V Bulharsku zaútočili na izraelských turistov. Osem mŕtvych

Osem ľudí prišlo o život a 35 ďalších sa zranilo pri samovražednom útoku na autobus s izraelskými turistami na letisku v bulharskom čiernomorskom letovisku Burgas. Traja zo zranených sú v kóme.

18.07.2012 18:31 , aktualizované: 19.07.2012 08:05
Autobus, Burgas, Bulharsko, atentát Foto:
Stúpajúci dym po výbuchu v jednom z autobusov.
debata (155)

Útok sa odohral približne o 17.30 miestneho času. „Našli sme osobu, ktorá bola samovražedným útočníkom. Tá osoba mala falošný vodičský preukaz zo Spojených štátov,“ uviedol bulharský minister Cvetan Cvetanov priamo na letisku. Polícia pritom vyšetrovala, či atentátnik dal bombu do autobusu skôr ako turisti nastúpili, resp. či ju umiestnil medzi batožiny. Svedkovia však hovorili, že do autobusu niekto nastúpil a vozidlo následne vybuchlo.

Agentúra AFP s odvolaním sa na úrady pôvodne hovorila o troch mŕtvych o najmenej 20 zranených. Lokálny server Burgas24.bg písal o piatich mŕtvych a štyroch ľuďoch v kritickom stave. Agentúra ANSA, ktorá sa odvolávala na izraelskú televíziu, uviedla, že o život prišlo najmenej sedem ľudí.

Letisko v Burgase bolo ihneď uzavreté a lety boli presmerované do Varny. V Burgase mal podľa webu tamojšieho letiska o 19:05 SELČ pristáť okrem iného aj let Českých aerolínií z Ostravy.

Izraelský svedok tragédie telefonicky v rozhovore pre izraelský rozhlas podľa agentúry Reuters uviedol, že išlo o útok samovražedného atentátnika. Odpálil sa vraj pri vchode do autobusu. Polícia potvrdila, že šesť ľudí zahynulo, ale dodala, že zatiaľ nemôže potvrdiť národnosť obetí.

Žiadne ďalšie bližšie okolnosti incidentu zatiaľ nie sú známe. Prvé informácie hovorili iba o explózii. Neskôr ministerstvo vnútra potvrdilo, že išlo o atentát, ktorý bol namierený na autobus, v ktorom sa na letisku presúvali turisti.

Obhoreté autobusy pred letiskom v Burgase. Foto: Reuters
Autobus, Burgas, Bulharsko, atentát Obhoreté autobusy pred letiskom v Burgase.

Podľa ďalších informácií bulharských médií boli zasiahnuté tri autobusy. Jeden explodoval a dva zachvátili plamene.

Burgas leží na východe Bulharska na pobreží Čierneho mora, ktoré je obľúbeným cieľom turistov, vrátane Slovákov.

Spravodajská stanica BBC na svojom webe uviedla, že v januári sa objavili správy o tom, že Izrael od Bulharska požadoval sprísnenie kontrol u autobusov, ktorými cestujú izraelskí turisti.

„Vieme, že okolo piatej hodiny pristálo v Burgase lietadlo, že cestujúci nastúpili do autobusu a že potom došlo k explózii, ktorej príčinu zatiaľ nepoznáme,“ potvrdil útok na Izraelčanov jeden z hovorcov izraelského ministerstva zahraničia.

Následne zareagoval aj premiér židovského śtátu, Benjamin Netanjahu. (čítajte: Je to hrozný iránsky útok. Dôrazne zareagujeme, varuje Izrael)

Šéf izraelskej diplomacie Avigdor Lieberman nariadil vytvorenie špeciálnej krízovej skupiny. Na miesto by ešte v stredu mali doraziť z Izraela záchranné tímy.

Na letisku bolo v čase útoku 250 Slovákov

Slováci, ktorí sa v čase výbuchu nachádzali na letisku v bulharskom Burgase, sú v poriadku, bez zranení. Potvrdil to hovorca Ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. Podľa jeho informácií bolo na letisku v čase explózie približne 250 slovenských turistov.

„Tí, ktorí práve prileteli a čakali na batožinu v príletovej hale, boli asi 20 až 30 metrov od výbuchu,“ povedal Gandel. Rovnako ako Slovákom, ktorí sa chystali na odlet z krajiny, sa nič nestalo. Rezort diplomacie je v kontakte s cestovnými kanceláriami, s asistenčnou službou komerčnej poisťovne aj s turistami, ktorí sa obrátili na ambasádu.

 

Výber atentátov na izraelských turistov:

5. októbra 1985 (Egypt) – Neďaleko letoviska Nuvajbá na Sinajskom polostrove postrieľal egyptský vojak sedem izraelských turistov, z toho štyri deti. Väčšina obetí vykrvácala; podľa Izraela egyptskí vojaci odmietli pustiť k zraneným pomoc, podľa Egypta bránil lekárom údajne duševne chorý atentátnik. Vojak bol odsúdený na doživotie, niekoľko dní po verdikte údajne spáchal samovraždu a pre radikálov sa stal mučeníkom.

4. februára 1990 (Egypt) – Maskovaní útočníci zabili pri egyptskom prístave Ismaílíja 11 ľudí, z toho deväť izraelských turistov, a ďalších 17 ich zranili. Páchatelia, ktorí patrili k palestínskemu radikálnemu hnutiu Islamský džihád, zahájili na autobus idúci z okupovaného pásma Gazy do Káhiry paľbu z automatických zbraní a hodili na neho niekoľko granátov.

28. novembra 2002 (Keňa) – Pri výbuchu auta pri izraelskom hoteli v Mombase zahynulo 18 osôb, z toho traja izraelskí turisti. Zároveň bolo krátko po štarte z Mombasy ostreľované dvoma raketami izraelské lietadlo smerujúce do Tel Avivu.

7. októbra 2004 (Egypt) – Séria troch výbuchov v egyptských letoviskách Taba a Ras as-Sultán pri Nuvajbe na Sinajskom polostrove si vyžiadala 34 mŕtvych, väčšinou z radov izraelských turistov, a viac ako sto zranených. Zahynuli aj dvaja atentátnici.

18. júla 2012 (Bulharsko) – Niekoľko ľudí prišlo o život a mnoho ďalších bola zranených pri údajnom samovražednom útoku na autobus s izraelskými turistami na letisku v bulharskom čiernomorskom letovisku Burgas.

Výber  najznámejších protiizraelských útokov:

5. septembra 1972 (Nemecko) – Jedenásť izraelských športovcov bolo zastrelených palestínskym komandom Čierny september na olympiáde v Mníchove. Odvetou izraelskej tajnej služby Mossad bola potom postupná likvidácia viac ako desiatky teroristov zodpovedných za masaker.

3. júla 1976 (Uganda) – Izraelskí vojaci oslobodili na letisku v ugandskej Entebbe viac ako 100 Izraelčanov, ktorí boli medzi 250 cestujúcimi lietadla Air France uneseného palestínskymi ozbrojencami na trase Tel Aviv-Paríž. Na operácii sa zúčastnil aj neskorší premiér Ehud Barak, pri záchrannej akcii zomreli dvaja z cestujúcich a veliteľ jednotky Joni Netanjahu, brat súčasného premiéra Benjamina Netanjahua.

27. decembra 1985 (Rakúsko, Taliansko) – Dva simultánne útoky palestínskych teroristov na izraelské lietadla El Al si na letisku vo Viedni vyžiadali štyroch mŕtvych a v Ríme 16 obetí.

6. septembra 1986 (Turecko) – Arabskí útočníci zastrelili pri modlitbe v synagóge Neve Šalom v Istanbule 23 ľudí.

17. marca 1992 (Argentína) – Bombový atentát pomocou nálože ukrytej v automobile na izraelské veľvyslanectvo v argentínskom Buenos Aires: 29 mŕtvych a 250 zranených.

18. júla 1994 (Argentína) – Útok na budovu židovskej charitatívnej organizácie (AMIA) v Buenos Aires si vyžiadal 85 obetí a 250 zranených. Útok sa pripisuje militantnému proíránskému hnutia Hizballáh.

19. júla 1994 (Panama) – Havária panamského lietadla, ktoré sa zrútilo po výbuchu bomby. Zahynulo všetkých 21 osôb na palube, väčšina z nich boli Židia.

11. apríla 2002 (Tunisko) – Výbuch cisternového vozidla s plynom, ktorý narazil do múru synagógy v Ghribe na tuniskom ostrove Džerba si vyžiadal 21 mŕtvych (medzi nimi 14 Nemcov a jedného Francúza). O dva mesiace neskôr sa k útoku prihlásila teroristická sieť al-Kájda Usámu bin Ládina.

15. novembra 2003 (Turecko) – Pred dvoma synagógami v Istanbule (Neve Šalom a Bet Izrael) takmer v rovnakom čase explodovali nálože uložené v autách. Atentáty si vyžiadali 24 mŕtvych a približne 300 zranených.

155 debata chyba