V pohraničí je favoritom Zeman

V česko-slovenskom pohraničí má väčšina voličov jasného favorita. Budú voliť Zemana, a vedia prečo: je to Moravan a predpokladajú, že to Morave prinesie prospech. Prvá priama voľba prezidenta republiky vyburcovala aj tých, ktorým je veľká politika ľahostajná. Petr Molitor, 75-ročný obyvateľ Sidonie, vraví, že by nehlasoval, keby to boli parlamentné voľby. Ale prezidentské, to je vraj niečo iné, a prehovoril aj svoju manželku, aby prišla odovzdať hlas.

26.01.2013 08:06
Miloš Zeman Foto:
Miloš Zeman
debata (28)

„Máme svojho jednoznačného kandidáta, Zemana. Keď vidím Schwarzenberga, daj mu Pán Boh zdravia, nech žije ešte sto rokov, ako sa kýva a večne spí, tak ho predsa nemôžem voliť. Žil dlhé roky v Rakúsku, tak nech sa zbalí a ide tam. Nič viac si neželám, len aby zvíťazil Zeman, je to v tomto prípade to najmenšie zlo,“ povedal dôchodca.

O dve generácie mladší obyvateľ tejto obce Petr Turák dodáva, že sa viac venuje svojej práci ako politike, ale prezidentské voľby ho zaujali, výnimočne sledoval aj niektoré televízne debaty kandidátov.

„V prvom kole som dal hlas Zemanovi a volím ho aj teraz. Je to taký klasik, a ešte k tomu Moravan, tak nás bude zastupovať. Myslím si, že je múdrejší ako knieža. Schwarzenbergovi nie je poriadne rozumieť, stále spí, tak Zeman bude lepším prezidentom,“ hovorí 23-ročný Petr Turák.

Sidónia bola kedysi slovenskou obcou, administratívne bola súčasťou Horného Srnia v okrese Trenčín. Od roku 1993 je pričlenená k moravskému mestu Brumov-Bylnice a nesie názov Sidonie. (Je to dôsledok úprav štátnej hranice, keď bola vymenená za osadu U Sabotů.) V budove, kde je miestna knižnica, je teraz zriadená volebná miestnosť. Ak by mali ísť tunajší obyvatelia voliť do centra svojho mesta, museli by prejsť niekoľko kilometrov. Po celej ceste ani v samotnom centre mesta však nenájdete jediný portrét niektorého z prezidentských kandidátov.

„Sám som bol prekvapený, že v celom meste som nevidel ani jednu tvár z kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola. Pritom Brumov-Bylnice má dĺžku aj s miestnymi časťami 14 kilometrov. Nebol tu ani žiadny predvolebný míting. Pohraničie je asi tak trochu zabudnutý kraj, nepamätám si, že by tu v posledných rokoch niekto z vládnych politikov bol a chcel riešiť nejaký náš problém,“ vraví Zdeněk Blanař, starosta asi 6-tisícového mesta Brumov-Bylnice.

V prvom kole volieb zvíťazil v tomto meste a jeho miestnych častiach Miloš Zeman. Po ňom nasledoval Jan Fischer, Zuzana Roithová, Jiří Dienstbier a až na piatom mieste skončil Karel Schwarzenberg. Ale knieža tu má stále svojich verných. Jeden z miestnych obyvateľov, ktorý nechcel zverejniť meno, sa priznal, že mu prezidentské voľby rozhádali rodinu. On volí Schwarzenberga, jeho manželka Zemana, a tak je oheň na streche.

„Volím Karla Schwarzenberga, aj v prvom kole som hlasovala zaňho. Je mi niečím veľmi sympatický, možno aj tým, že často zaspáva, je to taká recesia. Predpokladám, že väčšina mladých ho bude voliť. Voči Milošovi Zemanovi mám výhrady, toho by som voliť nemohla. Aj preto, že má blízko k ľavici, aj pre jeho arogantné a povýšenecké vystupovanie. U Schwarzenberga sa mi páči, ako reaguje, ako si vie zo všetkého robiť žarty, aký má nadhľad nad vecou,“ povedala Kristína Ovesná, 22-ročná obyvateľka Brumov-Bylnice.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba