Cigáni sú zvieratá, tvrdí Orbánov druh

Maďarský premiér Viktor Orbán má problém. Demokratická opozícia od neho žiada, aby sa rozišiel so starým priateľom, krajne pravicovým publicistom Zsoltom Bayerom. Ten v denníku Magyar Hírlap označil ,,značnú časť" Rómov za zver, s ktorou treba skoncovať.

10.01.2013 09:41
Orbán, Bayer Foto:
Viktor Orbán (vpravo) a Zsolt Bayer pred štvrťstoročím spoluzakladali Fidesz. Premiér a šéf vládnej strany mlčí, keď od neho opozícia žiada, aby odsúdil rasistické vyjadrenia svojho priateľa.
debata

Mesiac po tom, čo poslanec extrémistického Jobbiku v parlamente navrhol zostaviť zoznamy Židov, ktorí sú podľa neho ,,národnobezpeč­nostným rizikom", sa v Budapešti chystá ďalšia demonštrácia proti rasizmu. Kým v decembri sa Orbánov Fidesz pripojil k protestu, v nedeľu zrejme rečník vládnej strany bude na tribúne chýbať. Musel by totiž odsúdiť nielen Orbánovho dôverníka, ale aj jedného z otcov zakladateľov Fideszu, držiteľa straníckej legitimácie s číslom päť.

Bayer síce dnes vo Fidesze oficiálne nezastáva žiadnu funkciu, pre premiéra však robí neoceniteľné služby. Hlásaním krajne pravicovej, euroskeptickej a antiglobalistickej propagandy, prikorenenej antisemitskými a protirómskymi výpadmi udržiava v tábore Fideszu aj tých premiérových stúpencov, ktorí majú ideologicky bližšie k Jobbiku. Navyše spolu s vydavateľom Magyar Hírlapu a ďalšími podnikateľmi a publicistami z Orbánovej klientely vytvoril občianske združenie Mierový pochod, ktoré má dostatočne silné organizačné zázemie, aby zmobilizovalo státisíce provládnych demonštrantov. Bayer vlani išiel na čele až troch masových ,,mierových pochodov", ktorých účastníkom Orbán verejne poďakoval, že jeho vládu ubránili pred domácimi a zahraničnými sprisahancami.

Tentoraz však Bayer zašiel skutočne priďaleko. ,,Značná časť Cigánov nie je vhodná na spolužitie. Nie je vhodná na to, aby žila medzi ľuďmi. Táto časť Cigánov sú zvieratá a ako zver sa správa," napísal na margo silvestrovskej bitky rómskych výtržníkov s mladými boxermi, pri ktorej bol jeden športovec životu nebezpečne dobodaný. Za zvieratá označil polovicu všetkých Rómov, pričom článok uzavrel slovami, ktoré pripomínali navádzanie na nacistické konečné riešenie: ,,A zvieratá nech nie sú. Nijako. To treba vyriešiť – okamžite a akokoľvek."

Viaceré občianske združenia spolu s demokratickou opozíciou tento prejav hrubého rasizmu ostro odsúdili a vyzvali Fidesz, aby sa od Bayera dištancoval a vylúčil ho zo svojich radov. Kým vicepremiér Tibor Navracsics pripustil, že ,,človek, ktorý považuje skupinu ľudí za zvieratá, nemá miesto v demokratickom spoločenstve", šéf komunikačného oddelenia strany Máté Kocsis sa Bayera zastal. Podľa neho Fidesz neuvažuje o vylúčení pisateľa článku, ktorého ,,pobúrenie je pochopiteľné i keď štýl sporný".

Expremiér Gordon Bajnai, ktorý sa pokúša zjednotiť demokratickú opozíciu pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, dal Orbánovi čas do piatka, aby prerušil mlčanie. Bayer podľa neho ,,poškvrnil česť Viktora Orbána a Fideszu a Maďarsko od nich právom očakáva, aby tento fľak zotreli". Kocsis to však označil za demagógiu a opozíciu obvinil, že prípad umelo nafukuje. ,,Robia z toho blší cirkus," povedal pre televíziu ATV.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba