Na škole v americkom Newtowne sa strieľalo, polícia hlási 26 obetí

Pri streľbe v základnej škole v Newtowne v americkom štáte Connecticut prišlo v piatok o život 20 detí, 6 dospelých a útočník. Ďalší mŕtvi boli nájdení v dome v Newtowne, ktorý súvisel so strelcom. Oficiálne to oznámila miestna polícia.

14.12.2012 19:00 , aktualizované: 15.12.2012 00:23
Newtown Foto:
V škole v americkom meste Newtown sa strieľalo. Deti z nej polícia ihneď presťahovala.
debata (117)

Podľa jej zástupcu Paula Vanceho bolo 18 detí mŕtvych na mieste a dve zomreli po prevoze do nemocnice. Jeden človek je zranený. Zároveň oznámil, že v škole sa strieľalo v dvoch miestnostiach.

Svedkovia tvrdia, že počuli v škole desiatky výstrelov. „Prišiel policajt a povedal, nech bežíme von,“ uviedla televízii NBC jedna zo žiačok.

„Policajti nás odviezli zo školy. Povedali nám, aby sme sa držali za ruku a zavreli oči. Otvorili sme ich, až keď sme boli vonku,“ prezradila pre Harford Courant deväťročná žiačka Vanessa Bajraliuová.

Do základnej školy Sandy Hook chodia deti vo veku od päť do desať rokov. Na mieste činu boli údajne nájdené dve pištole a medzi mŕtvymi je školský psychológ a riaditeľ školy.

Podľa televízie CNN bol strelcom 20-ročný Adam Lanza. The New York Times napísal, že útočník vošiel do triedy, kde učila jeho matka. Zastrelil ju a po nej 18 detí v triede. Potom sa sám zabil.

Ďalšie okolnosti tragickej streľby zatiaľ nie sú známe a objavujú sa postupne nové informácie. CBS News uviedla, že polícia našla v dome v Hoobekene v štáte New Jersey zabitého otca útočníka. Strelec potom údajne odišiel autom do Newtownu, kde zastrelil matku. Agentúra AP oznámila, že polícia zadržala mladšieho Lanzaovho brata a vypočúva ho.

Polícia nariadila všetkým školám v meste, aby zavreli svoje brány a nepúšťali nekoho dovnútra ani von. Newton má 27-tisíc obyvateľov a leží približne 120 kilometrov severovýchodne od New Yorku.

Obama vyjadril sústrasť príbuzným obetí

Na piatkovú tragédiu reagoval aj prezident USA Barack Obama, ktorý podľa vyhlásenia Bieleho domu zatelefonoval guvernérovi Connecticutu Dannelovi Malloyovi, aby mu vyjadril svoju „sústrasť a znepokojenie“.

Obama zároveň vyjadril sústrasť aj rodinám v mene celého národa. „Naše srdcia sú dnes zlomené,“ povedal šéf Bieleho domu, ktorý si počas krátkeho vystúpenia utieral slzy.

Väčšina obetí v Conncectitcute boli deti od päť až desať rokov. Mali pred sebou celý život, uviedol prezident a oznámil, že na všetkých štátnych budovách budú vlajky počas štyroch dní stiahnuté na pol žrde.

Sústrastné slová rodinám vyjadrila aj Európska únia a Veľká Británia. Francúzsky prezident Fracois Holland vyhlásil, že je správami o streľbe zdesený. „Šok a hrôzu“ nad masakrom v USA vyslovila šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová a predseda európskej komisie Juan Manuel Barroso.

Ide o druhú najhoršiu tragédiu svojho druhu v Spojených štátoch, ktorá prekonala masaker na strednej škole v koloradskom Columbine z roku 1999, ktorá v krajine rozpútala debatu o sprísnení pravidiel držby zbraní.

Streľba na verejných miestach so smrteľnými následkami je pritom v USA bežným javom a krviprelievanie často ukončí až usmrtenie alebo samovražda páchateľa. V júli tohto roka krajinu šokovala tragédia počas premiéry filmu Batman v koloradskom meste Aurora, kde 24-ročný útočník zabil 12 ľudí a ďalších 58 zranil.

Prehľad najhroznejších prípadov streľby na školách v USA:

*** 45:**  18. mája 1927 – Pri sérii bombových atentátov v základnej škole v meste Bath v americkom štáte Michigan zomrelo 45 ľudí (z toho 38 detí, dvaja učitelia, štyria ďalší dospelí a útočník) a 58 bolo zranených.

*** 33: ** 16. apríla 2007 – Pri streľbe na Virginskom polytechnickom inštitúte prišlo o život 32 ľudí a ďalších 25 bolo zranených. Vraždil študent z Južnej Kórey Co Sung-hu, ktorý nakoniec sám spáchal samovraždu.

*** 26**  14. decembra 2012 – Streľba v škole v Newtown v americkom štáte Connecticut si podľa dostupných informácií vyžiadala 26 mŕtvych, z toho 20 detí.

*** 17**  1. augusta 1966 – Dvadsaťpäťročný študent Charles Whitman postrieľal na univerzite v texaskom Austine 16 ľudí a 31 zranil, než ho zneškodnil policajný strelec. Predošlej noci zabil Whitman svoju manželku a matku. Prvý väčší prípad streľby na školách.

*** 15:**  20. apríla 1999 – Na strednej škole Columbine na denverskom predmestí Littleton v štáte Colorado dvaja maskovaní mladíci, ktorí sami boli študentmi rovnakej školy, zastrelili 12 študentov a profesora, 21 ďalších zranili. Útočníci potom spáchali samovraždu.

*** 10:**   21. marca 2005 – Desať ľudí zomrelo v indiánskej rezervácii Red Lake v americkom štáte Minnesota. Šestnásťročný študent miestnej strednej školy Jeff Weise zabil doma svojich starých rodičov a potom v areáli školy zastrelil päť spolužiakov, strážcu, učiteľku a nakoniec seba.

V základnej škole v americkom štáte Connecticut...
V základnej škole v americkom štáte Connecticut...
+2V základnej škole v americkom štáte Connecticut...
117 debata chyba