Flákači? Za toto bude vojna, sľubuje francúzsky minister

Myslíte si, že sme natoľko hlúpi, aby sme vyrábali u vás? Ostré slová šéfa americkej firmy Francúzov pobúrili. Američan vraj nevie, čo hovorí a za spupnosť bude tvrdo pykať.

22.02.2013 11:00
Maurice Taylor, priemysel Foto: ,
Americký priemyselník Maurice Taylor je známy svojimi neokrôchanými vyjadreniami.
debata (34)

Francúzsky minister pre reindustrializáciu mu už vyhlásil vojnu – jeho podniku na výrobu pneumatík vraj francúzske úrady nič nedarujú.

„Vaše poznámky, ktoré sú extrémistické a urážlivé, sú len dôkazom vašej ignorancie,“ odkázal minister Arnaud Montebourg americkému priemyselníkovi Mauriceovi Taylorovi. „Z podnikania vo Francúzsku ste mohli mnoho získať,“ povedal s tým, že Taylorova firma Titan je 20-krát menšia ako francúzsky líder na trhu s pneumatikami Michelin a 35-krát menej zisková. „Buďte si istý, že nechám kompetentné vládne úrady zdvojnásobiť kontroly vami dovážaných pneumatík,“ nesnažil sa ani zakryť otvorenú vyhrážku.

Spor vypukol po tom, čo Taylor odmietol ponuku francúzskej vlády na odkúpenie továrne na výrobu pneumatík v meste Amiens. Továreň až doteraz patrila americkej firme Goodyear, tá sa však rozhodla svoje pôsobenie na severe Francúzska ukončiť. Taylorov Titan sa o továreň zaujímal už predvlani, dohoda však vtedy padla na nesúhlase odborárov. Americký priemyselník si teraz odpoveď vychutnal.

„Navštívil som túto továreň niekoľkokrát,“ odpísal Taylor ministrovi na jeho ponuku. „Francúzski zamestnanci dostávajú vysoké platy, no pracujú len tri hodiny. Majú hodinovú pauzu na obed, tri hodiny prerozprávajú a pracujú len zvyšné tri hodiny. Povedal som to francúzskym odborárom priamo do očí. Povedali mi, že to je francúzsky spôsob,“ napísal priemyselník. Taylor ocenil, že francúzska vláda aktívne hľadá spôsoby na pomoc ekonomike, no zároveň to podľa neho robí zle. „Chcete, aby sme o tom s vami diskutovali. Myslíte si, že sme hlúpi? Kúpime továreň na pneumatiky v Číne alebo v Indii, budeme im platiť menej ako euro na hodinu a dodáme toľko pneumatík, koľko len Francúzsko bude potrebovať. Vašich takzvaných pracovníkov si môžete nechať,“ podpichol ministra Američan s tým, že potom mu nebude schopný konkurovať ani Michelin.

Ohlasu sa dočkal aj zo strany odborárov, na ktorých kritika smerovala. Šéf najväčšieho odborového zväzu Mickael Wamen mu odkázal, že patrí skôr do psychiatrickej liečebne ako na čelo medzinárodnej spoločnosti.

Montebourg, ktorý je v ľavicovej vláde prezidenta Françoisa Hollanda považovaný za ministra s najväčším pochopením pre kapitalizmus, sa do sporu so zahraničnými podnikateľmi nedostal prvý raz. Vlani obvinil oceliarskeho magnáta Lakšmiho Mittala z vierolomnosti a odkázal mu, že nie je viac vo Francúzsku vítaný.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba