Za protimoslimským filmom stojí koptský kresťan pôvodom z Egypta

Koptský kresťan z južnej Kalifornie Nakoula Basseley Nakoula v minulosti odsúdený za finančné podvody je kľúčovou postavou, ktorá stojí za protimoslimským filmom, ktorý vyvolal násilie proti americkým ambasádam na Blízkom východe. Denník The Los Angeles Times vo štvrtok uviedol, že ďalšou dôležitou postavou je aj ďalší egyptský emigrant, šéf kresťanskej charitatívnej organizácie Media for Christ.

14.09.2012 12:19
Nakoula Basseley Nakoula Foto:
Americké médiá sa utáborili pred domom, v ktorom má bývať Nakoula Basseley Nakoula. Podľa ich informácií práve tento egyptský prisťahovalec a koptský kresťan je autorom filmu, ktorý rozhneval moslimský svet.
debata (7)

Podľa policajného zdroja americké úrady dospeli k záveru, že 55-ročný Nakoula stojí za filmom Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov). Štrnásťminútový zostrih z filmu zverejnený na YouTube vyvolal násilné protiamerické protesty.

Podľa spomínaného policajného zdroja je Nakoula spájaný s osobou Sama Bacileho, ktorý pôvodne tvrdil, že je scenáristom a režisérom filmu. Postupne sa však ukázalo, že Bacile je podľa všetkého len pseudonym a americké médiá vystopovali jeho telefónne číslo do domu v Cerritos na predmestí Los Angeles, kde žije Nakoula.

Bacile pôvodne v telefonickom rozhovore povedal, že je Žid z Izraela, ale ďalší ľudia spájaní s filmom tvrdili, že takéto vyhlásenie nezodpovedá skutočnosti. Postupne pribúdali dôkazy o tom, že hlavným hráčom je koptský kresťan Nakoula, ktorý má pochybnú minulosť. Nakoula už v stredu povedal, že film logisticky zabezpečoval, ale nerežíroval ho.

The Los Angeles Times napísal, že ďalšou kľúčovou postavou bol Joseph Nassralla Abdelmasih, ktorý je rovnako ako Nakoula prisťahovalcom z Egypta. Koptskí kresťania sú menšinou v Egypte, ktorá bola v posledných mesiacoch terčom násilných útokov.

Abdelmasih je šéfom kresťanskej organizácie Media for Christ, ktkorá získala povolenie k nahrávaniu filmu v auguste 2011, uviedol americký denník. Podľa neho Nakoula platil hercov a poskytol svoj dom na nahrávanie. Aj ďalšie médiá píšu o tom, že dvere Nakolovho domu nápadne pripomínajú dvere, ktoré sa objavili vo filme.

Podľa amerických médií to vyzerá tak, že Abdelmasih i Nakoula sa vo štvrtok začali skrývať. Nakoula tiež zavolal losangeleskému koptskému biskupovi Serpionovi a vraj úplne poprel svoj podiel na filme. Losangeleská koptská diecéza vydala v obave z odvety voči Koptom vyhlásenie odsudzujúce film a popierajúce akúkoľvek koptskú väzbu na neho. Koptský aktivista z Virginie Morris Sadek však uviedol, že video na svojom webe propagoval.

Nakoula Basseley Nakoula bol v roku 2010 odsúdený na 21-mesačné väzenie pre bankové podvody. Podmienečne ho prepustili v júli 2011, krátko pred tým, ako sa film začal nahrávať. V roku 1997 bol odsúdený na jeden rok za mrežami pre to, že u neho našli amfetamín.

Herci, ktorí sa na filme podieľali, už v stredu vydali vyhlásenie, že ich producenti filmu oklamali. Na klipe je zjavný dodatočný dabing, kedy sú slová vložené doprostred filmových sekvencií. Herečka Cindy Leeová-Garciová, ktorá sa objavila v záberoch, povedala, že minulý rok prišla na casting k filmu s názvom Desert Warrior.

Nevedela vraj, že by mohol byť protiislamskou propagandou a o prorokovi Mohamedovi alebo o moslimoch vraj vôbec nemal byť. V klipe na YouTube je jej postava predabovaná a hovorí o Mohamedovi.

7 debata chyba