V Pakistane zadržiavajú 700 ľudí podozrivých z terorizmu

Pakistanské bezpečnostné zložky v súvislosti s takzvanou "vojnou proti teroru" zadržiavajú najmenej 700 osôb, ktoré umiestnili do väzby na neurčitý čas a bez rozhodnutia sudcu.

24.01.2013 14:29
debata

Vo štvrtok to na pôde najvyššieho súdu v Islamabade vyhlásil generálny prokurátor Irfán Kádir, ktorého slová sú vôbec prvým prípadom, keď niektorý z pakistanských predstaviteľov zverejnil takýto údaj. Osoby podľa neho zadržali v poloautonómnej oblasti na severozápade krajiny, kde armáda už asi desať rokov bojuje proti militantným islamistom. Kádir tvrdí, že nikoho spomedzi zadržaných nemôžu prepustiť na slobodu, kým sa vojenské operácie neskončia. Odmietol pritom prezradiť, ako dlho ich väznenie trvá.

Pakistanský najvyšší súd sa momentálne zaoberá prípadom siedmich podozrivých, ktorých zadržali v roku 2007 a vo väzbe zostávajú napriek tomu, že v roku 2010 nariadil sudca ich prepustenie. Kauza je v protiklade s rozšíreným názorom, že pakistanská spravodajská služba ISI a iné bezpečnostné zložky stoja nad zákonom. Západ navyše ISI obviňuje z udržiavania kontaktov s militantmi, ktorých dokonca kedysi sponzorovala. Najvyšší sudca Iftichár Muhammad Čaudhrí zastáva názor, že podozrivých musia odovzdať súdu a časovo neohraničené zadržiavanie je upieraním ich základných ľudských práv. Nasledujúce pojednávanie v danom prípade vytýčil na 28. januára.

debata chyba