NATO zatiaľ ponúka Turecku solidaritu. Nie vojakov

Jeden za všetkých a všetci za jedného. Ale iba vtedy, keď sa na tom dohodneme. Severoatlantická aliancia je založená na kolektívnej obrane, ktorá vyplýva z článku päť Washingtonskej zmluvy. Tá hovorí, že útok na jedného člena NATO je útokom na všetkých.

12.10.2012 10:40
tureckí vojaci, Turecko, Sýria Foto:
Tureckí vojaci na hraniciach so Sýriou.
debata (5)

Článok päť môže byť v hre pri súčasných cezhraničných prestrelkách medzi Tureckom a Sýriou. Išla by aliancia do vojny proti Damasku, ak by ju o to Ankara požiadala?

"V posledným mesiacoch turecká vláda opakovane hrozila tým, že bude žiadať uplatnenie článku päť,“ pripomína pre Pravdu expert na NATO Jan Gaspers z Cambridgeskej univerzity. "Keď to Ankara spomína, je to súčasťou jej rétoriky odstrašenia sýrskeho režimu,“ tvrdí expert.

Na stretnutí ministrov obrany NATO, ktoré sa konalo v utorok a stredu, generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen vyhlásil, že organizácia má plány, ako brániť Turecko. Vedieť, čo sa dá urobiť a urobiť to, sú však dve veľmi odlišné veci. "Hovoriť o článku päť, ako o možnosti, ktorá je na stole, je aj súčasťou tlaku na sýrsky režim, aby rokoval s opozíciou,“ hovorí Gaspers. Podľa neho sa však len veľmi málo členov NATO, ak vôbec nejaký, chce nechať vojensky zatiahnuť do vnútorného konfliktu v Sýrii.

Zatiaľ ani nie je dôvod na využitie článku päť. "Úroveň ozbrojených konfliktov je nízka a obmedzená,“ povedal o situácii na sýrsko-tureckej hranici Jean-Marc Rickli, bezpečnostný expert z Chalífovej univerzity v Spojených arabských emirátoch. "Turecko samotné nemá záujem o priamu konfrontáciu so Sýriou, ak sa situácia dramatický nezmení. A najdôležitejší členovia NATO, ako USA, Francúzsko a Británia, nemajú chuť zopakovať si Líbyu,“ uviedol pre Pravdu Rickli.

Expert si myslí, že k uplatneniu článku päť by mohlo dôjsť len v prípade veľkého sýrskeho útoku aj za použitia chemických zbraní či výrazného zhoršenie humanitárnej situácie. "NATO by však i vtedy skôr zvažovalo vytvorenia bezletovej zóny, možno vyslanie špeciálnych jednotiek, nie pozemnú ofenzívu,“ predpokladá Rickli.

Článok päť je základom kolektívnej obrany, to však neznamená, že k jeho naplneniu príde automaticky.

"Ak by aj Turecko požadovalo jeho využitie, NATO je len povinné zvážiť túto pomoc,“ vysvetľuje Jan Willem Honig z Londýnskej univerzity, ktorý sa zaoberá vzťahom medzi politikou a vojnou. Podľa neho nikto presne nevie, čo v Sýrii robiť. "Je tam patová situácia a nie jasné, akým spôsobom by sa dala zvrátiť v prospech rebelov. Aj v prípade, že by to išlo, narastajú obavy, že víťazstvo opozície by nemuselo znamenať vytvorenia priateľského, stabilného režimu,“ pripomína Honig.

Gaspers si myslí, že vojenský zásah v Sýrii je na základe článku päť veľmi nepravdepodobný, úplne ho však nevylučuje. Dôvodom je, že je to priamo spojené s existenciou aliancie. "Článok päť je podstatou NATO a hlavným dôvodom, prečo sa mnohé krajiny stali členom tejto organizácie,“ pripomína Gaspers.

Využitie článku päť

=====

NATO už raz aktivovalo článok päť. Došlo k tomu po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. ,,Iróniou však bolo, že USA neboli až také nadšené z pomoci európskych spojencov a rozhodli sa zvrhnúť režim Talibanu v Afganistane mimo rámca aliancie. Vláda Georgea Busha sa obávala, že ak by musela koordinovať svoje kroky s ďalšími zúčastnenými, bolo by nemožné vykonať vojenskú operáciu rýchlo," tvrdí bezpečnostný expert Jan Gaspers z Cambridgeskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba