého kola prezidentských volieb na mnoho Egypťanov pôsobí dojmom, že sa starý režim snaží vrátiť k moci.

9 debata chyba