Csatáry je vo väzbe, chytila ho maďarská polícia

Maďarský nacistický zločinec Csatáry, ktorý je na zozname desiatich najhľadanejších nacistických zločincov Centra Simona Wiesenthala, je vo väzbe.

18.07.2012 11:20 , aktualizované: 12:55
debata (7)

V stredu doobeda o tom informovala maďarská prokuratúra. Bydlisko 97-ročného Csatáryho tento mesiac objavili novinári britských novín The Sun, ale vojnový zločinec následne utiekol.

Csatáryho zmiznutie vyvolalo vlnu kritiky, ktorá Maďarsku vytkla pomalosť v prístupe k stíhaniu zločinov, ktoré boli spáchané počas druhej svetovej vojny. Wiesenthalovo centrum okrem iného v otvorenom liste vyzvalo maďarského prezidenta Jánosa Adera, aby pomohol čo najrýchlejšie priviesť Csatáryho pred súd.

Vojnový zločinec Csatáry pôsobil ako veliteľ židovského geta v Košiciach, v čase, keď bolo mesto pod správou horthyovského Maďarska. Mal povesť mimoriadne krutého človeka, ktorý sa neštítil týrania bezbranných ľudí.

Nacistický vojnový zločinec László Csatáry je na zozname desiatich hľadaných nacistických zločincov Centra Simona Wiesenthala, ktoré sa špecializuje na dolapenie týchto ľudí. Prvý na zozname je Alois Brunner, ktorý po vojne utiekol do Sýrie. Tento rok by mu bolo už 100 rokov a pravdepodobnosť, že je tento bývalý asistent Adolfa Eichmanna už po smrti, sa podľa centra stále zvyšuje.
Druhým na zozname je Aribert Heim, alias Doktor Smrť, ktorý sa podieľal na zabíjaní väzňov v Mauthaunsene. Ten by tento rok mal 98 rokov. Pred tromi rokmi sa objavila nepotvrdená správa, že v roku 1992 zomrel v Káhire.
Za týmito dvoma nasleduje päť stále hľadaných nacistických zločincov:
1. László Csatáry (Maďarsko), bývalý veliteľ maďarskej polície v košickom gete, ktorým prešlo 15.700 Židov. Niektorí boli zavraždení na mieste a väčšina bola deportovaná do Osvienčimu. V bývalom Československu dostal Csatáry v roku 1948 za vojnové zločiny trest smrti. Na základe informácie Centra Simona Wiesenthala ho tento rok v júli v Budapešti lokalizovali novinári britského denníka The Sun. Z bytu v centre Budapešti unikol, policajti ho ale v stredu zadržali a umiestnili do domáceho väzenia.
2. Gerhard Sommer (Nemecko), bývalý podporučík 16. divízie SS. Roku 2005 bol v neprítomnosti odsúdený na doživotie za masaker 560 talianskych civilistov spáchaný v roku 1944 v toskánskej dedine Sant'Anna di Stazzema. Roku 2002 bol vyšetrovaný v Nemecku, ale nebolo proti nemu vznesené žiadne obvinenie.
3. Vladimir Katriuk (Kanada), bývalý člen ukrajinského pluku. Je obvinený z účasti na krutostiach spáchaných na civilistoch v rokoch 1942 až 1944 v Bielorusku. Po vojne žil vo Francúzsku, potom emigroval do Kanady. V roku 1999 mu tamojší súd občianstvo odňal, pretože zistil, že Katriuk klamal, keď o neho žiadal. Kanadský súd neskôr ale nenašiel dôkazy o Katriukově účasti na vojnových zločinoch av roku 2007 vláda rozhodla, že mu občianstvo odňaté nebude. Katriuk žije v Québecu, kde sa zaoberá chovom včiel.
4. Károly Zentai, narodený v Maďarsku ako Károly Steiner, obviňovaný z vraždenia Židov v Budapešti v roku 1944. Po vojne utiekol do Austrálie a získal jej občianstvo. Maďarsko v roku 2005 požiadalo o jeho vydanie, ale zatiaľ bez úspechu.
5. Sören Kam (Nemecko), narodený v Dánsku, niekdajší člen obrnenej divízie SS Viking. Obvinený z únosu dánskeho novinára Carla Henrika Clemmensen v roku 1943. Bol zavraždený ôsmimi guľkami vypálenými z niekoľkých zbraní a jeho telo bolo nájdené severne od Kodane. Kam sa uchýlil do Nemecka a v roku 1956 tam získal občianstvo. Dánsko o jeho vydanie požiadalo bez úspechu dvakrát. Nemecký súd smrť Clemmensena kvalifikuje nie ako vraždu, ale ako zabitie, takže sa na čin vzťahuje premlčanie.

7 debata chyba