Zo šikovného študenta masový vrah. Použil návod od Breivika?

Vzdelaný a inteligentný mladý muž, ktorého takmer nikto dobre nepoznal. James Holmes, vrah z coloradskej Aurory, zostáva hádankou. Motív jeho činu stále nie je známy a médiami sa šíria len špekulácie. Podľa britského bulvárneho denníka The Sun sa Američan inšpiroval nórskym vrahom Andersom Breivikom a pri plánovaní svojho hrozného činu postupoval podľa návodu, ktorý Breivik zanechal na internete.

23.07.2012 12:11
James Holmes Foto: ,
James Holmes
debata (9)

„Holmes presne dodržiaval Breivikov zoznam,“ píše britský denník. Američan sa údajne vyzbrojil presne takými zbraňami, aké nórsky vrah odporúčal, a podľa jeho rád si zaobstaral aj plynovú masku a chrániče rozkroku a krku. Zhodu The Sun nachádza aj v ďalšom – i Holmes na jednom mieste strieľal a na druhom nastražil výbušniny. Podľa denníka coloradský vrah chcel dodržať aj Breivikovu radu o sexe pred masakrom, a preto si zriadil profil na internetovej sexuálnej zoznamke. Na fotografii na svojom profile už má vlasy odfarbené na oranžovo.

Podľa iných teórií mohol masový vrah nájsť inšpiráciu práve v komiksovom svete. V jednom zo zošitov slávneho komiksu o netopierom mužovi je zápletka veľmi podobná. Zloduch v druhom diele zo série Návrat Temného rytiera, ktorý prvý raz vyšiel pred 25 rokmi, vojde do kina a zastrelí tam troch ľudí.

Podľa neoverených informácií sa Holmes začal správať čudne až počas posledných mesiacov, upriamil sa na filmy o Batmanovi a dokonca vraj začal užívať lieky na bolesť, ktorými sa predávkoval filmový predstaviteľ Jokera z druhého filmu o Batmanovi Heath Ledger.

James Holmes, rodený Kalifornčan, pritom okrem pokuty za rýchlosť nemal doteraz žiadne potýčky so zákonom. Inteligentný a tichý, tak ho opisujú jeho známi. „Mnohí v súvislosti s ním používajú výraz samotár, ale to nie je správna charakteristika,“ tvrdí Holmesov bývalý spolužiak. „Má priateľov. Je len tichý a veľmi sa neprejavuje, ale takí sme všetci. Sme doktorandi. Nemáme veľmi čas na iné veci,“ povedal študent, ktorý nechcel prezradiť svoje meno.

Holmes, pôvodom zo San Diega, bol na strednej škole sociálne aktívny, hrával dokonca v školskom futbalovom tíme. Na Kalifornskej univerzite pred dvoma rokmi ukončil štúdium neurovedy s vyznamenaním – počas štúdia sa podieľal na projekte mapovania neuronálnej siete zebričiek a skúmal lietacie svaly kolibríkov. V štúdiu pokračoval na univerzite v Colorade ako jeden zo šiestich študentov, ktorí dostali štipendium od ministerstva zdravotníctva.

„Štipendium sa prideľuje výnimočným vedcom, ktorí významne prispievajú k pokroku v neurobiológii,“ povedala hovorkyňa univerzity Jacque Montgomeryová.

Holmes však nádeje, ktoré do neho vkladali, sklamal. Po prvom roku sa rozhodol z univerzity bez udania dôvodu odísť a práve v týchto týždňoch sa malo jeho štúdium formálne končiť. Pôvodne mal študovať štyri roky a práve pred mesiacom zložil ťažkú skúšku. Univerzita však jeho výsledky odmietla prezradiť.

Na rozdiel od nórskeho vraha sa Holmes vyhýbal kontaktom na internete. Podľa všetkého nemal profily na žiadnej zo sociálnych sietí, prinajmenšom nie pod vlastným menom. Polícia dúfa, že prehľadanie jeho počítačov prinesie odpovede na otázku, ako sa zo šikovného študenta stal masový vrah.

9 debata chyba