Europarlament schválil úniový patent, má podporiť ekonomiku

Európsky parlament podporil zavedenie jednotného úniového patentu, ktorého cieľom je od roku 2014 znížiť registračné náklady firmám a zvýšiť konkurencieschopnosť európskeho hospodárstva. Diskusia o vytvorení jednotného patentového systému trvala 30 rokov. Z európskej dvadsaťsedmičky so spoločným schvaľovacím štandardom pre jazykové spory nesúhlasí Taliansko a Španielsko.

11.12.2012 13:12
EP, európsky parlament Foto:
Európsky parlament v Štrasburgu
debata (2)

„Vytvorili sme míľnik, ktorý podporí rast v Európskej únii,“ povedala pred hlasovaním o patente Cecilia Wikströmová z frakcie liberálnych demokratov. Novinka podľa nej pomôže vyviesť úniu z krízy.

Súčasný schvaľovací proces je v Európe až 60-krát drahší ako v Číne a 18-krát drahší ako v USA, pretože doteraz bolo nutné patenty registrovať v každej krajine zvlášť. Na vytvorenie patentu platiaceho vo všetkých krajinách EÚ je potrebné vynaložiť približne 32 000 eur, skutočné ročné náklady na vytvorenie patentov v únii sa odhadujú na 193 miliónov eur.

Debatu o paneurópskej registrácii sprevádzali spory Nemecka, Francúzska a Británie o to, kde bude sídliť súd rozhodujúci o patentových sporoch. Na základe kompromisu bude súd rozdelený podľa typov patentov do Mníchova, Paríža a Londýna. Hlavné sídlo bude vo francúzskej metropole, ale napríklad otázky týkajúce sa strojárstva a fyziky bude riešiť odborné pracovisko v Mníchove.

2 debata chyba