V Lotyšsku zrušili petíciu za občianstvo pre etnických Rusov

Referendum o automatickom udelení občianstva sa v Lotyšsku konať nebude. Ústredná volebná komisia totiž vo štvrtok zamietla žiadosť aktivistov zbierajúcich podpisy pod iniciatívu ruskej menšiny žijúcej v pobaltskej krajine. Podľa komisie totiž ich snaha nie je v súlade s piliermi lotyšskej ústavy a predmet ich iniciatívy nemôže byť predmetom ľudového hlasovania. Petíciu k dnešnému dňu podpísalo 12-tisíc ľudí.

01.11.2012 16:13
Riga, Lotyšsko Foto:
Hlavné mesto Lotyšska Riga.
debata (28)

Približne 300-tisíc obyvateľov postsovietskej republiky nemá občianstvo. Ide o prevažne etnických Rusov, ktorí celkovo tvoria tretinu populácie v dvojmiliónovom Lotyšsku. Časti z nich však po získaní nezávislosti od Sovietskeho zväzu neudelili občianstvo, o ktoré tak musia požiadať a následne zvládnuť skúšky. To chceli aktivisti zmeniť, pričom s občianstvom by získali právo voliť, čo by posilnilo už tak silnú menšinu v krajine.

Dôkazom jej sily bolo aj vypísanie februárového referenda o tom, či má byť ruština uznaná za druhý štátny jazyk. Plebiscit sa uskutočnil aj napriek odporu lotyšského parlamentu aj keď s neúspešným výsledkom. Účasť na hlasovaní však dosiahla takmer 70 percent, bola teda jednou z najvyšších odkedy krajina získala nezávislosť od rozpadávajúceho sa Sovietskeho zväzu v roku 1991. Odvtedy panuje vo vzťahoch medzi Rigou a Moskvou výrazné napätie, keďže podľa Rusov aktuálny člen EÚ a NATO stále spadá do sféry ich vplyvu.

28 debata chyba