Cameron sľúbuje referendum o členstve Británie v EÚ po roku 2015

Britský premiér David Cameron v stredu prisľúbil vyhlásenie referenda o zotrvaní krajiny v Európskej únii po britských parlamentných voľbách v roku 2015. Reakcie z Bruselu sú rozporuplné.

23.01.2013 07:47 , aktualizované: 11:58
David Cameron Foto:
Britský premiér David Cameron.
debata (12)

V dlho očakávanom prejave o vzťahu krajiny k únii Cameron povedal, že keď sa EÚ zásadne nezmení, je riziko, že Británia bude smerovať k odchodu z nej.

Cameron oznámil, že referendum vypíše v prvej polovici funkčného obdobia budúceho parlamentu, teda do začiatku roka 2018. Ľudové hlasovanie teda bude môcť vyhlásiť, len keď jeho konzervatívci v najbližších voľbách zvíťazia.

Potrebujeme zásadnú zmenu, povedal Cameron o únii. Bez nej „je nebezpečenstvo, že Európa zlyhá a britský ľud bude smerovať k odchodu (z EÚ),“ dodal. „Nechcem, aby sa to stalo. Chcem, aby Európska únia bola úspešná.“

Súčasne dal najavo, že si želá, aby Británia zostala „presvedčeným a aktívnym“ členom reformovanej Európskej únie. Podľa neho je ale dezilúzia verejnosti z únie najväčšia, aká kedy bola. „Je na čase, aby sa Briti vyjadrili. Je na čase, aby sa táto európska otázka v britskej politike vyriešila,“ vyhlásil.

Premiér chce využiť to, že krajiny eurozóny budú pri ďalších snahách o udržanie eura zrejme potrebovať zmeny v únijných zmlúv, a chce pri tej príležitosti dohodnúť, aby Británia získala z Bruselu späť niektoré právomoci. Zmeny únijných zmlúv musia byť schválené jednohlasne a členské krajiny teda majú právo veta.

Cameronova vláda chce znovu prerokovať vzťah Londýna s Bruselom a toto nové usporiadanie predložiť Britom v referende. „Až dohodneme toto usporiadanie, ponúkneme britskému ľudu referendum s veľmi jasnou voľbou, či zostať v EÚ za týchto nových podmienok, alebo úplne odísť. Bude to referendum o zotrvaní, alebo odchode,“ zdôraznil premiér.

Premiér je pod tlakom protieurópskych konzervatívnych poslancov, rovnako ako rastúcich preferencií tiež protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Na druhej strane sú proti referendu o členstvo a proti spochybňovaniu miesta Británie v únii opoziční labouristi, vládni liberálni demokrati a britskí biznismeni. Tiež americká vláda dala otvorene najavo, že si želá zotrvanie Británie v EÚ.

Šéf labouristickej opozície Ed Miliband reagoval na vopred zverejnené výňatky z prejavu slovami, že „David Cameron je slabý premiér, ktorý sa riadi podľa svojej strany a nie národnými ekonomickými záujmami“.

Politici považujú Cameronov postoj za vydieranie

Niektorí politici na kontinente označili britskú snahu využiť rokovania o zmenách zmlúv kvôli kríze eurozóny za vydieranie. Francúzsko tiež dalo najavo, že nie je možné, aby si Británia vyberala, ktoré časti zmlúv sa jej budú týkať. Aj niektorí proeurópski konzervatívni politici označili Cameronovu stratégiu za hazard a mnoho ľudí v Bruseli spochybňuje, či ostatné členské štáty budú s Britániou o novom usporiadaní ochotné rokovať.

Avšak Cameron tvrdí, že „Európska únia bude po kríze eurozóny veľmi odlišnou organizáciou“ a Briti by mali mať možnosť sa k tomu vyjadriť. Vyhýbať sa referendu by vraj posilnilo pravdepodobnosť britského odchodu. „Chcieť po Britoch, aby proste len prijímali niečo, k čomu sa nemôžu vyjadriť, by viedlo k tomu, že … by bolo oveľa pravdepodobnejšie, že Briti EÚ odmietnu,“ povedal.

Mnohým Britom podľa premiéra vadí údajné zasahovanie do ich každodenného života a „zbytočné únijné pravidlá a regulácie“. Nie sme spokojní s naším postavením v EÚ a musí sa to zmeniť, uviedol Cameron.

Ak sa však podarí vyjednať pre Britániu lepšie podmienky, povedie pred referendom kampaň za zotrvanie v EÚ. „Som hlboko presvedčený, že britskému národnému záujmu najlepšie slúži flexibilná, prispôsobivá a otvorená EÚ. A taká EÚ je najlepšia, keď v nej je Británia,“ povedal.

Podľa Camerona Británia nemieni „vytiahnuť padací most a izolovať sa od sveta“. „Chceme lepšie usporiadanie pre Britániu aj pre Európu,“ povedal. Zdôraznil však, že keby referendum rozhodlo o odchode z EÚ, bolo by to definitívne. „Nebol by to spiatočný lístok,“ povedal.

O Cameronovej „európskom“ prejave sa hovorí už mesiace, ale premiér ho stále odkladal. Nakoniec oznámil, že vystúpi v piatok minulý týždeň v Amsterdame, podobne ako keď Margaret Thatcherová hovorila o mieste Británie v Európe v roku 1988 v Bruggách v Belgicku. Prejav v Holandsku však Cameron nakoniec zrušil kvôli teroristickému útoku v Alžírsku.

Paríž nebude brániť odchodu Británie z EÚ

Francúzsko je presvedčené, že Británia má čo ponúknuť Európskej únii, ak sa však rozhodne z nej odísť, Paríž jej nebude stáť v ceste. V stredu to povedal francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý reagoval na sľub britského premiéra Davida Camerona vyhlásiť referendum o zotrvaní Británie v EÚ po parlamentných voľbách v roku 2015. „Ak sa Británia rozhodne opustiť Európu, prestrieme jej červený koberec,“ vyhlásil Fabius pre francúzsky rozhlas.

Fabius použil slová o prestretí červeného koberca, ktoré nedávno Cameron adresoval francúzskym firmám hroziacim odchodom z Francúzska do Británie v snahe vyhnúť sa vyšším daniam. Fabius zopakoval postoj Francúzska, že krajiny si nemôžu sami vyberať pravidlá, ktorými sa budú v EÚ riadiť. „Ak vstúpite do futbalového klubu, nemôžete povedať, že chcete hrať rugby,“ zdôraznil. Britské plány na opustenie EÚ označil za „nebezpečné“ pre samotnú Britániu. „Británia mimo Európy, to bude zložité,“ poznamenal Fabius.

Protikladné reakcie v Bruseli

Podľa šéfa liberálov v Európskom parlamente a bývalého belgického premiéra Guya Verhofstadta sa Cameron zahráva s ohňom, keď chce znovu prerokovať podmienky britského členstva v EÚ a keď ho mieni podrobiť referendu.

„Nemôže kontrolovať ani načasovanie, ani výsledok týchto rokovaní,“ podotkol Verhofstadt vo vyhlásení. Šéf britských konzervatívcov podľa neho v príhovore zvyšuje očakávania, ktoré nemôžu byť splnené. Cameron tým vraj aj ukázal, že nevie, ako EÚ funguje.

„Hovorí, že chce spoločný súbor pravidiel pre jednotný trh a súčasne chce výnimky pre Britániu,“ uviedol Verhofstadt. Jediným pozitívom dnešného prejavu podľa bývalého belgického premiéra je, že konečne došlo z Cameronovej strany na diskusiu o EÚ a britskom mieste v nej.

Naopak Martin Callanan, šéf reformistov premiérov príhovor a jeho obsah uvítal. „EÚ potrebuje zásadnú zmenu založenú na nových princípoch, ktoré jej umožní konkurovať v tvrdom globálnom prostredí,“ podotkol Callanan. „Samozrejme, európski federalisti budú kričať, že program Davida Camerona nie je možné realizovať a že bude podkopávať jednotný trh. To je úplný nezmysel,“ dodal.

Rakúsky socialistický europoslanec Hannes Swoboda vyhlásil, že ide o veľa kriku pre nič. „Tragikomická reč, prednesená dnes Davidom Cameronom, zaostala za akýmkoľvek očakávaním,“ poznamenal. Britský premiér mal podľa neho menej času stráviť výberom miest, kde reč predniesť, a viac času venovať tomu, ako Británia z členstva v EÚ profituje. Swoboda tým okrem iného narážal na to, že Cameron chcel príhovor pôvodne predniesť v Holandsku, avšak kvôli kríze v Alžírsku to nakoniec odvolal.

12 debata chyba