Súd v Prahe poslal Koženého na desať rokov do väzenia

Vrchný súd v Prahe poslal Viktora Koženého na desať rokov do väzenia za vytunelovanie harvardských fondov. Jeho spolupracovník Boris Vostrý dostal deväť rokov.

17.10.2012 17:10
Viktor Kožený Foto:
Viktor Kožený
debata (3)

Spoločne tiež musia štátu zaplatiť škodu v hodnote desať miliárd českých korún (400 mil. eur) plus úroky. Vrchný súd sa prípadom zaoberal na základe odvolania Mestského súdu v Prahe, ktorý oboch obvinených poslal pred dvoma rokmi na desať rokov do väzenia. Nový verdikt Vostrému trest o rok skrátil. Odvolať sa voči tomuto rozsudku je možné len na Najvyššom súde.

Zakladateľ harvardských fondov Viktor Kožený je obžalovaný z toho, že na základe plnej moci od harvardských fondov uskutočnil veľké množstvo nevýhodných transakcií s akciami viacerých spoločností. Pred vstupom nového obchodného zákonníka do platnosti v júli 1997 zmenil harvardské investičné fondy na akciové spoločnosti a zlúčil ich do Harvardského priemyslového holdingu (HPH). Jeho akcie boli následne prevedené na cyperské firmy, ktoré vlastnil Kožený a o ktorých sa nedali zistiť žiadne informácie. Kožený sa už niekoľko rokov nachádza v zahraničí a Česká republika na neho vydala medzinárodný zatykač. Vostrý sa ukrýva v Belize.

3 debata chyba