KĽDR sa po jadrovej skúške vyhráža ďalšími nespresnenými krokmi

Severná Kórea uviedla, že jej utorková jadrová skúška bola len "prvou reakciou na americké hrozby", a varovala, že bude pokračovať "druhým a tretím opatrením väčšej intenzity, ak budú Spojené štáty vo svojej nepriateľskej politike pokračovať".

12.02.2013 13:40
debata

Podľa severokórejského ministerstva zahraničia bol dnešný atómový test „sebaobranným opatrením“, ktoré neporušuje medzinárodné právo. Čo má na mysli „​​druhým a tretím opatrením“, severokórejské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení nijako neupresnilo.

KĽDR v utorok uskutočnila svoj ​​tretí pokusný jadrový výbuch, za čo si vyslúžila ostré odsúdenie z celého sveta. V reakcii na test bola na utorok popoludní SEČ zvolaná mimoriadna schôdzka Bezpečnostnej rady OSN. Rada by mohla prijať novú rezolúciu a ďalej sprísniť sankcie voči severokórejskému komunistickému režimu.

Severokórejský diplomat Con Jong-rjong v utorok v Konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve vyhlásil, že jeho krajina sa „nikdy neskloní pred žiadnymi rezolúciami“, a vyzval Južnú Kóreu, aby presvedčila Spojené štáty na ukončenie „nepriateľskej politiky“ voči Pchjongjangu. Vyhliadky na denuklearizáciu Kórejského polostrova sú podľa neho vzhľadom k politike Spojených štátov neradostné.

debata chyba