Turecko budú prosiť, aby vstúpilo do EÚ, tvrdí eurokomisár Oettinger

Turkov potešili kontroverzné vyhlásenia nemeckého eurokomisára Günthera Oettingera k správaniu sa Európskej únie k Turecku. Podľa nemeckého Bildu Oettinger povedal v Bruseli, že odmietavý postoj EÚ voči Turecku sa v nastávajúcich rokoch zmení.

21.02.2013 14:05
debata (3)

Podľa neho o desať rokov vrcholoví francúzski a nemeckí politici sa budú „plaziť pred Ankarou a prosiť ju, aby vstúpila do EÚ“. Na jeho vyjadrenie reagoval podľa tureckých médií vo štvrtok turecký minister pre záležitosti EÚ Egemen Bagis, ktorý povedal, že „síce nevie, či sa budú Európania plaziť alebo na kolenách prosiť Ankaru o členstvo v únii, ale je presvedčený, že určite ustúpia.“ Bagis tiež verí, že všetky negatívne scenáre v súvislosti s Tureckom sa v nastávajúcich desiatich či dvadsiatich rokoch vyriešia. „Turecko je priateľská krajina a nikoho, kto zaklope na jeho dvere, neodoženie,“ povedal Bagis s ohľadom na EÚ.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan pred niekoľkými týždňami verejne hovoril o ukončení úsilia Turecka o vstup do únie a o zvažovaní vstupu krajiny do Šanghajskej organizácie spolupráce, takzvanej Šanghajskej päťky, v ktorej dominuje Čína a Rusko. Turecko rokuje o vstupe do únie od roku 2005, no v rokovaniach takmer nenapreduje. Dôvodom je odmietavý postoj niektorých európskych krajín a neuznanie členského štátu EÚ Cypru Tureckom.

3 debata chyba