Česká polícia obvinila štrnásť ľudí, na otravu alkoholom zomrelo už 19 ľudí

Česká polícia v sobotu potvrdila, že v kauze otravy metylalkoholom obvinila štrnásť ľudí, pričom ďalší zadržaní na svoj ďalší osud čakajú vo väzbe. Obvinení pochádzajú z troch českých samosprávnych krajov.

15.09.2012 13:16
alkohol, krčma, bufet Foto:
Barman odnáša tvrdý alkohol zo svojich pultov po tom, čo česká vláda nariadila zákaz predaja liehovín nad 20 percentným obsahom alkoholu.
debata (9)

Českí lekári navyše v piatok večer zaznamenali ďalšie potvrdené otravy pančovaným alkoholom, ktorý si zatiaľ vyžiadal 19 obetí. Vláda na kritickú situáciu reagovala zavedením prohibície, teda zákazu predaja alkoholu s obsahom etanolu prevyšujúcim 20 percent.

Český minister zdravotníctva Leoš Heger ohlásil v piatok prohibíciu až do odvolania a pre všetky prevádzky, Jej dodržiavanie kontrolujú hygienici a policajti. Zákaz sa týka aj miešaných nápojov a za jeho porušenie hrozí pokuta tri milióny korún (viac ako 120-tisíc eur) alebo zatvorenie prevádzky.

Česi pritom patria medzi najväčším konzumentov alkoholu na svete a podľa minulý rok zverejnených zistení Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ročne vypijú takmer 17 litrov čistého alkoholu na hlavu. Vyhlásení českí pivári tak za sebou nechali Maďarov aj Rusov. „Najlepšie“ v konzumácii čistého alkoholu na jedného obyvateľa sú podľa WHO Moldavci, Slováci sa ocitli na chvoste prvej dvadsiatky, tesne pred Poliakmi a Rakúšanmi.

9 debata chyba