Americkí politici klamú rovnako ako diktátori

Tim Weiner získal v roku 1988 prestížnu novinársku Pulitzerovu cenu. "Romneyho víťazstvo by znamenalo, že vládu nad cirkusom preberajú klauni z rodea," povedal pre Pravdu známy reportér. Weiner sa vo svojej kariére venoval najmä problematike tajných služieb, o ktorých napísal niekoľko kníh. Príbuzní amerického novinára pochádzajú zo Slovenska.

08.11.2012 10:47
Obama, Romney Foto:
Na kombosnímke vpravo úradujúci prezident a demokratický prezidentský kandidát Barack Obama máva svojim prívržencom počas volebnej noci v Chicagu. Vľavo Obamov vyzývateľ republikánsky prezidentský kandidát a bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney máva svojim stúpencom počas volebnej noci v Bostone.
debata (34)

Ako výrazne je rozdelená americká politická scéna?
Sú dva typy politikov. Jeden sa opiera o realitu. To, čo sa stane, má pre nich význam. Demokratický prezident Barack Obama je taký politik. Keď k niečomu dôjde v Líbyi či v Sýrii, keď nás zasiahne hurikán, tak to niečo znamená. Pred štyrmi rokmi sa Obama ujal úradu. Ekonomika sa rútila do priepasti voľným pádom, musel riešiť, čo s dvoma zbytočnými vojnami (v Afganistane a Iraku poz. red.).

Kto predstavuje druhý typ?
Je to republikán Mitt Romney. Nežije v skutočnom svete. Realita nemá žiadny vplyv na to, čo robí a čo povie. Žije vo svete, v ktorom môže pred Američanmi vyhlásiť, že vytvorí 12 miliónov pracovných miest. Ako? Vôbec to nevysvetlí, neodpovedá na otázky médií, neodpovedá na ničie otázky. Jediné, čo vyhlási, je, že ako americký prezident by vytvoril 12 miliónov pracovných miest. Potom povie, že zníži americký deficit o päť biliónov dolárov. Zase nevysvetlí ako. To nie je realita. Máme politikov, ktorí sa uchádzajú o kreslo v Senáte alebo Snemovni reprezentantov a veria, že ak ženu znásilnia, tak Boh chce, aby si dieťa nechala a nemôže ísť na potrat. Je to realita? Alebo len akási náboženská doktrína? Nemôžete osekať deficit o päť biliónov dolárov a zároveň znížiť dane a zvýšiť výdavky na obranu. Bez ohľadu na to, koľko ráz to niekto povie, stále to nie je možné. Obrovské klamstvá politikov v USA sú také isté ako lži diktátorov, ktorí vládli vo východnej Európe v minulosti. Slobodné médiá stoja medzi veľkými klamstvami a ľuďmi.

Prečo voliči dávajú hlasy politikom, ktorí podľa vás nežijú v realite?
Romneyho víťazstvo by znamenalo, že vládu nad cirkusom preberajú klauni z rodea. Blázni. Znamenalo by to, že mediálna atmosféra otrávená stanicou Fox News triumfuje. Prežili by sme to však. Amerika zvládla prvú aj druhú svetovú vojnu, mccarthizmus, studenú vojnu aj osem rokov Georgea Busha a jeho šialenej ekonomickej politiky i jeho rozhodnutie zaútočiť na Irak po 11.¤septembri 2001. Čo je, mimochodom, podobné tomu, akoby sme po Pearl Harbore napadli Čínu, nie Japonsko. Keď vám reštaurácia hovorí, že predáva kurací šalát, ale v skutočnosti sú v ňom kuracince a vy ho aj tak radi kupujete, je to vaša chyba aj chyba reštaurácie.

Spomenuli ste Fox News. Mnohé americké médiá sú politicky pomerne jasne definované, či už pravicovo, alebo ľavicovo. Je to problém?
Za posledných desať rokov sme svedkami veľmi nebezpečnej deformácie amerického mediálneho priestoru. Vznikli v ňom mutanti, ako je televízna stanica Fox News. Je súčasťou siete Ruperta Murdocha, a to je jeden z najnebezpeč­nejších ľudí, ktorí kedy existovali v priestore anglosaských médií od vzniku bulvárnej žurnalistiky. Murdoch si myslí, že môžete kedykoľvek ohlupovať všetkých ľudí. Je niekým, ako bol Silvio Berlusconi. Veľmi rád používam v súvislosti s ním minulý čas. Takže Berlusconi bol lídrom, ktorý sa dostal k moci prostredníctvom manipulácie médií. Verí, v súlade s rímskou tradíciou, že ak dáte ľuďom chlieb a hry, budú šťastní. Murdoch nikdy nedal nikomu ani ten chlieb. Je to však šéf cirkusu. Ľudia z Fox News sú klauni.

Aj ľavica má však svoj Fox News. Je to televízia MSNBC.
MSNBC je lacná, liberálna napodobenina Fox News. Ľudia, ktorí tam pracujú, sú rovnakí klauni. Ich robotou je ľudí zabávať, nie informovať. V MSNBC je asi jeden či dvaja skutoční, intelektuálne čestní novinári.

Ako toto delenie pôsobí na americkú politiku?
Je to malicherné a rozdeľuje to spoločnosť. V skutočnosti nemajú komentátori týchto televízií vplyv na kampaň. Sú to len zabávači. Je to však problém. Akoby ste jedli len dezerty. Budete mať vysokú hladinu cukru v krvi a zomriete na infarkt, kým dovŕšite 45 rokov. Na to, aby sa ľudia mohli podieľať na demokratickom rozhodovaní, potrebujú informácie, fakty. Fox News nemá nič spoločné s faktami. Je to propaganda. Dokázal by to aj akýkoľvek sovietsky politruk. MSNBC je, ako som povedal, slabá liberálna napodobenina. Správy v káblových televíznych staniciach nie sú žurnalistika. Je to zábava. Musíme chápať ten rozdiel, lebo skončíme ako Taliansko. Budeme mať cirkusového principála, akým bol Berlusconi. Nebude však riadiť len médiá, ale aj vládu.

Kde teda nájdeme v amerických médiách fakty?
Jedinečným zostáva denník New York Times. Môžem to povedať, lebo tam už nerobím. New York Times je však výnimočne dobrý. Ponúka neskreslený zdroj informácií. Sú to seriózne noviny, ktoré skutočne nikomu nenahrávajú.

Neprikláňa sa k liberálnym názorom?
Nie. V New York Times sú od seba jednoznačne oddelené názory a spravodajstvo. Múr medzi nimi je oveľa silnejší ako Čínsky múr. Je to ako oddelenie štátu od cirkvi. A ani názory v New York Times nie sú len liberálne.

Má New York Times priamy vplyv na politiku?
Tento denník určuje agendu pre všetky americké médiá. Okrem spravodajstva káblových televízií. Lebo tie zapĺňajú priestor len tým, že tam ľudia na seba kričia. Ak by sme vy či ja mali milión dolárov, mohli by sme to robiť tak isto. Vy by ste boli pravicový klaun, ja by som bol ľavicový. A 24 hodín denne, sedem dní v týždni by sme na seba vrieskali.

34 debata chyba