Washington Post: Prečo streľba v kine nezmení diskusiu o zbraniach

Streľba na predmestí amerického mesta Denver v štáte Colorado, pri ktorej skoro ráno zahynulo 12 ľudí, s istotou znovu oživí diskusiu o tom, či sú v USA potrebné ďalšie zákony o kontrole držania zbraní. Tieto debaty pritom od začiatku roka 2011, keď bola v Arizone vážne postrelená demokratická kongresmanka Gabrielle Giffordsová, takmer utíchli, napísal denník The Washington Post.

20.07.2012 19:13
zbraň, pištoľ, vražda, lupič Foto:
Ilustračné foto.
debata (29)

Ak však môžeme pokladať históriu za určité vodítko, potom streľba na predmestí Denveru zrejme len málo prispeje k zmene pocitov verejnosti voči kontrole zbraní. Snahy pretlačiť do zákonníka ďalšie pravidlá týkajúce sa ich držania totiž veľkú podporu nemajú.

Jednoduchá tabuľka Gallupovho ústavu ukazuje posun vo verejnej mienke jasne. V roku 1990 takmer osem z desiatich Američanov verilo, že zákony týkajúce sa predaja strelných zbraní by mali byť sprísnené, zatiaľ čo len desať percent ľudí sa vyslovovalo pre benevolentnejšie zákony, alebo rovnaké, aké sú v platnosti.

Do roku 2010 sa ale tieto čísla dramaticky zvrátili; 54 percent opýtaných preferovalo menej prísne alebo nezmenené zákony a len 44 percent verilo, že zákony by mali byť sprísnené.

Verejná mienka sa navyše ukázala byť imúnna voči veľkým tragédiám, v ktorých strelné zbrane zohrali svoju úlohu. V roku 1999, keď Gallupov ústav opakovane položil otázky ohľadne sprísňovania či zmierňovania zákonov po masakri na coloradskej strednej škole Columbine, osciloval počet tých, čo boli pre prísnejšie zákony medzi 60 až 66 percentami. Menej striktná skupina tvorila päť až deväť percent opýtaných, zatiaľ čo 25 až 31 percent ľudí chcelo „nechať veci po starom“.

Názory boli podobné po streľbe na Virginskom polytechnickom inštitúte v apríli 2007. V októbri toho istého roku bolo 51 percent opýtaných pre sprísnenie zákonov, čo znamenalo päťpercentné zmenšenie tejto skupiny v porovnaní s Gallupovým prieskumom z roku 2006.

Prieskumy washingtonskej organizácie Pew Research Center vykonané v apríli tohto roku zistili, že 49 percent ľudí je presvedčených, že právo vlastniť zbraň je dôležitejšie ako ich väčšia kontrola. Naproti tomu 45 percent opýtaných uviedlo, že je dôležité lepšie kontrolovať, kto zbraň vlastní.

Tieto čísla sa teda od polovice januára 2011, keď Pew Research Center uskutočnila prieskum len niekoľko dní potom, čo bola v Tucsone takmer zastrelená politička Giffordsová, nijako nezmenili.

To, že počty stúpencov a odporcov väčšej kontroly držby zbraní zostali nezmenené dokonca aj po takých udalostiach, ako bola streľba v Columbine, na Virginskom polytechnickom inštitúte či po postrelení Giffordsovej, naznačujú, že ľudia jednoducho nestavajú tieto násilné incidenty na roveň širšej debaty ohľadom dopadu zbraní na spoločnosť. Vnímajú ich ako úplne oddelené diskusie – a to je tiež dôvod, prečo tragédia v Aurore pravdepodobne debatu o zbraniach nijak zásadne nezmení.

29 debata chyba