Zemanovu ženu Pražský hrad neláka

O Ivane Zemanovej by sa dalo povedať, že úloha prvej dámy ju zaujíma tak ako neplavca práca plavčíka. Manželka prezidentského kandidáta sa vyhýba médiám, v predvolebnej kampani ju zastúpila dcéra Kateřina.

24.01.2013 12:57
Zeman Foto:
Ivana Zemanová s manželom Milošom na prechádzke v lese na snímke z roku 2005. Má polovičný slovenský pôvod. Jej otca na gymnáziu v Poprade obžalovali z vlastizrady a odsúdili na tri roky. Ako politický väzeň pracoval v jáchymovských uránových baniach.
debata (2)

Keď prišla hlasovať v prvom kole, bolo zjavné, že volebné sekundy pred kamerami a bleskami fotoaparátov znamenajú pre ňu utrpenie. „Stráži si súkromie. Dobre to bolo vidieť, keď ju chceli vyfotiť. Pred oči si dala hlasovacie lístky,“ pripomenul server EuroZprávy. Následne sa ponáhľala preč a tvár si zakrývala, aj keď vychádzala na ulicu. Sú to jednoznačné náznaky, že ako nádejnú prvú českú dámu ju Pražský hrad neláka.

V minulosti pritom Zemanová nebola taká plachá a zabarikádovaná pred záujmom médií. ,,Moju ženu hlboko sklamali výsledky prezidentských volieb v roku 2003. Vtedy na protest vystúpila zo sociálnej demokracie. A na základe tejto skúsenosti sa už nechce angažovať," vysvetlil Miloš Zeman Lidovým novinám. Pred desiatimi rokmi zažil trpkú prehru. V Česku sa volil prezident, o ktorom rozhodoval parlament, a Zeman kandidoval za sociálnu demokraciu. Získal veľmi málo hlasov, nepostúpil do druhého kola a bolo okaté, že ho zradili viacerí stranícki kolegovia. Zemanová má 47 rokov.

Jej otec pochádzal zo Slovenska. Komunistický režim ho ako mladíka odsúdil za vlastizradu a poslal do jáchymovských uránových baní. ,,Keď mala Ivana tri roky, zomrel vo veku 37 rokov, zrejme na následky ožiarenia uránovou rudou," napísal Petr Zídek v knihe s názvom 33 manželiek našich premiérov. (Zeman bol predseda českej vlády v období 1998 – 2002.) ,,Na svojho otca sa Zemanová nepamätá. Pozná ho len z fotografií a z rozprávania matky, ktorá sa už znovu nevydala," poznamenal portál iDnes.

Ako sa zoznámili

Zeman zvykne hovorievať, že má slabú mienku o novinároch, ale bol to práve jeden rozhovor, ktorý mu pomohol zoznámiť sa s budúcou manželkou. V roku 1990 sa posťažoval, že oddelenie, ktoré zakladá v prognostickom ústave, nemá sekretárku. Po prečítaní interview sa mu ozvala mladá žena, ktorá sa chcela zamestnať popri štúdiu.

„Ich pracovný vzťah sa zmenil na milostný počas niekoľkých mesiacov,“ napísali Lidové noviny. Sobáš mali v roku 1993 a už o rok sa im narodila spomínaná dcéra Kateřina. (Pre rozvedeného Zemana to bola jeho druhá svadba.) V súčasnosti pred verejnosťou utiahnutá Zemanová sa v minulosti úplne nevyhýbala médiám. V roku 2001 ako manželka premiéra prezradila, čo si na svojom mužovi váži a čo jej, naopak, prekáža.

„Oceňujem, hoci si to mnohí nemyslia, že dokáže vnímať príkoria,“ povedala v rozhovore pre iDnes. Ako príklad spomenula, keď čašníčka obliala limonádou Zemana pred jeho prednáškou. ,,Bola z toho takmer v šoku. Miloš ju pohladil a povedal jej šéfovi, aby ju nevyhodil," zdôraznila Zemanová. Pokračovala, že sa nájde aj niečo, čo jej na manželovi nevyhovuje: ,,Neoceňujem jeho vášeň pre staré veci. Tajne ich likvidujem alebo vymieňam za nové, ako napríklad koberec na chalupe." Do minulého roku bola zamestnaná v kultúrnej sekcii na Pražskom hrade. ,,Teraz pracuje vo firme Zemanovho kamaráta, ktorý sa zaoberá dovozom vína," napísal server EuroZprávy.

Zeman a jeho prezidentský protikandidát Karel Schwarzenberg majú v súkromnom živote jednu spoločnú vec. Udržiavajú manželstvo na diaľku. (Schwarzenbergova manželka žije hlavne v Rakúsku.) Zeman trávi väčšinu času na chalupe na Vysočine a jeho žena Ivana má trvalé bydlisko v Prahe. ,,Skutočnosť, že žijú oddelene, Zeman nechcene ukázal, keď sa sprevádzaný novinármi netrafil do správneho vchodu v paneláku, kde býva manželka," podotkli Lidové noviny o momentke z prvého kola volieb.

Dcéra alebo manželka?

Keďže predstava o úlohe prvej dámy Zemanovú nepriťahuje, objavili sa špekulácie, či ju nahradí dcéra Kateřina. Československé dejiny si pamätajú taký prípad. Bolo to po smrti manželky prezidenta Tomáša G. Masaryka, keď poslanie prvej dámy prevzala jeho dcéra. Mladá Kateřina zdôrazňuje, že rada pomáha otcovi v predvolebnej kampani, ale ak zvíťazí, tak sa z nej nestane prvá Češka v krajine.

„Keby otecka zvolili, prvou dámou by bola mamička. Je osobou, ktorá ho dokáže reprezentovať. Robila to už, keď bol predsedom vlády,“ povedala v rozhovore pre portál Aktuálně. Doplnila, že v prípade potreby by dokázala matku alternovať, ale priznala sa, že si v tejto veci neprečítala zásady protokolu.

Server iDnes dokonca oslovil astrologičku, aby zistil, ako by sa Zemanova manželka popasovala s neoficiálnym titulom prvej dámy. „Ak ho zvolia za prezidenta, dá sa očakávať, že z toho bude úprimne a nepredstierane nešťastná,“ upozornila Jarmila Gričová, ktorá sa zaoberá horoskopmi. Nemalo by to byť natrvalo utrpenie, dodala. ,,Na začiatku júla 2013 by sa situácia mala ustáliť a ona by v novej životnej úlohe našla nie síce zaľúbenie, ale naučila by sa žiť tak, aby nové povinnosti zvládala čo najlepšie a prekážali jej čo najmenej," predpovedala Gričová pre iDnes

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba