Česi už nechcú v triedach vešať portrét prezidenta

Dávny zvyk, ktorý siaha až do čias Rakúsko-Uhorska, bude v Česku už čoskoro minulosťou. Riaditelia mnohých škôl neplánujú totiž nahradiť v triedach portrét Václava Klausa Milošom Zemanom.

05.02.2013 14:45
klaus Foto: ,
Portrét s českým prezidentom Václavom Klausom.
debata (10)

Takmer 150 rokov platil v krajoch „Koruny českej“ zvyk vyvesovať v školách a úradoch portrét cisára a potom prezidenta. V roku 2013 má podľa denníka Lidové noviny „mocnár“ namále. Veľká časť starostov sa po výmene prezidentov rozhodla so starou tradíciou skoncovať. Na mnohých miestach už zvyk porušili začiatkom roka, keď zložením obrazu s Klausom protestovali proti jeho amnestii. Inde portrét Zemana nechcú, lebo fandili jeho súperovi v druhom kole Karlovi Schwarzenbergovi.

Vyvesiť portrét štátnika v ČR nie je a nikdy nebolo povinné. „Umiestnenie obrazu prezidenta v triedach je len výrazom tradície a úcty k hlave štátu. Žiadny zákon ani vyhláška to neupravuje,“ potvrdil Patrik Kubas z tlačového oddelenia ministerstva školstva. „Tradícia vystavovať portrét prvého muža štátu siaha do 19. storočia. Politici sa vtedy však tešili väčšej popularite ako dnes. "Nie je náhoda, že vo Švejkovi mali obraz cisára Františka Jozefa aj v krčme,“ pripomína historik Jiří Rak, ktorý sa špecializuje na obdobie Rakúskej monarchie.

10 debata chyba