USA: Pri streľbe na premiére filmu o Batmanovi zahynulo dvanásť ľudí

Pri streľbe na premiére nového filmu o Batmanovi Návrat temného rytiera na predmestí Denveru v americkom štáte Colorado zahynulo dvanásť ľudí. Desať z nich zomrelo na mieste, dvaja po prevoze do nemocnice. Strieľal 24-ročný James Holmes.

20.07.2012 10:32 , aktualizované: 11:48
Streľba, Batman, Colorado, USA Foto:
Policajná páska pred obchodným domom Aurora v Denveri v americkom štáte Colorado, kde vrah na premiére filmu Batman strieľal do ľudí.
debata (59)

Ďalších 50 ľudí sa zranilo, z toho traja ťažko. Medzi obeťami sú aj deti, uvádza miestnea spravodajská stránka 9news.com. Vrah zaútočil asi o pol jednej v noci miestne­ho času.

Muža po streľbe zadržala polícia na parkovisku pred obchodným centrom ozbrojeného samopalom a pištoľou. V jeho aute našli ďalšie zbrane. Podľa stanice Fox News sa totiž na streľbe mohli podieľať dvaja ľudia. Polícia však pracuje s verziou o jednom strelcovi. Na mieste je už aj FBI a zisťuje, či zločin má súvis s terorizmom.

James Holmes, 24-ročný doktorant neurológie na... Foto: TASR
James Holmes James Holmes, 24-ročný doktorant neurológie na University of Colorado, ktorý podľa polície zastrelil v kine v Denveri 12 ľudí.

Polícia vyprázdnila aj okolie domu, v ktorom strelec býva, pretože ten tvrdil, že výbušniny má aj doma.

Vrah, ktorý mal podľa svedkov plynovú masku a bol oblečený ako záporná postava z filmu Bane, vykopol na núdzovom východe v sále č. 9 dvere a vhodil do miestnosti dymovnicu so slzotvorným plynom. Následne začal strieľať. Reportérka KOA uviedla, že diváci si najskôr mysleli, že zvuky streľby sú súčasťou filmu.

Jeden zo svedkov tragédie, Paul Otermat, bol v kine so svojou priateľkou. „Vošiel cez núdzový východ. Na chvíľu som si myslel, že je to súčasť nejakej reklamy, ale on potom vhodil slzný plyn do davu a začal strieľať. Zaľahli sme a vyplazili sa zo sály. Bežali sme cez halu a počuli ďalšie výstrely. Utekali sme na parkovisko, skočili do auta a odišli,“ popísal.

Ďalší svedok pre CNN uviedol, že vrah pomaly kráčal po schodoch kinosály a obete streľby si vyberal náhodne.

Na mieste zasahujú desiatky policajtov a hasičov, povolali tiež vsetky sanitky z okolia. Na miesto činu prišli aj pyrotechnici, pretože sa obávajú, že páchateľ nechal v sále, alebo na parkovisku aj bombu.

O streľbe v Denveri bol ráno informovaný aj prezident Barack Obama, ktorý vyhlásil, že je „hroznou a tragickou streľbou v Colorade šokovaný a zarmútený“. „Moja administratíva urobí všetko pre to, aby ľudí v Aurore v tomto mimoriadne ťažkom okamihu podporila,“ uviedol Obama vo vyhlásení.

Policajt spisuje zápisnicu so svedkom krvavej... Foto: SITA
Streľba, Batman, Colorado, USA Policajt spisuje zápisnicu so svedkom krvavej udalosti.

Najnovší film o Batmanovi sa volá Návrat temného rytiera a je jedným z najočakávanejších hitov strieborného plátna v tomto roku. Na polnočnú premiéru v Denveri čakali davy ľudí, ktorí boli za lístok ochotní zaplatiť až sto dolárov. Premiéra sa konala naraz v troch kinosálach v obchodnom centre Aurora.

Aurora je vzdialená asi 16 kilometrov od centra Denveru. Podobná tragická udalosť sa udiala pred 13 rokmi na neďalekom južnom predmestí Denveru Littleton. Na tunajšej strednej škole Columbine zastrelili 20. apríla 1999 dvaja maskovaní študenti školy 12 spolužiakov a profesora a potom útočníci spáchali samovraždu. O tomto masakre nakrútil v roku 2002 dokument Bowling for Columbine režisér Michael Moore.

Návrat temného rytiera

//
Bane, hlavný protivník Batmana vo filme Návrat... Foto: SITA
Batman, Bane,film Bane, hlavný protivník Batmana vo filme Návrat temného rytiera.

////Film režiséra Christophera Nolana uzatvára trilógiu príbehov o netopierom mužovi. V centre pozornosti znovu stojí Batman (v poadní Christiana Balea), ktorý tentoraz musí čeliť nebezpečnému a nevyspytateľnému zločincovi Baneovi (na snínke – hrá ho Brit Tom Hardy).

Režisér a spoluautor scenára Nolana do príbehu zároveň zaradil aktuálne odkazy na súčasné dianie – terorizmus, protesty na Wall Street, odpor a boj proti ekonomickej triede superbohatých.

Návrat temného rytiera uzatvára trilógiu, ktorú odštartoval film Batman začína. Azda najviac u divákov doposiaľ zarezonoval druhý film zo série – s názvom Temný rytier. Veľkú mediálnu pozornosť mu prinieslo aj účinkovanie herca Heatha Ledgera v úlohe Jokera, ktorý umrel ešte pred premiérou filmu. Za svoj výkon dostal tiež posmrtného Oscara. Temný rytier je zaradený medzi najlepšie filmy všetkých čias podľa servera imdb.com.

Webová stránka Rottentomatoes.com, ktorá je považovaná za jeden z najvýznamnejších filmových webových portálov, zablokovala diskusiu k filmu Návrat temného rytiera. Hoci film, ktorý má oficiálnu premiéru v USA až v piatok, zväčša hodnotia renomovaní kritici pozitívne, objavili sa aj negatívne komentáre recenzentov. Práve k nim sa objavili na stránke odkazy od diskutérov, ktoré obsahovali násilné a vulgárne slová či dokonca vyhrážky smrťou za zlé hodnotenie.

Na Slovensku bude premiéra filmu vo štvrtok 26. júla.//

Prípady streľby v USA za posledných päť rokov

16. apríla 2007 – Študent z Južnej Kórey Čo Sung-hu (23) postrieľal na Virginskom polytechnickom inštitúte a štátnej univerzite v Blacksburgu 32 ľudí a potom spáchal samovraždu.

7. októbra 2007 – Šesť mladých ľudí zastrelil miestny policajt Tyler Peterson (20) na večierku u svojej bývalej priateľky v mestečku Crandon (štát Wisconsin). Peterson ešte jednu osobu ťažko zranil a potom ho zastrelili na úteku v susednom okrese.

5. decembra 2007 – Bývalý študent Robert Hawkins (19) v obchodnom centre v meste Omaha v Nebraske zastrelil deväť ľudí vrátane seba.

7. februára 2008 – Charles Lee „Cookie“ Thornton (52) zastrelil v americkom Kirkwoode (predmestí mesta St. Louis, štát Missouri) policajta na ulici a potom na verejnej schôdzi mestskej rady postrieľal päť ľudí, vrátane starostu.

14. februára 2008 – Na Severnej Illinoiskej univerzite v meste DeKalb zastrelil jej bývalý študent Steven Kazmierczak (27) päť študentov a spáchal samovraždu. Asi 20 ďalších osôb bolo zranených.

2. septembra 2008 – Isaac Lee Zamora zastrelil v obci Alger (štát Washington) šesť ľudí; bol odsúdený na doživotie.

24. decembra 2008 – Bruce Jeffrey Pardo (45), prezlečený za Santa Clausa, prišiel krátko pred polnocou na vianočný večierok na predmestí Covina v Los Angeles a postrieľal deväť ľudí; dom zapálil a niekoľko hodín na to inde spáchal samovraždu.

10. marca 2009 – Michael Kenneth McLendon (28) vo svojom dome v Kinston (štát Alabama) zabil svoju matku a dom zapálil, potom odišiel do obce Samson, kde postrieľal niekoľko svojich príbuzných a ich susedku s dcérou a potom odišiel a spáchal samovraždu.

29. marca 2009 – Robert Stewart (45) zabil v opatrovateľskom ústave v meste Carthage (štát Severná Karolína) osem ľudí; cieľom bola jeho manželka, zamestnankyňa ústavu; jeho vyčíňanie prežila.

3. apríla 2009 – naturalizovaný prisťahovalec z Číny Jiverly Antares Wong (41) postrieľal v stredisku pre imigrantov v Binghamtone (štát New York) 13 ľudí; potom spáchal samovraždu.

5. novembra 2009 – Psychológ americkej armády, major Nidal Malik Hasan (39) postrieľal 13 ľudí a asi 29 osôb zranil na vojenskej základni Fort Hood v Texase.

19. januára 2010 – Christopher Speight (39) postrieľal v Appomattox (štát Virginia) osem ľudí, vrátane manželky a syna; neskôr sa vzdal polícii.

3. augusta 2010 – Po tom, čo dostal výpoveď, postrieľal Američan Omar Thornton (34) v sklade svojho zamestnávateľa v Manchestri (štát Connecticut) osem ľudí a potom spáchal samovraždu.

8. januára 2011 – Streľba na politickom zhromaždení v meste Tucson v Arizone si vyžiadala šesť obetí a 14 ľudí bolo zranených; vážne postrelená bola aj členka Snemovne reprezentantov Gabrielle Giffordsová; z útoku bol obvinený Jared Lee Loughner (22), ktorý bol neskôr uznaný za psychicky neschopného predstúpiť pred súd.

2. apríla 2012 – Bývalý študent kórejského pôvodu One Goh (43) postrieľal sedem ľudí na súkromnej vysokej škole v Oaklande v Kalifornii; motívom bola pomsta pracovníkom školy aj bývalým študentom za to, že s ním údajne zle zaobchádzali.

Škokovaná skupina mladých ľudí pri obchodnom...
Policajná páska pred obchodným domom Aurora v...
Policajt spisuje zápisnicu so svedkom krvavej...
59 debata chyba