Cameronovi musí pomáhať opozícia

Debata o manželstvách homosexuálov sa preniesla do britskej Dolnej snemovne. Návrh v nej nakoniec získal podporu 400 poslancov, proti bolo iba 175 zákonodarcov z 646 člennej snemovne. Premiér David Cameron však ťažko môže byť úplne spokojný. Časť jeho Konzervatívnej strany je stále proti zákonu. Bez podpory labouristickej opozície by nová legislatíva neprešla.

06.02.2013 08:07
gay, homosexuáli, sobáš Foto: ,
Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu drvivou väčšinou schválili v prvom čítaní vládny návrh zákona o manželstvách osôb rovnakého pohlavia v Anglicku a Walese. Na snímke z 19. decembra 2005 si Henry Edmont Cane (vľavo) a jeho partner Christopher Patrick Flanaghan dávajú mladomanželský bozk na okraji Belfastu v Severnom Írsku. Civilné partnerstvá osôb rovnakého pohlavia sú v Severnom Írsku legálne od roku 2005.
debata (19)

Niektorí spolustraníci Camerona dokonca premiérovi naznačujú, že ich trpezlivosť s jeho prácou nie je nekonečná.

"Nemá už našetreného príliš veľa politického kapitálu,“ povedal pre agentúru Reuters o svojom šéfovi poslanec Stewart Jackson. "Konzervatívna strana má hranice toho, čo znesie. Čoskoro bude musieť prísť s nejakou skutočnou konzervatívnou politikou,“ odkázal Jackson Cameronovi.

V snahe udržať si aspoň pred verejnosťou zdanie jednoty uverejnili v denníku Daily Telegraph otvorený list minister zahraničných vecí William Hague, ministerka vnútra Theresa May a minister financií George Osborne. Uviedli v ňom, že podporujú manželstvá homosexuálov.

„Je to správna vec v správnom čase,“ napísali konzervatívci. „Manželstvá sa postupne vyvíjali. Veríme, že ak ich sprístupníme párom rovnakého pohlavia, neoslabíme túto inštitúciu, ale posilníme. Postoje voči homosexuálom sa zmenili. Značná väčšina verejnosti je za schválenie manželstiev ľudí rovnakého pohlavia a táto podpora rýchlo rastie.“

"Konzervatívna strana nemá mandát na takúto rozsiahlu spoločenskú a kultúrnu zmenu,“ oponoval v parlamentnej rozprave konzervatívny poslanec Gerald Horvath.

„Ak sa vám nepáčia manželstvá homosexuálov, neberte si geja. Nebráňte však gejom, aby sa mohli vziať,“ reagoval labourista Steve Reed.

Diskusia v Dolnej komore sa zamerala aj na to, či nenastane situácia, keď manželstvá gejov a lesieb budú musieť uzatvárať cirkvi, ktoré s nimi nesúhlasia. Zo zákona to nevyplýva. Kritici legislatívy však poukazujú na to, že by sa niekto mohol obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva a požadovať zapojenie cirkví. Z doterajšej praxe však nevyplýva, že by takéto podanie mohlo mať veľkú šancu na úspech. Súd minulý rok rozhodol, že uzatvorenie manželstva medzi osobami rovnakého pohlavia nie je ľudské právo.

Časť konzervatívcov sa tiež obáva, že pre novú legislatívu prídu o voličov. Podľa stránky The Tory Diary však nie je dôvod na obavy. Z prieskumov totiž vychádza, že konzervatívci by nemali pre túto otázku stratiť viac ako jedno percento voličov.

„Je potrebné vnímať to vo svetle toho, že pravicovejšia časť strany chce donútiť Camerona, aby bol verný tradičným princípom. Tvrdia preto, že manželstvá homosexuálov môžu mať výrazný dosah na volebný výsledok. Podľa prieskumov to však naozaj vyzerá tak, že Cameron má na svojej strane verejnosť,“ povedal pre Pravdu britský politológ Bill Jones,

Zákon po hlasovaní v Dolnej snemovni musí schváliť aj Snemovňa lordov. Legislatíva bude platiť od roku 2014.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba