Kerry ide opačným smerom ako Clintonová

Mal ísť v šľapajach svojej predchodkyne, ale rozhodol sa inak. John Kerry vystriedal na čele amerického ministerstva zahraničných vecí Hillary Clintonovú. V nedeľu vyrazil na prvú zahraničnú cestu.

25.02.2013 08:42
Kerry Foto: ,
John Kerry na svojej prvej zahraničnej ceste v úlohe šéfa americkej diplomacie navštívi za jedenásť dní deväť krajín.
debata (1)

Za jedenásť dní navštívi deväť krajín. Britániu, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Turecko, Egypt, Saudskú Arábiu, Spojené arabské emiráty a Katar.

Spiatočka do Európy a na Blízky východ

Akoby sa Kerry už týmto krokom chcel odlíšiť od svoje predchodkyne. Clintonovej prvá cesta v úrade viedla v roku 2009 do Ázie. Symbolicky tak ukázala, že práve na tento región sa USA viac zamerajú. Kerry svojím spôsobom zaradil spiatočku a opäť sa díva na Európu a najmä na Blízky východ.

"Objavili sa správy, že Biely dom žiadal nového ministra zahraničných vecí, aby rovnako ako Clintonová, šiel na prvú cestu do Ázie,“ povedal pre Pravdu Thomas Wright, expert na americkú diplomaciu z Brookingsovho inštitútu vo Washingtone. "Kerry však navštívi Blízky východ a Európu. Ciele cesty sú do veľkej miery jeho rozhodnutím, a teda nám niečo hovoria o tom, aké sú priority šéfa diplomacie,“ myslí si Wright.

Starý známy

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová pred turné svojho šéfa povedala, že ide najmä počúvať. Kerryho výhodou je, že ho naozaj všetci poznajú. V roku 2004 bojoval s Georgeom Bushom o Biely dom, v americkom Senáte pôsobil takmer 30 rokov, z toho posledné štyri ako šéf výboru pre zahraničné vzťahy.

„V časoch, keď zahraničnú politiku USA a amerických lídrov kritizujú za to, že príliš veľa hovoria, ale málo počúvajú, je nazvať Kerryho cestu načúvacou viac symbolické ako praktické,“ vysvetľuje pre Pravdu David Mislan, odborník na medzinárodné vzťahy z Americkej univerzity vo Washingtone.

"Za bežných okolností je prvá cesta amerického šéfa diplomacie o osobnom zoznámení sa a utužení vzťahov. To znamená o počúvaní a učení sa. Ale Kerry sa už dobre pozná s ostatnými lídrami,“ pripomína pre Pravdu Jack Goldstone, riaditeľ Centra pre globálnu politiku na Univerzite Georgea Masona.

Lenže čo je výhoda, to môže byť do určitej miery aj nevýhoda. Fakt, že Kerryho všetci poznajú, môže zvádzať k tomu, že od neho budú chcieť okamžité riešenia.

Sýria a ďalší

Nový minister sa netají tým, že by rád videl nejaký pokrok v Sýrii. "Je to jeho jednoznačná priorita. Sýria je časová bomba. Ak sa krajina úplné zrúti, môže to mať extrémne následky pre celý región,“ hovorí Wright. „Bol by to mimoriadny výkon, ak by sa podarilo dosiahnuť odchod Bašára Asada a stabilný prechod na nový režim. Keby to Kerry v Sýrii dokázal, razom by sa stal jedným z najúspešnejších ministrov zahraničných vecí v moderných časoch. Vývoj však ide proti nemu a USA majú len malé možnosti, ako ho ovplyvniť,“ povedal odborník.

"Sýrii hrozí bezprostredný kolaps,“ myslí si aj Goldstone. „Predpokladám, že Kerry sa bude snažiť získať podporu od partnerov v Európe, na Blízkom východe, ale aj z Moskvy, keďže sa v Berlíne stretne s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.“

Okrem Sýrie má Kerry aj ďalšiu veľmi ambicióznu agendu. "Bude sa tiež snažiť nájsť spôsob, ako zohrať konštruktívnu úlohu v podpore pluralistického a demokratického pokroku v Egypte, Tunisku a Líbyi,“ uviedol Goldstone.

Kerry by však chcel opäť naštartovať izraelsko-palestínsky mierový proces. Keď prezident Barack Obama nastúpil prvý raz do úradu v roku 2009, obrátil svoju pozornosť týmto smerom. Jeho kritici mu však vyčítajú, že po tom, čo nedosiahol rýchle výsledky, prestal sa o tento problém hlbšie zaujímať. Kerry sa chce k nemu vrátiť. Necestuje síce do Izraela teraz, ale spolu s Obamom ho navštívia v marci.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba