Hillary Clintonová: vráti sa do Bieleho domu?

Najvyťaženejšia bývalá prvá dáma je na dôchodku. Hillary Clintonovú na čele ministerstva zahraničných vecí vystriedal John Kerry. Šéfka americkej diplomacie tvrdí, že si potrebuje oddýchnuť. Zotavuje sa aj z nepríjemného úrazu, keď pred niekoľkými týždňami spadla a utrpela otras mozgu. Clintonová však v americkej politike určite nepovedala posledné slovo.

07.02.2013 13:00
Hillary Clintonová Foto: ,
Hillary Clintonová
debata (7)

„Nepochybujem o tom, že som dostatočne zdravá a mám potrebnú výdrž, aby som dokázala robiť, čokoľvek si zvolím,“ povedala o svojich plánoch ešte predtým, ako si na ministerstve pobalila veci.

Šéfkou americkej diplomacie sa stala Clintonová po krutom boji o prezidentskú nomináciu v roku 2008. Pre Baracka Obamu bolo priam nevyhnutnosťou nájsť pre silnú súperku dôstojnú funkciu. A ministerstvo zahraničných vecí je jeden z najprestížnejších postov. Clintonová si ho takmer nemohla dovoliť odmietnuť bez toho, aby nevzbudila špekulácie, že chce podporovať rozkol u demokratov. 

Obama nastupoval do úradu so slovami, že zlepší pošramotený imidž Ameriky po ôsmich rokoch vlády Georgea Busha. Clintonová bola úspešným poslom nového prezidenta aj preto, že ju všetci poznali.

"V tomto bola vynikajúcou ministerkou zahraničných vecí. Pozdvihla povesť Ameriky v čase, keď jej prestíž mimoriadne upadla po Bushovej invázii do Iraku,“ povedal pre Pravdu Jack Goldstone, riaditeľ Centra pre globálnu politiku na Univerzite Georgea Masona. "To, že USA majú opäť vplyv vo svete, je do veľkej miery zásluha Clintonovej,“ tvrdí odborník.

"Podieľala sa na pokojnom obnovení  imidžu USA vo svete po Bushových výčinoch,“ hovorí pre Pravdu aj Sylvia Maierová z Centra pre globálne záležitosti na Newyorskej univerzite. "Medzi Clintonovej najväčšie úspechy patrí, že do centra americkej zahraničnej politiky dostala aj práva žien a detí a jej podpora mimovládnym organizáciám, ktoré sú zamerané na vzdelávanie, zdravotnícku starostlivosť a zlepšenie postavenie dievčat,“ dodáva Maierová.

Clintonová bola po Madelaine Albrigtovej a Condoleezze Riceovej už treťou ženou v poradí, ktorá viedla americkú diplomaciu. Hovorí sa, že si celkom dobre rozumela s európskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Ashtonovou. A asi najviditeľnejšia zmena vo svete za Clintonovej pôsobenia v úrade je tiež spojená so ženou. Keď bývalá prvá dáma nastupovala do funkcie, Barma bola jednou z najhorších diktatúr sveta. Teraz je tento ázijský štát na ceste postupných reforiem a na slobode je aj ikona boja za demokraciu Aun Schan Su Ťij. Hoci Barmu zmenili aj iné faktory ako práve americká diplomacia, Clintonovej osobný vklad bol nezanedbateľný.

Hillary Clintonová pred lietadlom amerického... Foto: SITA/AP, Jacquelyn Martin
Hillary Clintonová Hillary Clintonová pred lietadlom amerického ministerstva zahraničia. Bude niekedy lietať ako hlavný pasažier aj v Air Force One?

A osobný vklad bolo to, na čo sa často spoliehala aj inde. Počas štyroch rokov v úrade navštívila Clintonová podľa internetovej stránky ministerstva zahraničných vecí USA 112 krajín sveta. Bola skutočnou vyslankyňou Obamu. Keď Clintonová nastúpila do úradu, predpokladalo sa, že ich spolupráca bude komplikovaná. Na verejnosť však preniklo len málo konfliktov či názorových debát. Clintonová sa nesnažila zatieniť svojho šéfa.

Najlepšia ministerka

V spoločnom rozhovore Obama svoju podriadenú vychválil. "Bola jedným z najlepších šéfov diplomacie, akých sme mali,“ vystrúhal Clintonovej poklonu šéf Bieleho domu. Hoci sa podobné slová asi dali očakávať a boli skôr politickým vyhlásením, viacerí odborníci s nimi nesúhlasia.

"Nie je v prvej desiatke najlepších ministrov zahraničných vecí histórie,“ povedal o Clintonovej jednoznačne John Hunter z Univerzity Johnsa Hopkinsa. "Chápem, že to Obama povedal, ale neviem, na základe čoho by to tak mohlo byť. Clintonová určite ukázala, že je energická a väčšinou bola lojálna k prezidentovi. Nenazval by som ju však veľkou ministerkou zahraničných  vecí, lebo po sebe nezanechala niečo nezmazateľné. V istom zmysle to však nie je jej chyba. V skutočnosti totiž nemusela v úrade čeliť obrovskej kríze či historickej výzve,“ tvrdí pre Pravdu profesor americkej zahraničnej politiky.

"Dostať sa medzi najlepších často vyžaduje vojnu. Ako sa bude história pozerať na Clintonovú, závisí aj od vývoja na Blízkom východe, v Iraku či Afganistane,“ pripomína Goldstone. "Ak arabská jar povedie k stabilite a prosperite, keď bude mier v Iraku a Afganistane, tak sa Clintonová môže dostať do najlepšej desiatky. Keď sa však veci obrátia na zlé, tak jej odkaz, ale aj celej Obamovej zahraničnej politiky, bude vyzerať slabo,“ povedal odborník.

Výroky

„Nemožno hovoriť o skutočnej demokracii, kým nie sú vypočuté hlasy žien. Niet skutočnej demokracie, kým ženy nedostanú príležitosť prevziať zodpovednosť za svoje životy. Niet skutočnej demokracie, kým sa všetci občania nemôžu plne podieľať na živote svojej krajiny.“

„Ak chcem, aby sa čokoľvek dostalo na titulné strany, stačí, ak zmením účes.“

„Predpokladám, že som mohla zostať doma, piecť koláčiky a organizovať čajové večierky. No ja som sa rozhodla venovať profesii, s ktorou som začala ešte predtým, ako sa môj manžel zapojil do verejného života.“

„Vždy cieľ vysoko, tvrdo pracuj a staraj sa o to, v čo veríš. Ak zakopneš, zachovaj si vieru. Ak ťa zrazia, vstaň. A nikdy nepočúvaj nikoho, kto ti hovorí, že nemôžeš alebo by si nemal pokračovať.“

„Odteraz už nebude ničím pozoruhodným, ak žena zvíťazí v primárnych voľbách. Nebude ničím pozoruhodným, ak zvedie tesný súboj o prezidentskú nomináciu. Nebude ničím pozoruhodným, že žena môže byť prezidentom Spojených štátov. A to je skutočne pozoruhodné.“

Aj Maierová pripomína, že Clintovová nezačala žiadnou väčšou iniciatívou, ktoré by sa dala nazvať jej doktrínou. "Obama však veľa dlhuje jej i Billovi Clintonovi. Hillary bola absolútne lojálna a jej manžel dohral kľúčovú úlohu pri prezidentovom novozvolení. Ak sa Clintonová rozhodne v roku 2016 kandidovať, bude si môcť vyžiadať mnohé láskavosti. A Obamova jednoznačná podpora bude mimoriadne dôležitá pre to, aby uspela. Ich spoločné interview je možno len začiatkom Clintonovej ďalšej kariéry,“ uvažuje Maierová.

Favoritka od začiatku

Spoločný rozhovor šéfa Bieleho domu s odchádzajúcou ministerkou zahraničných vecí okrem odpovedí priniesol aj ďalšie otázky. A najčastejšie kladenou z nich je otázka, či odchod z úradu vo washingtonskom Foggy Bottom znamená, že sa o štyri roky chce Hillary Clintonová sťahovať o pár ulíc ďalej – do Bieleho domu. Špekulácie o prezidentskej kandidatúre zaplavili všetky americké médiá.

Mnohí odborníci ich označujú presne za to – špekulácie. „Obama vyhlásil, že spoločný rozhovor bol len vyjadrením vďačnosti Clintonovej za jej prácu,“ domnieva sa Michael Wagner, odborník na politickú komunikáciu z Wisconsinskej univerzity. „Pravdepodobne sa nezapojí do procesu nominácie svojho nástupcu, zvlášť ak by kandidoval viceprezident Joe Biden. Okrem toho, Obama už svoj volebný tím zmenil svojim spôsobom na záujmovú organizáciu,“ tvrdí Wagner s tým, že uchádzačov Biely dom bude Amerika tušiť už o dva roky. „Kto chce kandidovať, musí mať základy volebného štábu postavené už po polčasových kongresových voľbách,“ tvrdí.

„My Američania milujeme debaty o prezidentských voľbách,“ smeje sa zo špekulácií aj politológ Matt Eshbaugh-Soha zo Severotexaskej univerzity. Za špekuláciami však vidí racionálne pozadie. „V prieskumoch verejnej mienky Hillary vedie a keďže sa médiá zvyknú sústrediť na skorých favoritov, jej meno sa skloňuje často. Samozrejme, ani ona to zrejme ešte nemôže vedieť naisto a nebolo by spravodlivé klásť jej túto otázku tak skoro. Tým, že ju sama ponecháva otvorenú, si však zabezpečuje pozornosť médií – a to politici majú radi,“ vysvetľuje pre Pravdu.

Kandidatúru do roviny čistých špekulácií zatiaľ kladie aj odborník na americkú politiku Mark Rozell z Univerzity Georgea Masona. „Ani ona to ešte nemôže vedieť. Clintonová je však veľmi vypočítavá osoba a teraz to nemyslím negatívne. Nerozhodne sa kandidovať, ak usúdi, že okolnosti nie sú priaznivé,“ tvrdí expert.

Hillary Clintonová Foto: SITA/AP
Hillary Clintonová Hillary Clintonová

Hoci počas štyroch rokov na čele americkej diplomacie Clintonová nezanechala vo svete nezmazateľnú stopu, z pohľadu jej prípadnej kandidatúry to bolo veľmi dobré obdobie. Bývalá prvá dáma je po ňom pre Američanov v Bielom dome omnoho prijateľnejšia ako pred štyrmi rokmi, keď sa s Barackom Obamom stretla v súboji o demokratickú nomináciu a prehrala.

Návrat Clintonovcov

„Obaja Clintonovci zažívajú akúsi renesanciu,“ vysvetľuje zmeny vo vnímaní odborníčka na Biely dom Jasmine Farrierová. „Clintona zvolili pred dvadsiatimi rokmi, a to je z pohľadu americkej politiky celý život. A hoci sú Američania podozrievaví a impulzívni, majú aj krátku pamäť a rýchlo zabúdajú. Clinton čelil v roku 1998 pokusu o odvolanie, no dnes na jeho čas v Bielom dome obe strany spomínajú s nostalgiou. Hillary zase bola pre podporu irackej vojny v Senáte terčom kritiky demokratov, čo ju zrejme stálo aj nomináciu. No znova zaúradovala krátka pamäť Američanov. Clintonová bola nadstraníckou šéfkou diplomacie a podobne ako jej predchodcovia sa aktívne nezapájala ani do volebnej kampane jej šéfa. Aj vďaka povesti tvrdo pracujúcej ženy oddanej úradu je populárnejšia ako kedykoľvek predtým. Iróniou je, že ako prvá dáma, čo je len čestná funkcia, bola viac rozdeľujúca ako aktívna politička,“ vysvetlila pre Pravdu politologička z Louisvillskej univerzity.

To potvrdzuje aj Brandon Rottinghaus. „Amerika ju vnímala ako rozdeľujúcu, stranícku političku. No ako ministerka zahraničných vecí dokázala, že vie stavať mosty a že dokáže byť diplomatkou aj na svetovej úrovni,“ myslí si odborník z Houstonskej univerzity.

Samotná Clintonová od svojej nevydarenej kandidatúry v roku 2008 niekoľkokrát povedala, že o Biely dom už nemá záujem. Podobne sa vyjadrila aj v tohtotýždňovom rozhovore. „Ani si len nekladiem takéto otázky,“ povedala pre rádio NPR. „Teším sa na to, že konečne vystúpim z rýchleho pruhu. Ako ministerka zahraničných vecí som bola mimo politiky a ani v budúcnosti sa v nej už nevidím,“ vyhlásila.

Podľa odborníkov však takéto slová nemožno pokladať za bernú mincu. „Väčšina politikov tvrdí, že nechce kandidovať za prezidenta. Myslím si však, že ak by demokrati dokázali nájsť len slabých uchádzačov o Biely dom a proti nim by stál silný republikánsky kandidát, Hillary by to popchlo k činu,“ predpovedá Rottinghaus.

Súhlasí s ním aj Rozell. „Všetci kandidáti v tejto fáze popierajú, že by ich lákala kandidatúra. Chcú, aby to vyzeralo, že verejnosť si ich žiada a preto je ich povinnosťou toto volanie vypočuť. Je to hra, naznačiť, že nemajú záujem, no potom prísť v čase núdze krajine na pomoc, pretože si to ľud žiada,“ vysvetľuje politológ, prečo Clintonovej slová zatiaľ neberie vážne.

Na Slovensku nebola. Kontakty však máme

„Zaujíma sa o vaše názory. Pri rokovaniach však nie je jednoduchým partnerom,“ povedal pre Pravdu o Hillary Clintonovej Rastislav Káčer, bývalý slovenský veľvyslanec v USA a šéf Slovenskej atlantickej komisie.

Rastislav Káčer Foto: Robert Hüttner
Rastislav Káčer Rastislav Káčer

Hillary Clintonová navštívila ako ministerka zahraničných vecí 112 krajín sveta. Nebola však na Slovensku. Prečo?
Nehľadal by som v tom nič špeciálne. Pozrime si, ktoré štáty EÚ či Európy navštívila. Zistíme, že Slovensko vôbec nie je samotné v skupine krajín, v ktorých Clintonová nebola. Ja som sa vždy snažil Američanom vysvetľovať, že z času na čas prísť treba. Máme však pravidelné kontakty na pôde medzinárodných inštitúcií.  A je potrebné povedať, že s Clintonovou sa slovenskí ministri zahraničných vecí stretli viac ráz.

Čo by sa muselo stať, aby Clintonová či všeobecne americký šéf diplomacie prišli na Slovensko?
Niečo veľmi zlé alebo veľká potreba odmeniť niečo špecifické, zohrať nejakú špeciálnu úlohu. Neberme to však tak, že Slovensko je niekde na okraji. Dnes pracujeme v širších súvislostiach, ktoré sú definované EÚ a NATO. To nám poskytuje možnosti dynamických vzťahov aj s USA. Spomeňme si na veľkolepú návštevu prezidenta Georgea Busha v roku 2005. Niečo podobné sa deje len raz za čas. Verím však, že Slovensko zase niekedy zohrá podobnú úlohu. Nie je však vždy ľahké vytvoriť podobnú príležitosť.

Ako na vás bývalá prvá dáma zapôsobila, keď ste sa s ňou stretli?
Boli sme v kontakte ešte v čase, keď bola senátorka a ja veľvyslanec v USA. Pri osobnom stretnutí Clintonová vystupuje ako človek, ktorý sa snaží zaujímať o váš názor. Nie je však jednoduchým partnerom pri rokovaniach z pohľadu diplomatickej techniky a taktiky. Ak je presvedčená o svojej pravde a má argumenty, tak je veľmi nástojčivá.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba