Prezidentské voľby v Česku vyhral Miloš Zeman

Novým českým prezidentom sa stane expremiér Miloš Zeman. Nad svojím súperom ministrom zahraničia Karlom Schwarzenbergom vyhral v pomere 55 k 45 percentám. Volebná účasť v krajine bola 59,11 percenta.

26.01.2013 16:43 , aktualizované: 19:45
Zeman Foto:
Víťaz českých prezidentských volieb Miloš Zeman
debata (219)

Kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb bola podľa spravodajského portálu iDNES.cz poznamenaná vzájomnými útokmi oboch protikandidátov.

Negatívna kampaň sa zavŕšila inzerátom namiereným proti Schwarzenbergovi v bulvárnom denníku Blesk, v ktorom jej zadávateľ popisoval dôvody, prečo ho nevoliť. Schwarzenberg už avizoval, že v súvislosti s inzerátom podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Reklamu si podľa iDNES.cz zaplatil Vladimir Zavadil, bývalý dôstojník komunistickej ŠTB.

Pravda a láska zvíťazila nad lžou a nenávisťou, reagoval Klaus

Výsledok českých prezidentských volieb, v ktorých nad ministrom zahraničia Karlom Schwarzenbergom vyhral expremiér Miloš Zeman, už v sobotu komentoval aj súčasný šéf Pražského hradu Václav Klaus. Pomohol si pritom okrídleným citátom Václava Havla, svojho predchodcu vo funkcii. „V prezidentských voľbách zvíťazila pravda a láska nad lžou a nenávisťou,“ povedal Klaus.

Ako dodal, „hrdý je národ, že nepodľahol mediálnej kampani“. Prezident tieto slová vyslovil na zahraničnej ceste v Čile, kde sa zúčastňuje na summite latinskoamerických lídrov.

Havel svoj prejav o „víťazstve pravdy a lásky nad lžou a nenávisťou“ predniesol počas udalostí známych ako Nežná revolúcia, ktoré v roku 1989 viedli k zvrhnutiu komunistického režimu v Československu. Osoby stotožňujúce sa s jeho výrokom sú pritom označované ako takzvaní „pravdoláskari“. Iróniou je, že práve Klaus patril k ich najhlasnejším odporcom. Ďalšou iróniou je fakt, že Havlov citát odznel naposledy na jeho pohrebe z úst samotného Schwarzenberga.

Horský: Schwarzenberg nebol dosť „český“

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg doplatil v druhom kole priamych volieb prezidenta Českej republiky na „nedostatočnú českosť“ a na tému Benešove dekréty. Uviedol to politológ Michal Horský.

„V prvom kole bol pomerne prekvapujúci výborný výsledok kandidáta Schwarzenberga. V druhom kole uspel lepšie kandidát Zeman. Výsledky sú však vyvážené, takže ani Schwarzenberga spoločnosť neodmietla,“ vyhlásil Horský.

Porazený kandidát Karel Schwarzenberg uznal... Foto: Reuters, PETR JOSEK
Schwarzenberg Porazený kandidát Karel Schwarzenberg uznal volebnú porážku.

„V druhom kole zohrali úlohu dve veci, tzv. ´nečeskosť´ kandidáta Schwarzenberga, počnúc jeho zlou češtinou až po neznalosť českého jazyka zo strany jeho manželky,“ poznamenal Horský. Druhým kľúčovým faktorom boli Benešove dekréty, ktoré Schwarzenbergovi v televíznej debate postavil do cesty Zeman. Podľa Horského sa Schwarzenberg do tejto témy „zamotal“, čo skúsený Zeman dokázal efektívne využiť.

„Treba povedať, že volebný štáb Schwarzenberga nenašiel dostatok energie, erudície a schopností, aby sa vymanil z permanentnej defenzívy svojho kandidáta,“ povedal na margo druhého kola volieb Horský, podľa ktorého môže byť príkladom téma Benešove dekréty, ktorú si Schwarzenberg nechal nanútiť.

„Zeman dokázal v druhom kole presvedčiť svojim programom a argumentmi viac voličov. Osvedčila sa aj negatívna kampaň voči Schwarzenbergovi,“ povedal politológ Juraj Marušiak, podľa ktorého bol rozdiel vo volebných výsledkoch kandidátov pomerne výrazný. „Česká verejnosť voľbou dala najavo aj svoju nedôveru k tej časti intelektuálnej umeleckej elity, tzv. celebrít, ktoré podporujú súčasný establishment bez ohľadu na obsah jeho politiky,“ dodal s tým, že ministrovi zahraničných vecí ČR Schwarzenbergovi sa nepodarilo zbaviť zodpovednosti za obsah nepopulárnej vládnej politiky.

Česká spoločnosť podľa Horského v týchto voľbách jasne ukázala túžbu po zmene politiky prezidenta, ktorú v porovnaní s Václavom Klausom reprezentujú obaja kandidáti. „Usudzujúc podľa ohlasov diskusií a besied, priame voľby presvedčili, že majú svoje miesto aj v zastupiteľskej demokracii,“ dodal Horský.

„Zeman je v každom prípade stúpencom aktívnejšej spolupráce Česka v Európskej únii a vystupuje pragmatickejšie ako Klaus,“ uvažuje Marušiak. Ako prezident si však Zeman bude musieť dať pozor na svoje povestné bonmoty. „Nemal by Klausa napodobňovať v osobnej ješitnosti, prípadne sa snažiť pomstiť ČSSD sa spory z minulosti. Ak to zvládne, pomôže celej českej ľavici, ak nie, bude to aj jeho osobná prehra,“ uzavrel Marušiak.

Novozvolený český prezident

Vyštudovaný ekonóm Miloš Zeman bol členom komunistickej strany, do ktorej vstúpil v čase uvoľňovania pomerov vo vtedajšom Československu, ktoré ukončila invázia vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968. O dva roky ho zo strany vylúčili. Opäť sa zaktivizoval počas Nežnej revolúcie, keď sa zapájal sa do činnosti Občianskeho fóra. O komunizme sa neskôr vyjadril, že „jeho pád sa začal v roku 1969 pristátím Američanov na Mesiaci“.

Zeman bol zástancom udržania spoločného štátu a navrhol vznik česko-slovenskej únie, čo podporovalo aj slovenské HZDS, proti bola však najsilnejšia česká strana ODS. V roku 1993 sa stal predsedom ČSSD, ktorú v roku 1998 doviedol k historickému volebnému víťazstvu. Zeman však mohol stáť na čele jednofarebnej menšinovej vlády len vďaka tvrdo kritizovanej takzvanej opozičnej zmluve, ktorá mu zabezpečila podporu ODS na čele s expremiérom Václavom Klausom. Zemanova vláda vydržala celé štyri roky, čo sa odvtedy žiadnemu českému premiérovi nepodarilo.

V roku 2002 však už Zeman nekandidoval a vzdal sa aj postu predsedu ČSSD. O rok neskôr sa pokúsil získať prezidentský úrad, no v tajnej voľbe v parlamente vypadol už v prvom kole, keď ho nepodporili ani jeho niekdajší spolustranníci. Následne sa zo spoločenského života stiahol. Naďalej však pretrvávali verejné spory s jeho nástupcami na predsedníckej stoličke. T

vrdo kritizoval Vladimira Špidlu, Stanislava Grossa a nakoniec aj Jiřího Paroubka a práve ostré hádky s ním v roku 2007 vyvrcholili Zemanovým vystúpením z ČSSD. V roku 2012 však oznámil svoju prezidentskú kandidatúru, v ktorej ho podporili komunisti aj odchádzajúci prezident Klaus, ktorého Zeman označil za „jediného silného protihráča, ktorého v českej politike stretol“.

Zemanova politická kariéra je poznačená korupčnými aférami či snahami o zdiskreditovanie jeho odporcov. Preslávil sa však najmä svojím charakteristickým rečníckym štýlom a často tvrdými slovnými útokmi najmä na novinárov, medzi ktorými je podľa neho „najväčší počet hlupákov na štvorcový meter“. Novinárov dokonca označil za „hnoj či fekálie“. Známy je aj jeho výrok na margo Kosova, ktoré označil za „teroristickú islamskú diktatúru financovanú narkomafiami“.

Zeman je ženatý, má dve deti, jedno z prvého manželstva. Žije na Vysočine. Známy je ako milovník becherovky a piva, pričom, ako sa vyjadril, „alkoholikom nie je ten, kto pije, ale ten, kto nevie piť“. O sociálnej demokracii povedal, že „nezachraňuje neschopných, ale pomáha neschopným, aby sa stali schopnými“. V roku 2005 vydal knihu Jak jsem se mýlil v politice, v ktorej zhrnul svoje skúsenosti a zážitky. Kniha sa stala bestsellerom roka.

Zemanovi gratuloval Fico aj Gašparovič

Premiér Robert Fico rešpektuje vôľu českých občanov a gratuluje Milošovi Zemanovi k zvoleniu za prezidenta Českej republiky. „Bez ohľadu na výsledok, už pred druhým kolom voľby bolo zjavné, že českým prezidentom sa stane osobnosť,“ uviedol premiér.

Najvyššej ústavnej funkcie v Českej republike sa ujme výrazná osobnosť, ktorá si váži prirodzene blízky a priateľský vzťah svojich spoluobčanov k Slovensku. V blahoprajnom liste novozvolenému prezidentovi Milošovi Zemanovi to uviedla slovenská hlava štátu.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič zároveň pozval Miloša Zemana s manželkou na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. „Som presvedčený, že spoločná história Slovákov a Čechov spolu s dedičstvom vzájomnej úcty, dôvery a prirodzeného priateľstva medzi našimi krajinami a ich občanmi sú solídnou základňou ďalšieho prehlbovania výnimočnej slovensko – českej spolupráce,“ vyhlásil.

Víťazstvo Zemana je podľa predsedu KDH Jána Figeľa potvrdením vzostupu ľavice, ktorý v týchto rokoch v ČR prebieha. „Pravica platí cenu za mnohé zložité rozhodnutia a reformy,“ povedal. Pre ČR je priama voľba prezidenta podľa neho posilnením demokracie a priniesla aj silnejšiu proeurópsku orientáciu. „Víťazovi patrí post a porazenému česť za zaujímavú a autentickú prezidentskú kampaň, ktorá sa u susedov konala prvýkrát,“ uviedol.

219 debata chyba