Rusko nad Uralom zasiahol meteorický roj, ľudia panikárili

V Rusku v riedko osídlenej oblasti na Urale dopadol meteorit vážiaci viac ako jeden kilogram. Explózie v meteorickom roji spôsobili na oblohe svetelné efekty. Tlaková vlna zranila približne 700 ľudí, z toho asi 160 detí. Väčšine z nich ublížili črepy z okien. Udalosť podľa odborníkov nemá nič spoločné s preletom planétky okolo Zeme, ku ktorému má dôjsť v piatok večer.

15.02.2013 08:04 , aktualizované: 13:34
meteorit, Ural Foto: ,
Zrejme meteorický dážď zasiahol región ruského Uralu. Svedkovia videli mohutný záblesk, po ktorom nasledoval výbuch. Ten poškodil množstvo budov a zranilo sa približne 400 ľudí.
debata (54)

Teleso vážiace viac ako jeden kilogram dopadlo asi 80 kilometrov od centra mesta Satka v Čeľabinskej oblasti, povedala riaditeľka astronomického observatória vo Sverdlovskej oblasti. Po jeho dopade sa domy otriasali a okenné tabule praskali v mestách Satka, Čeľabinsk, Korikono a Kopejsk. Celá infraštruktúra funguje normálne, len školy ostali zatvorené. V ovzduší nenamerali radiáciu ani žiadne škodlivé látky.

Atmosférické predstavenie zaznamenali aj v Kazachstane a tiež v ruských mestách Jekaterinburg a Ťumeň. Ľudia, ktorí prepadli panike, si najskôr mysleli, že výbuch bol taký hlasný, že pripomínal zemetrasenie a úder blesku. Ďalší vypovedali o horiacich guliach padajúcich k zemi.

Riaditeľka astronomického observatória vo Sverdlovskej oblasti Polina Zacharová spresnila, že na sem dopadlo „samotné teleso, ktoré vážilo viac ako jeden kilogram. Jeho dopad vyvolal tlakovú vlnu, ktorá porozbíjala okná. V takom prípade vo výške päť až 20 kilometrov dochádza k explózii, ktorá vysiela jasné svetlo,“ povedala Zacharová.

„Je to nekontrolovateľný a nepredvídateľný proces,“ dodala. Odborníčka odmietla, že by pád meteoritu na Urale mal nejakú súvislosť s očakávaným preletom planétky v tesnej blízkosti Zeme. Teleso vážiace 400-tisíc ton sa podľa astronómov najviac priblíži k Zemi na 28-tisíc kilometrov a nepredstavuje tak nebezpečenstvo.

Ruská polícia v súvislosti s prírodným úkazom na Urale vyhlásila poplach a spustila krízový plán na ochranu dôležitej infraštruktúry. Evakuovali niektoré kancelárie. Úrady vyvesili na mestský web správu s výzvou, aby rodičia vyzdvihli deti zo škôl a aby sa uchýlili do svojich domovov.

Systém včasného varovania občanov rozoslal obyvateľom textové správy do mobilov. Podľa svedkov však mobilné telefóny nefungovali, miestne úrady vidia príčinu preťaženej sieti. Ľudia totiž začali horúčkovito telefonovať. „Ako spoľahlivé z toho vyšli pevné linky,“ povedal Jurij Burenko z miestneho ministerstva pre mimoriadne situácie.

Zrejme meteorický dážď zasiahol región ruského... Foto: SITA/AP, Sergey Hametov
Ural, meteorit Zrejme meteorický dážď zasiahol región ruského Uralu. Svedkovia videli mohutný záblesk, po ktorom nasledoval výbuch. Ten poškodil množstvo budov a zranilo sa približne 400 ľudí.

Ministerstvo oznámilo, že poškodení občania dostanú kompenzáciu. K udalosti sa vyjadril aj ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý upozornil, že je nutné, aby svetové veľmoci vyvinuli systém, ktorý by pred cudzími telesami v blízkosti Zeme varoval. Teraz sa vraj opäť prejavila závažnosť tejto otázky. Rusko ani USA podľa neho nepoznajú mechanizmus, ako blížiace sa telesá zastaviť.

Pre možné poškodenie haly uzavreli Traktor Arenu

Pád meteoritu, ktorý pri prelete nižšími vrstvami zemskej atmosféry začal horieť a vyvolal tlakovú vlnu, mohol poškodiť hokejovú Traktor Arenu v Čeľabinsku. V domovskom stánku klubu Kontinentálnej hokejovej ligy Traktor Čeľabinsk sa mali v piatok a v sobotu hrať zápasy juniorskej súťaže MHL medzi miestnymi Bielymi medveďmi a Oceľovými líškami Petrohrad.

Ako zaujímavý zážitok, ktorý by už nechcela zažiť, opísala pád meteoritu Iva Bulisová, manželka českého hokejistu Jana Bulisa pôsobiaceho v klube KHL Traktor Čeľabinsk. "V Čeľabinsku sa rozodnieva až okolo desiatej. O deviatej bola ešte tma, zrazu sa vonku rozsvietilo, ozvala sa strašná rana a celý dom sa zachvel. Vyzeralo to ako zemetrasenie. Niektoré domy mali rozbité okná. Nefungovala elektrina, nevedeli sme, čo sa deje, " povedala Bulisová.

Súboje museli podľa oficiálneho webu Traktora odvolať, keďže po tlakovej vlne existuje podozrenie na narušenie statiky budovy. Odborníci v súčasnosti skúmajú oporné múry arény a pracuje sa aj na oprave poškodených okenných výplní. Zástupcovia hokejového klubu z Čeľabinska informovali, že jeden z úlomkov meteoritu zasiahol miestny rýchlokorčuliarsky štadión Uraľskaja Molnija.

Zrejme meteorický dážď zasiahol región ruského...
Ruské televízie odvysielali amatérske zábery...
+2Zrejme meteorický dážď zasiahol región ruského...
54 debata chyba