V USA vyplávalo mólo odtrhnuté pri cunami v Japonsku

Betonové mólo s hmotnosťou 165 ton, ktoré sa odtrhlo pri cunami minulý rok vo februári v Japonsku, vyplavilo tento týždeň more v americkom štáte Oregon. Kolos prešiel cez Pacifik viac ako 8000 kilometrov, informoval spravodajský server BBC.

07.06.2012 14:21
mólo, Japonsko, cunami, Oregon Foto:
Betónové mólo, ktoré z Japonska doplávalo až do amerického Oregonu.
debata

Podľa textu na plakete pripravenej na 20 metrov dlhom plávajúcom móle, ktoré sa objavilo v utorok ráno na pláži Agate asi 180 kilometrov juhozápadne od Portlandu, pochádza betonová konštrukcia z japonského rybárskeho prístavu Misawa.

Prístav Misawa, ležiaci v severojaponskej provincii Aomori, prišiel 11. februára 2011 pri ničivom zemetrasení a nasledovnom cunami o štyri móla, z nich dve sa stále neobjavili.

Vyplavené mólo teraz v Oregone stráži polícia, ktorá bráni zvedavcom, aby na objekt liezli. Miestne úrady riešia, ako mólo, ktoré je vyrobené zo železobetónu a polystyrénovej peny, z pláže odstraniť.

Kontrola radiácie, ktorú na móle uskutočnili vzhľadom k havárii jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime, poškodenej cunami, zvýšenú hodnotu neodhalila. To sa aj očakávalo, pretože mólo sa podľa všetkého vydalo na more ešte pred fukušimskou katastrofou.

Japonské mólo na americkom brehu Tichého oceánu. Foto: Reuters
mólo, Japonsko, cunami, Oregon Japonské mólo na americkom brehu Tichého oceánu.

Väčšie obavy vzbudzuje podľa expertov fakt, že spolu zo sutinami z Japonska priplávali tiež rastliny a živočíchy. Na spomínanom móle zostali napríklad prichytené hviezdice, ich domovom sú vody pozdĺž japonského pobrežia. Mezdi cudzími organizmami sú aj invázne druhy, ktoré by sa mohli na západnom pobreží Severnej Ameriky začať nekontrolovane šíriť, vytlačovať pôvodné druhy a narúšať miestne ekosystémy.

Mohutné mólo sa priraďuje k rastúcemu množstvu trosiek, ktoré sú vyplavované na západnom pobreží severoamerického kontinentu. V apríli americká pobrežná stráž streľbou z dela potopila japonskú loď, ktorá bez posádky zablúdila po cunami k Aljaške. O mesiac neskôr japonský majiteľ motocyklov Harley-Davidson s úžasom zistil, že jeho stroj preplával v kontajneri Tichý oceán a skončil na jednej z kanadských pláží.

Japonskí vedci odhadujú, že zemetrasenie a cunami, ktoré si vyžiadalo skoro 16 000 ľudských obetí, za sebou zanechalo 20 miliónov ton trosiek. Väčšina z nich zostala na pevnine, ďalšie sa potopili do mora. Až 1,5 milióna ton trosiek ale s najväčšou pravdepodobnosťou stále pláva kdesi v oceáne, pri čom do USA by mali vo väčšom objeme doraziť tento rok v zime.

debata chyba