Škola v Connecticute nemohla streľbe predísť, tvrdia experti

Americké školské úrady minuli milióny dolárov na detektory kovov, bezpečnostné kamery a prepracované núdzové plány po masakre na strednej škole Columbine v roku 1999. Ale prakticky nič nemohlo zabrániť piatkovému masakru na základnej škole v štáte Connecticut, uviedli odborníci na bezpečnosť.

15.12.2012 09:46 , aktualizované: 12:52
Connecticut Foto:
V základnej škole v americkom štáte Connecticut sa v piatok strieľalo.
debata (50)

Ozbrojený muž začal strieľať v piatok ráno na základnej škole v Newtowne v Connecticute, kde zabil 20 detí a šesť dospelých, potom si vzal vlastný život, oznámila to miestna polícia.

„Škola tomu nemohla zabrániť, keď vopred nevedela, čo sa chystá,“ povedal Bill Bond, odborník na školskú bezpečnosť a bývalý riaditeľ strednej školy, kde rovnako zažil smrtiacu streľbu jedného zo študentov.

Na rozdiel od streľby v coloradskej Columbine, kde dvaja žiaci postrieľali 12 študentov a učiteľov, ozbrojenec v Newtowne nebol žiakom, ale dospelým človekom.

„Toto spadá do kategórie školských strelieb, no v skutočnosti je to presne to, čo sa stalo v Aurore,“ dodal Bond v reakcii na streľbu v kine na predmestí Denveru, kde v júli šialený strelec zabil 12 ľudí a 58 ďalších zranil pri premiére nového filmu z batmanovskej série. „Tam to bolo kino, tu škola,“ pripomenul.

Bond bol riaditeľom strednej školy v Kentucky meste West Paducah, kde 1. decembra 1997 začal študent strieľať počas rannej modlitby a zabil troch ľudí. V roku 2000 odišiel do dôchodku a v súčasnosti spo­lupracuje s ďalšími riaditeľmi škôl a študentov ako odborník na bezpečnosť škôl v rámci Národného zväzu riaditeľov stredných škôl.

Zatiaľ nie je jasné, aký druh bezpečnostných opatrení škola bežne prijímala, ale médiá uviedli, že prístup do školy bol pre návštevníkov obmedzený a dvere sa zamykali po 9.30 miestneho času. Predpokladá sa, že streľba sa odohrala pred zamknutím vchodu.

Bond hovorí, že neexistuje žiadny spôsob, ako by sa žiaci a učitelia mohli chrániť, ak po nich niekto začne strieľať. Strelca podľa neho nezastavia ani zamknuté dvere, ani ochranka.

Podľa Kennetha Trumpa, predsedu konzultantskej firmy National School Safety and Security Services, by školy mali dávať pozor práve na podobných „osamelých vlkov“. „Ako otec by som mal rád stopercentnú záruku, že sa v škole mojich detí nikdy nestane nič zlé, ale ako racionálny profesionál na školskú bezpečnosť viem, že stopercentnú záruku mi v tomto odbore nedá nikto a nič,“ dodal.

Miera nebezpečenstva na školách však podľa neho po Columbine predsa len klesla. Desiatkam prípadov streľby zabránili sami študenti, učitelia a riaditelia zdieľajú informácie a varovania ohľadom študentov so zbraňami alebo plány na vraždenie.

„Počas mesiacov a rokov po udalosti v Columbine nastal značný pokrok v prevencii bezpečnosti a pripravenosti na núdzové situácie na školách,“ povedal Trump. „Veľa z týchto opatrení sa stalo súčasťou školskej kultúry.“ Obáva sa však, či bude možné takúto kultúru udržať aj v budúcnosti pre škrtenie rozpočtov. A riziko násilia stúpa a bude stúpať kvôli ekonomickému tlaku dodal.

Masaker v základnej škole v americkom Newtowne – čo už je známe
V piatok zažila základná škola v meste Newtown v americkom štáte Connecticut útok osamelého strelca.

*** Bilancia obetí:** 28 mŕtvych vrátane strelca identifikovaného ako Adam Lanza, jeho matky Nancy Lanzaovej, riaditeľky školy Dawn Hochsprungovej a 20 školákov. Zranená bola žena pracujúca v škole.

*** Podozrivý:** Dvadsaťročný Adam Lanza bol počas štúdií na strednej škole výborný študent, ale spolužiaci o ňom hovorili, že je „utiahnutý“. Aj podľa nich patril ku stúpencov štýlu goth. Podľa jedného bezpečnostného analytika mohol trpieť poruchou osobnosti. Vyrastal v bohatej štvrti. Polícia zatiaľ neuviedla, čo mohlo byť jeho motívom.

*** Miesto činu:** Policajti povedali deťom, aby zavreli oči, keď ich odvádzali z tried okolo krvavých stôp. Školský rozhlas však prenášal výkriky po celej škole. Niektoré deti počuli výstrely, ktoré im zneli ako „padajúce plechovky“.

*** Kde sa umieralo:** Väčšinu mŕtvych našli v dvoch triedach. Lanzaova matka Nancy bola objavená doma.

*** Zbrane:** V škole sa našli dve pištole Glock a Sig Sauer. V aute, ktorým Lanza ku škole prišiel, sa našla puška ráže 223. Strelcova matka mala legálne registrované štyri zbrane a jeho otec ďalšie dve.

*** Rodina:** Matka strelca Nancy bola v okolí obľúbená a ľudia ju označovali za láskyplnú ošetrujúcu matku. S Petrom Lanzaom, daňovým riaditeľom žijúcim v Stamforde v Connecticute, sa rozviedla pred štyrmi rokmi. Lanzaov dvadsaťštyriročný brat Ryan pracuje na Manhattane a polícia ho vypočúvala, podozrivý však nie je. Zmätok spočiatku spôsobilo to, že polícia pôvodne identifikovala ako páchateľa jeho.

(ČTK)

50 debata chyba