Kardináli sa pýtajú na Vatileaks, na konkláve odpoveď nedostanú

Kardináli pripravujúci sa na konkláve, počas ktorého si zvolia nového pápeža, vyjadrili v pondelok svoje znepokojenie nad kauzou označovanou ako VatiLeaks.

04.03.2013 16:11
Vatikán, kardináli Foto: ,
Kardináli sa schádzajú v Ríme, kde budú neskôr vyberať následníka Benedikta XVI. Na ilustračnej snímke kardinál Gianfranco Ravasi.
debata (1)

Vysokí funkcionári rímskokatolíckej cirkvi požadujú, aby sa o škandále dozvedeli viac. „Ak máme urobiť správne rozhodnutie, som si istý, že musíme mať o tom viac informácií,“ povedal reportérom vo Vatikáne juhoafrický kardinál Wilfrid Napier. Podobné slová zvolil aj francúzsky kardinál Philipe Barbarin. „Chceme vedieť, čo sa deje vnútri Vatikánu,“ vyhlásil.

Na verejnosť sa ešte vlani dostali tisícky tajných pápežských dokumentov hovoriacich o rozsiahlej korupcii a intrigách vo Vatikáne. Zverejnil ich pápežov osobný komorník Paolo Gabriele. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi však vyhlásil, že o VatiLeaks sa na konkláve diskutovať nebude.

Kardináli pripravujúci sa na voľbu nového pontifika sa v sídle Svätej stolice začali stretávať už v pondelok, pričom samotná voľba by mala trvať niekoľko dní až týždňov. Stopätnásti vysokopostavení duchovní z celého sveta taktiež podniknú kroky v záujme prípravy samotného očakávaného hlasovania v Sixtínskej kaplnke a budú debatovať aj o ďalšom smerovaní cirkvi a problémoch, s ktorými zápasí. Podľa talianskych médií sa konkláve začne 11. marca.

Benedikt XVI. nie je hlavou katolíckej cirkvi od štvrtka večera a prináleží mu už len titul „emeritný pápež“. Osemdesiatpäťročný Benedikt, ktorý odstúpil ako prvý pápež po dlhých storočiach, sa rozlúčil s veriacimi počas stredajšej audiencie na Námestí svätého Petra. Svoje rozhodnutie zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení pápežských povinností.

1 debata chyba